Η «συνωμοσία» Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα!

Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί για συμφωνία σιωπής από τον Μητσοτάκη
14:34 - 29 Νοεμβρίου 2023

Ως μεμονωμένο διπλωματικό unfair και επικοινωνιακό αυτογκόλ αντιμετωπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου την εν πολλοίς αιφνιδιαστική εξέλιξη της ακύρωσης από την πλευρά της Ντάουνινγκ Στριτ του προγραμματισμένου για χθες ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ.

Λίγες ώρες μετά το διπλωματικό επεισόδιο και αφού η ελληνική αποστολή αφίχθη στην Αθήνα νωρίτερα του αναμενόμενου, η ελληνική κυβέρνηση επιδιδόταν σε μία επιχείρηση αποδραματοποίησης του όλου περιστατικού επιχειρώντας να το τοποθετήσει στις σωστές του διαστάσεις.

Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο πυρήνας των πολυεπίπεδων σχέσεων ανάμεσα σε δύο σύμμαχες χώρες δεν επηρεάζεται από την προχθεσινή εν πολλοίς σπασμωδική αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού, παρά το γεγονός πως από την προσοχή της Αθήνας δεν διαφεύγει το φλερτ τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στη βρετανική και την τουρκική κυβέρνηση στο φόντο της επιδίωξης της Άγκυρας να προμηθευτεί τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter, καθώς δεν βγαίνει προς το παρόν… λευκός καπνός για τα αμερικανικά μαχητικά F-16.

Απρέπεια

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει την έντονη ενόχληση του γι’ αυτό που η Αθήνα αποκαλεί διπλωματική απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Στενοί του συνεργάτες επισημαίνουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να εργάζεται με τρόπο μεθοδικό για την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου, που δεν είναι άλλος από την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Διευκρινίζουν, δε, ότι τα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC αποτελούν τις πάγιες ελληνικές θέσεις επί του συγκεκριμένου ζητήματος, τις οποίες και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται ευκαιρίας δοθείσης ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση διαψεύδουν τους ισχυρισμούς, που κάνει μέσω διαρροών η βρετανική κυβέρνηση, ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές να μη θιγεί το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιμένοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προφανώς και θα αναφερόταν σε αυτό μεταξύ των άλλων σημαντικών περιφερειακών και ευρωπαϊκών εξελίξεων που απασχολούν τις κυβερνήσεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Στην κυβέρνηση, δε, διαβλέπουν πίσω από την ούτως ή άλλως υπερβολική αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού εκλογικές και δη πολιτικές σκοπιμότητες και τονίζουν ότι το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και εν προκειμένω το γεγονός ότι θα συναντούσε αρχικά τον επικεφαλής των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ ήταν εδώ και ημέρες γνωστό στην έδρα της βρετανικής κυβέρνησης.

Εργαλειοποίηση

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να μπήκε σε πειρασμό ο Βρετανός πρωθυπουργός να εργαλειοποιήσει το ζήτημα με στόχο μικροκομματικά οφέλη.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως ο ίδιος βρίσκεται σε δεινή πολιτικά θέση, υπολειπόμενος περί τις 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον κύριο αντίπαλό του και πρόεδρο των Εργατικών, ενώ αντιμετωπίζει έντονη αμφισβήτηση ακόμη και από στελέχη των Συντηρητικών. Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, δεν αποκλείεται ο Ρίσι Σούνακ να κατέφυγε σε μία τεχνητή όξυνση με την Αθήνα, προκειμένου να δείξει στο εσωκομματικό του ακροατήριο ότι υιοθετεί σκληρές θέσεις γύρω από το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, επιλογή, πάντως, που βρίσκεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών.

Την ίδια ώρα, πάντως, Αθήνα και Λονδίνο φαίνεται πως κινούνται στη λογική της άμβλυνσης των αρνητικών εντυπώσεων από την ακύρωση του ραντεβού Μητσοτάκη -Σούνακ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

Συνεργασία

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

!!!«Ήρθε ο καιρός τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Ελλάδα», δήλωσε ξεκάθαρα ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας χθες στο Mega. «Λυπάμαι πραγματικά που ο Ρίσι Σούνακ δεν είδε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις, γιατί μας υποχρεώνει η UNESCO», είπε αναφερόμενος στην «πολιτική απρέπεια» του Βρετανού πρωθυπουργού, που ματαίωσε τη συνάντηση στο… παρά πέντε. «Πιστεύω πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου τα υπέροχα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέψουν στην Αθήνα. Είναι μία ακρότητα το να υπάρχει αυτή η διαφορά τόσα χρόνια με το Λονδίνο», πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση – χαστούκι από τους Βρετανούς (χθες!!!) 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η YouGov στη Βρετανία δείχνει ότι οι Βρετανοί πολίτες θεωρούν λάθος την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ερώτηση διατυπώθηκε ως εξής: «Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα (χθες) στο Λονδίνο, επειδή επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος. Ένας στους δύο Βρετανούς (ποσοστό 49%) θεωρούν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ το 10% απάντησε «δεν γνωρίζω».

«Δεν έδειξαν σεβασμό στον πρωθυπουργό, έκαναν φάουλ»

Με αιχμηρό ύφος σχολίασε την ακύρωση της συνάντησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε».

«Η στάση της Βρετανίας δεν δείχνει σεβασμό απέναντι στον πρωθυπουργό και τη χώρα μας», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης (Σκάι). «Πρόκειται για ένα βρετανικό φάουλ. Εμείς θέλουμε προφανώς να έχουμε καλές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε ταυτόχρονα θέσει το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Το έχουμε θέσει μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια. Το έχουμε θέσει και στη συνάντηση που είχε γίνει το 2021 μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπόρις Τζόνσον. Δεν είναι πρώτη φορά που το κάνουμε. Ήταν σαφές ότι θα το θέταμε και στη συνάντηση τόσο με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών», ανέφερε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Το ατόπημα

«Οι σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας υπερβαίνουν πρόσωπα ή κόμματα. Είναι σχέσεις που εδράζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Και ακριβώς εδώ φαίνεται και το μεγάλο διπλωματικό φάουλ της Ντάουνινγκ Στριτ», τόνισε, από την πλευρά του (ΕΡΤ), o Τάσος Χατζηβασιλείου, διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ, ένας εκ των συμμετεχόντων στην ελληνική αποστολή στο Λονδίνο.