Η απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, δεν «πάγωσε» μόνο την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και την κοινή γνώμη. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Πυροσβεστικά» προσπάθησε να λειτουργήσει προχθές το βράδυ ο φιλέλληνας Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Μάθιου Λοτζ. Από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν και εκείνος, τηλεφώνησε στη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα.
Η αντιπρόταση που της μετέφερε, δηλαδή να συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν, φυσικά, δεν έγινε δεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» από τη βρετανική πλευρά εκείνο που εξόργισε την κυβέρνηση Σούνακ ήταν το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το θέμα των Γλυπτών δημοσίως. Το ρεπορτάζ μας επιβεβαιώθηκε από τον προϊστάμενο του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC: «Η Ντάουνινγκ Στριτ ενοχλήθηκε κυρίως επειδή είχε διαβεβαιώσεις από την ελληνική πλευρά πως όσο ο κ. Μητσοτάκης θα ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα τράβαγε την προσοχή στην πάγια θέση του για τα Γλυπτά», τόνισε ο Χένρι Τζέφμαν. Το ίδιο είπε κι η πολιτική αναλύτρια του Skynews, Mhari Aurora. Η Αθήνα, πάντως, απέρριψε την «ανάγνωση» του Λονδίνου. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι Άγγλοι γνώριζαν ότι το ζήτημα θα ετίθετο, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας.
Κατά το πρόσφατο παρελθόν, η ελληνική κυβέρνηση είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν σε χαμηλούς τόνους, σχεδόν παρασκηνιακά, κι αυτό ήταν κάτι που το Λονδίνο επιδίωκε. Ακριβώς, όμως, επειδή ήταν «κοινό μυστικό» ότι οι δύο χώρες συζητούν το θέμα του επαναπατρισμού, η συνάδελφος του BBC, Λάουρα Κένσμπεργκ, δεν θα μπορούσε να μην κάνει ερώτηση για τα Γλυπτά.