Τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα

Συνέντευξη του Μητσοτάκη στο BBC πριν από τη συνάντηση με τον Σούνακ
14:48 - 27 Νοεμβρίου 2023

Επί βρετανικού εδάφους βρίσκεται από χθες ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας μία περίοδο πυκνών διεθνών επαφών μετά τις συναντήσεις του σε Πεκίνο, Παρίσι, Βερολίνο, Βρυξέλλες και Μέση Ανατολή και πριν από την έλευση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και πριν από ένα ιδιαιτέρως κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες το τριήμερο 13-15 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, στη χθεσινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο Μεταναστευτικό, στις ιδιαιτέρως κολακευτικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, αλλά και στον μεγάλο εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει ως αφετηρία μία θεμελιώδη παραδοχή: ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των σκαφών που αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια. Το έχουμε καταφέρει αυτό, με αρκετή επιτυχία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε με νόημα ότι «πείσαμε την Ευρώπη ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς το μεταναστευτικό πρόβλημα εάν δεν δώσεις ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε “εξωτερική διάσταση” της μετανάστευσης, που είναι ουσιαστικά η προστασία των κοινών μας συνόρων».

Ερωτηθείς για περιστατικά όπως το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, αλλά και για καταγγελίες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά διερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας να προχωρά σε αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών και επανέλαβε ότι το ποιος θα εισέρχεται στην ΕΕ δεν εναπόκειται στα κυκλώματα διακινητών.

Επανένωση

Αναφορικά με την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι είναι εφικτός ο στόχος της επανένωσής τους στα χρονικά όρια της δικής του πρωθυπουργικής θητείας, αν και αναγνώρισε ότι η πρόοδος στις εν εξελίξει διαβουλεύσεις δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσε η Αθήνα.

«Θα ήταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα υπερσύγχρονο μουσείο που χτίστηκε γι’ αυτόν τον σκοπό. Και δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα Γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικώς και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές αναζητούν μία φόρμουλα-συμφωνία συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο.

Το παράδειγμα της Μόνα Λίζα

Τη Μόνα Λίζα, τη διάσημη προσωπογραφία του Λεονάρντο ντα Βίντσι, επιστράτευσε ως επιχείρημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανάγκη επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. «Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», ανέφερε.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία θα πρέπει να τονιστεί ότι η βρετανική κυβέρνηση και ειδικά η διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου έχουν έρθει σε πολύ δύσκολη θέση ειδικά μετά τις αποκαλύψεις για την πλημμελή φύλαξη των αρχαιολογικών θησαυρών στο μουσείο και καταρρίπτονται τα όποια επιχειρήματα είχε η βρετανική πλευρά.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό, η οποία στην πλειονότητά της τάσσεται υπέρ της επιστροφής τους στην Αθήνα.

Πάντως, η σημερινή ημέρα είναι εξόχως σημαντική, καθώς ύστερα από μία περίοδο που η…ημερήσια διάταξη της ελληνικής οικονομίας ήταν γεμάτη από θετικές ειδήσεις, κυρίως τις αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις που επέτρεψαν στην Ελλάδα να επιστρέψει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να…διαφημίσει τη νέα οικονομική προοπτική της χώρας σε μεγάλους διεθνείς επενδυτές στο Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργανώνουν το ελληνικό χρηματιστήριο και η Morgan Stanley στο Λονδίνο. Άλλωστε, στην ελληνική κυβέρνηση πιστεύουν ότι πολύ σύντομα η de facto αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας θα επιφραγισθεί και με θετικές ειδήσεις στο σκέλος των επενδύσεων, χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, η απαρχή αυτών να είναι η πρωθυπουργική επίσκεψη στο Λονδίνο. Συνεπώς, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική πρωτεύουσα μετατρέπεται σε ακόμη μία ευκαιρία παρουσίασης των επενδυτικών ευκαιριών, οι οποίες ανοίγονται στη χώρα μας.

Συνομιλίες

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και επικεφαλής των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, ενώ αύριο το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ στο Νο 10 της Downing Street. Το απόγευμα θα παραστεί στη μόνιμη πλέον έκθεση για τον Γιώργο Σεφέρη στην πρεσβευτική κατοικία, εκεί όπου ο νομπελίστας ποιητής έζησε και εργάστηκε κατά την υπηρεσία του ως πρέσβη της Ελλάδας στη Βρετανία. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Νικήτα.