Άνοιγμα προς την Αθήνα επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράζοντας διάθεση προσέγγισης ενόψει της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας κι ενώ η ελληνική διπλωματία διατηρεί κατά βάθος σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τη συμπεριφορά του Τούρκου ηγέτη επί ελληνικού εδάφους. Είναι άλλωστε νωπό το στραπάτσο που έπαθε ο Όλαφ Σολτς προ ημερών στο Βερολίνο, όταν ο «σουλτάνος» θέλοντας να εμφανιστεί ως ο «πατερούλης» του παγκόσμιου μουσουλμανικού τόξου θύμισε τη βαριά σκιά του Ολοκαυτώματος των Εβραίων. Ο Ερντογάν μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος ΑΚΡ εξέφρασε διάθεση για εξεύρεση κοινού τόπου με την ελληνική πλευρά. «Είχαμε τις διαφωνίες μας χθες και τις έχουμε και σήμερα», είπε ενόψει της επικείμενης επίσκεψής του επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο».
Προσέγγιση
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας πως «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, ιδίως με τους γείτονές μας» και προανήγγειλε ότι αυτή θα είναι η τουρκική προσέγγιση στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στις 7 Δεκεμβρίου στην Ελλάδα. «Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Εύχομαι η επίσκεψη αυτή να συμβάλει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας», πρόσθεσε.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πάντως πρόθεση να κλείσει τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που διατηρεί η Τουρκία με γειτονικές χώρες με την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει τα χρόνια που βρίσκεται στην ηγεσία και σε μια φάση κατά την οποία η τουρκική οικονομία συνεχίζει να δέχεται μεγάλες πιέσεις.
Οι δεσμοί της Τουρκίας με αρκετά καθεστώτα του αραβικού κόσμου -Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ- δεν είναι καλές εξαιτίας της στήριξης που πρόσφερε η Άγκυρα στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ενώ σοβεί η πλήρης ρήξη των σχέσεων με το Ισραήλ.
Οι ραγδαίες ανακατατάξεις στην περιοχή, όμως, σε συνδυασμό με την αδήριτη ανάγκη του Ερντογάν για συμμάχους και συνάλλαγμα έχουν οδηγήσει σε σταδιακή επαναπροσέγγιση. Η κατάληξη πάντως αυτής της προσπάθειας παραμένει άδηλη για την ώρα.
«Όλοι κερδισμένοι»
«Εφαρμόζουμε με επιτυχία τη στρατηγική μας για την αύξηση του αριθμού των φίλων μας και τη μείωση του αριθμού των αντιπάλων μας στην εξωτερική πολιτική», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου η μία πλευρά χάνει και η άλλη κερδίζει». Και αμέσως μετά πρόσθεσε ότι είναι μια σημαντική ευκαιρία, με την οποία λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, χρησιμοποιώντας την αγαπημένη του έκφραση kazan-kazan (win-win) εντάσσοντας την οπτική αυτή και στην προσεχή συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα.