Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Μπουτζάρ Οσμάνι, προειδοποίησε για κίνδυνο αλλεπάλληλων συγκρούσεων τόσο εντός Βόρειας Μακεδονίας όσο και ευρύτερα στα Βαλκάνια, εάν δεν ξεμπλοκάρει η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στο Politico, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως η ΕΕ πρέπει να επιτύχει απτά αποτελέσματα σχετικά με τη διεύρυνση, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει την επανεμφάνιση εθνοτικών συγκρούσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.
«Εάν αποτύχουμε, επειδή η ΕΕ δεν είναι αρκετά διεκδικητική, νομίζω ότι θα είναι η αρχή ενός φαινομένου ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή. Και το μήνυμα θα είναι ότι στα Βαλκάνια οι πολυεθνικές Δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν και δεν νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση που θέλουμε να ακούσουμε για την περιοχή μας. Επομένως, πρέπει να πιέσουμε και να το πάρουμε στα σοβαρά», είπε ο κ. Οσμάνι, προτείνοντας μια φόρμουλα σταδιακής ένταξης στην ΕΕ που θα περιλαμβάνει τρία στάδια, εφόσον δεν είναι εφικτή η ταχεία πλήρης ένταξη.
Εν τω μεταξύ χθες, έφθασε στα Σκόπια ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
«Παρά τις ίντριγκες των εχθρών, βρισκόμαστε στα Σκόπια», έγραψε αφήνοντας αιχμές κατά πάντων η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στο «Telegram» – είχε προηγηθεί ένα πραγματικό θρίλερ με την πτήση του Λαβρόφ.
Όπως αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας τα Σκόπια ζήτησαν από τη Σόφια και την Αθήνα να επιτρέψουν τη διέλευση του διπλωματικού αεροσκάφους στο οποίο θα επιβαίνει ο Λαβρόφ από τον εναέριο χώρο τους.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ έχει επιβάλει και ατομικές κυρώσεις στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες περιλαμβάνουν την ταξιδιωτική απαγόρευση, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν του επιτρέπεται να εισέλθει ή να διασχίσει τα εδάφη της ΕΕ από στεριά, θάλασσα και αέρα.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) αποφασίζει αν θα δώσει άδεια για διέλευση από το FIR Αθηνών. Όμως η απαγόρευση είναι για αεροσκάφη από τη Ρωσία. Αν π.χ. προσγειωθεί στην Τουρκία και μετά περάσει στα Σκόπια, δεν υπάρχει θέμα.