Συμβουλές και τρία «όχι» από Σαμαρά!

Διαφωνίες για γάμο ομοφύλων, προσέγγιση με την Τουρκία και άνοιγμα στο Κέντρο
15:18 - 27 Νοεμβρίου 2023

Με μια νέα παρέμβασή του ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβητεί κατ’ αρχάς τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το Κέντρο και ακολούθως την πολιτική απέναντι στην Τουρκία αλλά και την κυβερνητική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» εκφράζει την αντίθεσή του με τη στρατηγική στόχευση εκτός της Δεξιάς, επισημαίνοντας ότι διεθνώς οι κοινωνίες δεν κινούνται προς το Κέντρο αλλά μετατοπίζονται δεξιότερα. «Η κοινωνία κινείται δεξιότερα -όχι μόνο στην Ελλάδα- και στην Ευρώπη. Παντού! Δείτε τι έγινε προχθές και στην Ολλανδία. Η Ν.Δ. δεν κινδυνεύει από τα σημερινά κόμματα που βρίσκονται δεξιότερά της, που άλλωστε δεν εκφράζουν τις νέες αναζητήσεις της κοινωνίας. Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Όταν στοχεύει αποκλειστικά στο Κέντρο, τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα, κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της», τονίζει.

«Πυρηνική οικογένεια»

Ο κ.  Σαμαράς δηλώνει, επίσης, με σαφήνεια πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας πως οφείλουμε να στηρίξουμε την πυρηνική οικογένεια, όπου υπάρχουν γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. «Άλλωστε, το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια έλυσε κάθε πρόβλημα “δικαιωμάτων”. Αν τους αναγνωρίσουμε “γάμο”, θα αναγκαστούμε αργότερα, για λόγους “εξίσωσης” ανόμοιων πραγμάτων, να αναγνωρίσουμε και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη από γονεϊκά πρότυπα και των δύο φύλων. Έχουν ανάγκη και δικαίωμα να έχουν μάνα και πατέρα. Όχι “γονέα ένα” και “γονέα δύο”…», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σε προηγούμενες παρεμβάσεις του είχε εκφράσει ανησυχίες από την προέλαση της woke κουλτούρας παγκοσμίως, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη συνοχή των κοινωνιών.

 Κάθετη ήταν η διαφωνία του Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά τα Ελληνοτουρκικά κι ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, απορρίπτοντας τη βασική ιδέα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

«Μπορούμε εμείς, σήμερα, να συμφωνήσουμε με αυτόν που όλοι οι σύμμαχοι και εταίροι μας διαφωνούν μαζί του; Με αυτόν που οι πάντες θεωρούν “μαύρο πρόβατο”; Με αυτόν που υπηρετεί πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά, τον αντι-δυτικό άξονα; Νομίζω πως δεν είναι καλή ιδέα», υπογράμμισε, ενώ σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η Αθήνα δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην τουρκική πλευρά. «Οι παραβιάσεις μπορεί να έχουν μειωθεί, προσωρινά τουλάχιστον, αλλά οι προκλήσεις όχι. Ενώ τα “τετελεσμένα” που έχει δημιουργήσει η Τουρκία σε βάρος μας εξακολουθούν να ισχύουν. Και επί των δικών μου ημερών οι παραβιάσεις είχαν σχεδόν μηδενιστεί. Όμως αυτό δεν εμπόδισε καθόλου την Τουρκία, αργότερα, να επανέλθει και να τις κλιμακώσει», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Τώρα, όμως, υπάρχει και κάτι που δεν υπήρχε τότε: Υπάρχει το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπάρχουν οι έμπρακτες παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στις θαλάσσιες περιοχές. Και υπάρχουν οι πολύ πρόσφατες διακηρύξεις του Τούρκου Α/ΓΕΝ (σ.σ.: αρχηγός της Διοίκησης Ναυτικών της Τουρκίας) για τα νησιά μας που τους έχουμε δήθεν… “καταλάβει”».

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη και στην κριτική που έχει ασκήσει ο Κώστας Καραμανλής. «Όταν δημιουργούν τετελεσμένα εναντίον σου κι ύστερα σου λένε “έλα να τα βρούμε”, εσύ απαιτείς πρώτα να πάρουν πίσω τα τετελεσμένα, για να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος. Αν δεν το κάνεις, αν προσπαθείς να τους καταπραΰνεις, αυτό λέγεται “κατευνασμός”», είπε και διερωτήθηκε: «Κι ο κατευνασμός υπήρξε πάντα πολύ επικίνδυνος. Λέτε, λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί της χώρας και δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ να κάνουμε τόσο λάθος;».

Τί του λέει το Μαξίμου

Οι επικριτικές αναφορές του Αντώνη Σαμαρά δεν έτυχαν ευρύτερου σχολιασμού στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές περιορίστηκαν να τονίσουν ότι είναι απολύτως σεβαστές οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στην κατεύθυνση της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, όπως το κάνει τα τελευταία χρόνια, αλλά και στο μεταρρυθμιστικό έργο της. Θύμιζαν επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει αυτές τις απόψεις. Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση Σαμαρά αναφορικά με την επίσκεψη Ερντογάν, σημείωσε: «Η επίσκεψη Ερντογάν είναι στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη, που έχει συζητηθεί στο Βίλνιους, προκειμένου να εξομαλυνθούν, κατά το δυνατόν, οι σχέσεις με την Τουρκία. Ότι αυτός ο δρόμος προφανώς δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, το ξέρουμε όλοι. Ότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος πολιτικός ηγέτης, επίσης το ξέρουμε όλοι. Από την άλλη μεριά, αυτός είναι ο ηγέτης τον οποίον έχουμε στη γείτονα χώρα και αυτό είναι δεδομένο».