Ανοιχτός σε προτάσεις για την καλυτέρευση της θέσης των εργαζομένων εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετώντας το διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Η Ελλάδα εισήλθε στην εποχή της κανονικότητας και η συνεργασία μας με την ΟΚΕ πρέπει να διευρυνθεί και να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, τόνισε ο υπουργός και ζήτησε τρόπους ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να βρει κοινές λύσεις και να προχωρήσουν η οικονομία και η κοινωνία.
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ειδική αναφορά στα χρόνια της κρίσης και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται από το 17,6% στο 10%. «Απέχουμε αρκετά ακόμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 6,5%, αλλά είμαστε 7,5 μονάδες κάτω, περίπου 45% κάτω μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι οικονομικές προβλέψεις για την επόμενη τριετία είναι καλές και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος της παρούσης θητείας της κυβερνήσεως τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στον ρυθμό της ανεργίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Οι ανισότητες στη μετά την πανδημία εποχή για εργαζόμενους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι χαμηλά αμειβόμενες και ανασφαλείς θέσεις εργασίας και η αυτοαπασχόληση με χαμηλά εισοδήματα είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας.
Στα βασικά σημεία της έκθεσής του το ILO σημειώνει ότι από το 2020 μόνο το 46,9% του παγκόσμιου πληθυσμού καλυπτόταν ουσιαστικά από τουλάχιστον μια παροχή κοινωνικής προστασίας, ενώ έως και 4,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι έμειναν εντελώς απροστάτευτοι σε περιπτώσεις ανεργίας, ασθενείας/τραυματισμού και αναπηρίας λόγω κενών στην κοινωνική προστασία (μόνο το 18,6% των εργαζομένων λαμβάνει επιδόματα σε περίπτωση ανεργίας, μόνο το 35,4% λαμβάνει αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού τραυματισμού).