Συνωμοσιολογία, «δεκανίκια» και συμφέροντα

15:20 - 24 Νοεμβρίου 2023

Υπονοούμενα ότι πίσω από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κρύβονται συμφέροντα, ντόπια και ξένα, αφήνονται γενικώς στο αέρα σε αυτή τη φάση από την ηγετική ομάδα και τα πέριξ της Κουμουνδούρου. Στη βασική γραμμή «έφυγαν, γιατί έχασαν και δεν αποδέχθηκαν την ήττα τους» προστίθενται αιχμές και ψίθυροι που μπλέκουν τις αποχωρήσεις με επιδιώξεις κύκλων και στόχο να διαμορφωθεί προσεχώς ένας ελεγχόμενος δικομματισμός στο πολιτικό τοπίο. Το αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του κόμματος με την επισήμανση πως δεν συνέτρεχε ουδείς λόγος διάσπασης.

«Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα ποιοι είναι οι λόγοι και οι επιδιώξεις που οδήγησαν στην περιφρόνηση από πλευράς τους της λαϊκής εντολής. Η Ιστορία θα κρίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει και πάλι τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, σε πείσμα όσων απεργάζονται χρόνια τώρα ένα ελεγχόμενο δικομματισμό με ή χωρίς δεκανίκια», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου. Ακολούθησε η δήλωση του Παύλου Πολάκη από το περιστύλιο της Βουλής. «Ουσιαστικά βάζουν και αυτοί το λιθαράκι τους στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ως κόμμα μίας χρήσης που θα περάσει όπως και τα προηγούμενα στη λήθη της Ιστορίας», δήλωσε (Οpen) o βουλευτής Χανίων και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολο να πεις μια γνώμη για μία διάσπαση που γίνεται, επειδή οι ηττημένοι της δημοκρατικότατης εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας νέου προέδρου, από την επόμενη ημέρα άρχισαν να υπονομεύουν και οδήγησαν με συνειδητό και σχεδιασμένο τρόπο στην αποχώρησή τους, σε αυτή τη χρονική συγκυρία»

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Καρανίκας σε ανάρτησή του έκανε λόγο για κάποιον χρηματοδότη ο οποίος βρίσκεται πίσω από τους «6+6» υποστηρίζοντας πως «επειδή (ο χρηματοδότης) κατάλαβε ότι είναι ανίκανοι και άχρηστοι, αφού ηττήθηκαν με μεγάλη διαφορά», τους παράτησε. Παράλληλα, μια ανάρτηση του Νίκου Kοτζιά εντάσσεται ευθέως σε αυτή την παραφιλολογία, καθώς αναφέρεται στην «πατριωτική Αριστερά» που -όπως σημειώνει- ενοχλεί τον «ξένο παράγοντα» και δύο ντόπιους επιχειρηματίες.

Ο πρώην υπουργός σε αυτή την παρέμβαση, η οποία όσο κι αν δεν αναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πως έχει άμεση σχέση, δεδομένου ότι και ο ίδιος επιθυμεί να αναλάβει ρόλο στην Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση των δικαιωματιστών, θέτει τα εθνικά θέματα, συγκεκριμένα το θέμα του Αιγαίου, κάνοντας λόγο για υποχωρήσεις και έξωθεν πιέσεις.

«Γίνεται μεγάλο παιχνίδι στη σκακιέρα του Αιγαίου πάνω στην πλάτη της χώρας. Ο ξένος παράγοντας μαζί με δύο επιχειρηματίες έχει παρέμβει στην πολιτική σκηνή με στόχο να διευκολυνθούν οι υποχωρήσεις της ΝΔ. Όλοι τους αντιπαθούν την πατριωτική αριστερά σε Τουρκία, Ελλάδα και Κούρδους», γράφει σχετικά.

Οι εκλεκτοί του τουρκικού προξενείου ακολούθησαν την Αχτσιόγλου

Η παρουσία των δύο μειονοτικών βουλευτών Οζγκιούρ Φερχάτ από τη Ροδόπη και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ από την Ξάνθη στους ακολούθους της Έφης Αχτσιόγλου σχολιάστηκε ιδιαίτερα δεδομένων των αντιδράσεων που υπήρξαν για αυτούς προεκλογικά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τον βουλευτή Ροδόπης, τον οποίο η τοπική Νομαρχιακή του κόμματος είχε κατονομάσει ως τον «εκλεκτό» του τουρκικού προξενείου. Με γνωστή, άλλωστε, τη δράση του προξενείου, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι ο Νομός Ροδόπης ήταν ο μόνος όπου επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές τις 21ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,18% έναντι 27,06% της ΝΔ. Ο Φερχάτ Οζγκιούρ µία εβδομάδα πριν από τις εκλογές µιλούσε για «τουρκική µειονότητα» στη Θράκη, ζητούσε νοµιµοποίηση όλων των προερχόμενων από τη γείτονα μεταναστών, ενώ τα φυλλάδιά του τα τύπωνε µόνο στην τουρκική γλώσσα. Όσον αφορά τον έτερο, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, είχε υπάρξει ευθεία καταγγελία από τον Ανδρέα Λοβέρδο πως ήταν πλήρως ευθυγραμμισμένος με το τουρκικό προξενείο. Θυμίζουμε ότι ο βουλευτής ήταν αυτός που υποδεχόταν χαμογελαστός τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ, ενώ συμμετείχε και σε πορεία στην Ξάνθη, απαιτώντας τη νομιμοποίηση της παράνομης Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης. Ο Οζγκιούρ Φερχάτ, αναφορικά με την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως «από τη στιγμή εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, εξέλειψε η χάραξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στην καθημερινότητα και στις απαιτήσεις της κοινωνίας», ενώ ο Ζεϊμπέκ Χουσεΐν σημείωσε πως «πολιτική κατεύθυνση του κόμματος έχει αλλάξει και δεν ανταποκρίνεται πλέον στα όνειρά μας».

Έφυγε ο Δ. Παπαδημούλης και  έμειναν μόνο δύο ευρωβουλευτές!

Με δύο ευρωβουλευτές, τον Κώστα Αρβανίτη και την Ελένη Κουντουρά, απέμεινε η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη έπειτα από τις διαδοχικές αποχωρήσεις αλλά και την προ μηνών διαγραφή του Αλέξη Γεωργούλη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν ο τελευταίος που άνοιξε χθες την πόρτα και αποχαιρέτησε, έχοντας ουσιαστικά προαναγγείλει αυτή την έξοδο, καθώς συχνά είχε καταφερθεί και με σκληρές εκφράσεις εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας.

Οι δύο εναπομείναντες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Έλενα Κουντουρά και ο Κώστας Αρβανίτης

Την αρχή βέβαια είχε κάνει ο Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος επίσης καταφερόταν με ιδιαίτερα απαξιωτικά σχόλια εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ακολουθήσει ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος προ ημερών ανακοίνωσε και αυτός την ανεξαρτητοποίησή του. Όσον αφορά το πολιτικό μέλλον των αποχωρησάντων, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον Δημήτρη Παπαδημούλη, καθώς έπειτα από δεκαετίες στο προσκήνιο της πολιτικής έχει δηλώσει πως αποσύρεται και ότι δεν πρόκειται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα. Ο κ. Κούλογλου, από την άλλη, δεν συνδέεται ιδιαίτερα με τα μέλη της Ομπρέλας ούτε με τους «6+6» και πληροφορίες τον θέλουν να κατευθύνεται προς το ΠΑΣΟΚ ή σε ό,τι άλλο σχήμα προκύψει στην Κεντροαριστερά, καθώς διεργασίες και ζυμώσεις γίνονται και θα ενταθούν μετά την ευρωκάλπη.

Ο κ. Κόκκαλης δημοσίως εκφράζει το ενδιαφέρον να είναι παρών στην επόμενη μέρα του πολιτικού τοπίου, διατηρεί άλλωστε τον δικό του πολιτικό φορέα με την ονομασία «Κόσμος». Ο ίδιος εκτιμά πως υπάρχει χώρος για ένα κόμμα στην ατζέντα του οποίου θα μπαίνει κεντρικά η κλιματική κρίση και το περιβάλλον και το οποίο θα εκτείνεται από το Κέντρο έως την Αριστερά. Όπως επίσης έχει εκφράσει την εκτίμηση που τρέφει προς το πρόσωπο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά σε γενικές γραμμές δεν δείχνει να συμμερίζεται την πολιτική κουλτούρα των υπολοίπων μελών της Ομπρέλας.

Σταθεροποιείται δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην τρίτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να παγιώνεται στη δεύτερη και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη ναι παίζει χωρίς αντίπαλο, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης της Pulse για τον Σκάι. Στην πρόθεση ψήφου η πολιτική παντοδυναμία της ΝΔ επιβεβαιώνεται, με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει ποσοστό 33%, έναντι 13% του ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται στη δεύτερη θέση και 12,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ ακολουθεί με 9%, η Ελληνική Λύση με 5%, οι Σπαρτιάτες και το ΜέΡΑ25 με 3%, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5%. Στο σενάριο κατανομής των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 38%, το ΠΑΣΟΚ 15%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14,5%, ενώ διψήφιο είναι και το ποσοστό του ΚΚΕ, στο 10,5%. Στη δημοσκόπηση του Οκτωβρίου της Pulse η ΝΔ λάμβανε 33,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο 15% και ήταν δεύτερος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε με 12% και το ΚΚΕ με 8,5%.

Όσον αφορά τον «μαρτυρικό» ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να έρχονται ακόμη πιο δύσκολοι καιροί, καθώς το 62% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι τα πράγματα μετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών (και χωρίς να υπολογίζονται αυτές που έγιναν χθες) θα πάνε λίγο ή πολύ χειρότερα. Παράλληλα, στο σύνολο των ερωτηθέντων οι 6 στους 10 κρίνουν αρνητικά τις πρόσφατες εσωκομματικές πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη. Αρνητικά κρίνει και το 34% εκείνων που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο τις πρωτοβουλίες του νέου προέδρου, ενώ το 80% εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν εκ νέου ΣΥΡΙΖΑ τις κρίνει θετικά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση από τις εκλογές του 2019 έως και σήμερα. Και αυτό καθώς το 2019 η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν 23,4%, μειώθηκε σε 8,6 μονάδες τον Μάιο, για να φτάσει το 6% τον Ιούνιο και πλέον δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Στη δημοσκόπηση μετρήθηκαν και οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κυβέρνησης και ειδικότερα στο νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων, με σχεδόν 6 στους 10 πολίτες να κρίνουν ότι οι προτάσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι αναγκαίες κάποιες διορθώσεις. Αντίστοιχα δύο στους τρεις πολίτες πιστεύουν ότι η πρόταση ψηφιοποίησης της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κωνσταντόπουλος: Υπεύθυνος ο Τσίπρας

Σκληρές λέξεις χρησιμοποίησε ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος για την τωρινή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο γα «ξεπεσμό και κατάντημα» αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτίμησε πως ο Αλέξης Τσίπρας ελέγχει απόλυτα το κόμμα.

«Ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ ποιος το ελέγχει κοινοβουλευτικά, οικονομικά, επικοινωνιακά; Ο κύριος Τσίπρας. Ο κύριος Κασσελάκης είναι εκείνος που παίζει τον όποιο ρόλο επιλέγει ο ίδιος ή νομίζει ότι μπορεί να παίξει. Ο κύριος Τσίπρας έχει την ευθύνη, μεθόδευσε όλη αυτή την άσχημη κατάσταση», είπε στο One Channel και πρόσθεσε με αυτοκριτική διάθεση: «Έχω ευθύνες και τις αναλαμβάνω δημόσια, γιατί συντήρησα ή ανέχτηκα ορισμένα πράγματα ή δεν μίλησα ανοιχτά σε ορισμένες περιόδους και για αμοραλιστικές και υπολογιστικές και πολιτικάντικες συμπεριφορές, πιστεύοντας ότι μπορώ να ισορροπήσω, να ελέγξω». Σε ερώτημα για τον ρόλο του Στέφανου Κασσελάκη ο κ. Κωνσταντόπουλος απάντησε: «Αυτό που συμβαίνει το θεωρώ και ξεπεσμό και κατάντημα και τραγέλαφο. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση για τους οποιουσδήποτε τακτικισμούς οποιουδήποτε, για τους οποιουσδήποτε αμοραλισμούς και τυχοδιωκτισμούς οποιουδήποτε να αντικαθιστούμε την κοινωνική, την πολιτική, την ιδεολογική και την ηθική ταυτότητα με μια γελοιογραφία».

Κλείνοντας, ο πρώην πρόεδρος τόνισε ότι «από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα επικρατεί ένα κράμα αντιαισθητικό και αποκρουστικό από πλευράς ύφους και ήθους. Επικρατεί ένα κράμα αρχηγισμού, εύκολου, δημαγωγικού και εξυπνακίστικου λαϊκισμού και πολιτευτισμού».