«Ατυχές γεγονός» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απρέπεια Σούνακ, στην πρώτη του επίσημη τοποθέτηση μετά την ακύρωση της συνάντησης επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαραπούλου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όμως, επέλεξε να ρίξει λάδι στη φωτιά απαντώντας σε ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, επιμένοντας πως η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην υπάρξουν αναφορές στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ότι ο Κ. Μητσοτάκης αθέτησε τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ξεπέρασε όλα τα όρια και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για «μεγαλομανία» προφανώς υπό την αφόρητη πίεση που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας, καθώς οι πάντες έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του. «Στο πνεύμα των καλών διμερών σχέσεων δεν απαντάμε άλλο στον Σούνακ» ήταν η ψύχραιμη απάντηση της ελληνικής πλευράς. Δριμύτατη, όμως, ήταν η επίθεση που δέχτηκε από τον Κιρ Στάρμερ για την πολιτικά απρεπή απόφασή του. «Ο Ρίσι έχει τρελαθεί με την Ελλάδα. Έχει προκαλέσει πλήρη διπλωματική κατάρρευση», δήλωσε στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων. Ενδεικτική του κακού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και η δημοσκόπηση-κόλαφος για τον Σούνακ του YouGov, σύμφωνα με την οποία το 66% των Άγγλων θεωρεί ότι ήταν λάθος η κίνηση να ακυρώσει το τε α τετ.
Το μήνυμα της Αθήνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο και αναφέρθηκαν στο θέμα των Γλυπτών θέλοντας να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας. Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δυο μόνο κουβέντες για το ατυχές περιστατικό. Πρώτον, θεωρώ ότι δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν ιστορικό βάθος. Δεύτερον, είχε και μια θετική πλευρά. Καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα» . Με την κυρία Σακελλαροπούλου να προσυπογράφει λέγοντας πως «η επανένωση των Γλυπτών, που είναι αίτημα από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, έχει βρει την κατανόηση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και της βρετανικής – κι αυτό είναι το μεγάλο κέρδος». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το δίκαιο αίτημα της χώρας μας θα βρει ανταπόκριση. Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι Βρετανοί συμμερίζονται την ελληνική άποψη, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.
«Το αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα αίτημα το οποίο προκύπτει από το δίκαιο, από την Ιστορία και από τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε και στη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον. «Πεποίθησή μας ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε με τον ομόλογό μου προς την κατεύθυνση αυτή», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης. Υπενθυμίζεται ότι μετά το διπλωματικό φάουλ του κ. Σούνακ, ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον προσπάθησε να λειτουργήσει «πυροσβεστικά» και να σβήσει τη φωτιά που άναψε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Έτσι ερμηνεύεται από την ελληνική πλευρά το γεγονός ότι ζήτησε ο ίδιος συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη στο περιθώριο της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου.
Το Βρετανικό Μουσείο
Η «Α» σε επικοινωνία με το Βρετανικό Μουσείο έθεσε το ερώτημα αν το διπλωματικό επεισόδιο θα επηρεάσει τις συνομιλίες για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Ο εκπρόσωπος του μουσείου ήταν κατηγορηματικός. «Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Παραμένει η ίδια. Θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές συζητήσεις», είπε για να προσθέσει: «Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η μακροπρόθεσμη συνεργασία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της κοινής χρήσης των μεγαλύτερων αντικειμένων μας με το κοινό σε όλο τον κόσμο και της διατήρησης της ακεραιότητας της απίστευτης συλλογής που διατηρούμε στο μουσείο». Η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο να πέσουν οι τόνοι και να διαφυλαχθεί η παρακαταθήκη των τελευταίων ετών κατά τη διάρκεια των οποίων οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο και οι προβλέψεις ήταν ευοίωνες. Γι’ αυτό, τώρα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να «διαφυλαχτούν» οι συνομιλίες και φυσικά οι διμερείς σχέσεις μας.
Στο Ντουμπάι
Σημειωτέον, την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Ντουμπάι με πλούσια «πράσινη» ατζέντα, για την κλιματική σύνοδο COP28. Εκεί θα είναι και ο Ρίσι Σούνακ. Η ταυτόχρονη παρουσία τους στον ίδιο χώρο, βέβαια, δεν εγγυάται τετ α τετ, αφού μπορεί να μη συμπέσουν οι ώρες τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση. Κόλαφος κατά του Ρ. Σούνακ ήταν και η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, η οποία αποκτά βαρύνουσα σημασία τόσο λόγω της ιδιότητάς του ως Ευρωπαίου επιτρόπου όσο και λόγω των εκφράσεων που χρησιμοποίησε, αποφεύγοντας την ξύλινη γλώσσα. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Αυστραλίας, δήλωσε: «Έχω σπουδάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχω ζήσει εκεί και είναι ανεξήγητο πώς ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο αρνείται να μιλήσει σε κάποιον με τον οποίο διαφωνεί. Αυτό είναι τόσο αντι-βρετανικό, πιο αντι-βρετανικό δεν γίνεται. Δεν βρίσκω λόγια για όσα συνέβησαν».
Έρχεται στην Ελλάδα η Υδρία του Μειδία
Στην Ελλάδα επιστρέφει ως δανεικό ένα μοναδικό αρχαιοελληνικό αγγείο και συγκεκριμένα η Υδρία του Μειδία, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, η Υδρία του Μειδία έρχεται για πρώτη φορά, έπειτα από 250 χρόνια, στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ».
Πρόκειται για ένα ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών, που αγοράστηκε από τον Βρετανό διπλωμάτη στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772. Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.
Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα, που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου. Αίσθηση έχει προκαλέσει στα βρετανικά μέσα ο συγκεκριμένος δανεισμός, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή (με κάποιο τρόπο) των Γλυπτών του Παρθενώνα.