Στο νέο ελληνοτουρκικό ραντεβού κορυφής ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα, στρέφεται εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου. Πληροφορίες της «Α» αναφέρουν ότι οι προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο ακτές του Αιγαίου είναι διαρκείς εδώ και αρκετές ημέρες και αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ώρες, προκειμένου να οριστικοποιηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες της ολιγόωρης παραμονής του Τούρκου προέδρου στην ελληνική πρωτεύουσα. Από την ελληνική κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι οι προσδοκίες για το νέο τετ α τετ των δύο ανδρών -το τρίτο τους τελευταίους 6 μήνες ύστερα από αυτά στο Βίλνιους της Λιθουνίας και τη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ-, δεν είναι υψηλές.
Θετικό κλίμα
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τόσο τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από εταίρους και συμμάχους μας όσο και οι επίσημες τοποθετήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τελευταίο χρονικό διάστημα προδίδουν την πρόθεση της Άγκυρας να μη δυναμιτίσει το θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες στις ούτως ή άλλως «δύσκολες», όσο και εύθραυστες, ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν στην «Α» ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να αποτελέσει ακόμη έναν κρίκο στην αλυσίδα της πορείας εξομάλυνσης των διμερών μας σχέσεων, ώστε να «χτιστεί» η απαραίτητη εμπιστοσύνη, προκειμένου να αποπειραθούν οι δύο χώρες να μπουν στα βαθιά νερά της επίλυσης της μόνης ελληνοτουρκικής διαφοράς, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Καλά πληροφορημένες πηγές αποκαλύπτουν στην «Α» πως στην Αθήνα, και εν προκειμένω στη νέα συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται να «κλειδώσουν» τα επόμενα ορόσημα του «οδικού χάρτη», που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενδιαφέρον να αποσαφηνιστεί πότε θα πραγματοποιηθεί το επόμενο ραντεβού κορυφής ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και, το κυριότερο, τι θα έχει μεσολαβήσει έως τότε, ιδίως στον άξονα των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν την «καυτή» πατάτα του πολιτικού διαλόγου και συνεπακόλουθα της οριοθέτησης των μεταξύ των δύο χωρών θαλάσσιων ζωνών. Στο επίπεδο της θετικής ατζέντας σημαντική πρόοδος καταγράφεται σύμφωνα με πληροφορίες στο μέτωπο του Μεταναστευτικού, όπου, όπως καλά πληροφορημένη πηγή μεταδίδει, επίκειται η θεσμοποίηση κοινών δράσεων, οι οποίες, πάντως, είναι αλήθεια ότι έχουν ήδη αποδώσει καρπούς, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις αυξημένες έως και τα μέσα Οκτωβρίου μεταναστευτικές ροές. Μένει να αποσαφηνιστεί σε ποιους άλλους τομείς θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες με τα πεδία της Πολιτικής Προστασίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, του εμπορίου και των υποδομών να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες.
Ιστορική μεταρρύθμιση
Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή καθιερωμένη πλέον ανασκόπηση του εβδομαδιαίου κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της μεταρρύθμισης της επιστολικής ψήφου, που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα. «Με την επιστολική ψήφο απλοποιούμε την εκλογική διαδικασία, επιτρέποντας έτσι να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Πρόκειται για μία ιστορική, πολιτική μεταρρύθμιση, μια δημοκρατική και κοινωνική κατάκτηση, που μας φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη και απαντάει στο πρόβλημα της αυξανόμενης αποχής», τόνισε ο πρωθυπουργός. Κατά τα λοιπά, αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ως προς την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ενώ επέμεινε για την καθημερινή μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας στο ράφι. «Το πρόγραμμα “Μόνιμη Μείωση Τιμών” πηγαίνει καλά. Μεσοσταθμικά, η μείωση στα 1.277 προϊόντα αγγίζει το 6,5%! Η συντριπτική πλειονότητα (9 στα 10) είναι επώνυμα προϊόντα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια και βεβαίως όταν διαπιστωθούν τέτοια φαινόμενα πέφτουν αυστηρά πρόστιμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Microsoft
Οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα ήταν, μεταξύ άλλων, το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ και πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), στο Ντουμπάι. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος της επένδυσης για το Data Center της Microsoft στην Ελλάδα, μαζί με το εθνικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού και τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης τον κ. Σμιθ για τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή στην παρέμβασή του στο πλαίσιο της συνόδου.
Με καπέλο και σκέιτ ο Κυριάκος
Μια αναπάντεχη εμφάνιση με καπέλο έκανε στο τελευταίο του βίντεο στο TikTok ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να υπενθυμίσει σε νέους και νέες να γραφτούν στην πλατφόρμα YouthPass. Στο βίντεο εμφανίζεται αρχικά η Κύρα Κάπη, διευθύντρια Επικοινωνίας, η οποία δίνει στον πρωθυπουργό ένα σκέιτ και ένα καπέλο. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ακούγεται να υπενθυμίζει ότι η πλατφόρμα για το YouthPass θα είναι ανοιχτή έως και αύριο Τρίτη. «Έχουν γίνει 112.000 αιτήσεις από νέους 18-19 ετών και θα μπορούν να γίνουν άλλες 90.000 με βάση τους πόρους που έχουν διατεθεί. Αξιοποιήστε το για υπηρεσίες πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών», λέει ο κ. Μητσοτάκης, που κλείνει το βίντεο με ένα αστείο για τα σκέιτ, εμφανιζόμενος να κάνει ο ίδιος στους διαδρόμους του Μαξίμου.
Ντόρα: Ναι στον γάμο ομοφύλων, όχι στην κομματική πειθαρχία
Να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη όταν ο νέος νόμος για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έρθει στη Βουλή, για ένα θέμα, δηλαδή, που προκαλεί ήδη σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Η κυρία Μπακογιάννη πάντως τίθεται υπέρ της θέσπισης γάμου μεταξύ ομοφύλων τονίζοντας ότι η σχετική νομοθεσία πρέπει να έρθει στο Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατόν. «Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών πρέπει να πάει άμεσα στη Βουλή», δήλωσε σχετικά κάνοντας ειδική αναφορά στα παιδιά αυτών των ζευγαριών. «Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών είναι τα μόνα που δεν έχουν δικαιώματα. Είναι αδικημένα από τον νόμο, πρέπει να τα προστατεύσουμε», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega. «Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι όλες τις αντιδράσεις οι οποίες υπάρχουν, γιατί αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται της ζωής των ανθρώπων και έχει πάντοτε διαφορετικές προσεγγίσεις», συμπλήρωσε. Σε άλλο σημείο η κυρία Μπακογιάννη αφού ξεκαθάρισε πως η ίδια είναι «παραδοσιακή μαμά και γιαγιά» τόνισε: «Η πραγματικότητα λέει ότι σήμερα δεν υπάρχουν μόνο οι πυρηνικές οικογένειες, οι παραδοσιακές οικογένειες. Υπάρχουν μονογονεϊκές, υπάρχουν οικογένειες με παιδιά χωρισμένων γονιών και υπάρχουν παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν». Ερωτηθείσα για αυτούς που αντιδρούν από τις τάξεις της ΝΔ -μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Σαμαράς- και το αν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν ψηφίσουν το νομοσχέδιο απάντησε: «Σε θέματα συνείδησης δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία».