Η διάσπαση Νο2 οδηγεί στην αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε η ομάδα Αχτσιόγλου με εννιά βουλευτές και εκατοντάδες στελέχη. Νέα κίνηση στα σκαριά. Μπαϊράκι από Τεμπονέρα
14:02 - 24 Νοεμβρίου 2023

Στο συνέδριο του Φεβρουαρίου παραπέμπει ο Στέφανος Κασσελάκης όλες τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των εννέα βουλευτών των «6+6». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κάνει τις αλλαγές που είχε προαναγγείλει αναφορικά με τα πρόσωπα που θα στελεχώνουν το Πολιτικό Κέντρο, αφήνοντας τα πράγματα ως έχουν. Την ίδια στιγμή η εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, ζήτησαν από τους βουλευτές αλλά και τους ευρωβουλευτές που αποχώρησαν να παραδώσουν τις έδρες τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εμφανίστηκε προβληματισμένος κατά τη συνεδρίαση και περιορίστηκε να σημειώσει: «Προφανώς δεν είναι μια χαρούμενη ημέρα για μένα. Σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας. Η εσωστρέφεια προήλθε από την άρνηση αποδοχής της επιλογής της βάσης να εκλέξει εμένα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από σήμερα θα επικεντρωθούμε ενωμένοι στην παραγωγή πολιτικού έργου και στη δημιουργία αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η πολιτική Γραμματεία

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε, επίσης, στα διαδικαστικά θέματα τα οποία προέκυψαν από τη διάσπαση, λέγοντας ότι η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες και πως θα είναι παραγωγικό, συντροφικό και αποτελεσματικό όργανο, με δυναμική. «Είχαμε πει πως ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε θα είναι η δημιουργία πολιτικού κέντρου. Εσείς είστε το πολιτικό κέντρο. Χρειάζεται να σκεφτούμε νέα μοντέλα και να παράξουμε πολιτική. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου πρώτο βιολί, είμαστε μια ορχήστρα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να υποταχτεί το εγώ στο εμείς», είπε.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, δεν έλειψαν τα απρόοπτα και οι εμπλοκές με πρωταγωνιστή τον Διονύση Τεμπονέρα. Ο εργατολόγος εμφανίστηκε αντίθετος στη δημιουργία αυτού του «πολιτικού κέντρου», που ήταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, μιλώντας για λειτουργία αντίθετη προς τον καταστατικό.

Παράλληλα τάχθηκε ενάντια σε λογικές αρχηγισμού, ενώ επισήμανε την ανάγκη τήρησης του καταστατικού και ζήτησε την άμεση διενέργεια συνεδρίου τον Ιανουάριο διαφωνώντας παράλληλα με τις πρόσφατες αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη σε «νοικοκυραίους».

 Από τα 150.000 μέλη που ψήφισαν στις εκλογές 1.000 μέλη έχουν ζητήσει να αποχωρήσουν, ενώ από την Κεντρική Επιτροπή από τα συνολικά 302 στελέχη αποχώρησαν τα 102 και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ μετρά πλέον 36 βουλευτές, ενώ παράλληλα οι εννέα των «6+6» έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα με τη συνδρομή των δύο της Ομπρέλας, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και μέσα στο Σαββατοκύριακο είναι πιθανόν να ανακοινωθεί η ονομασία του νέου σχήματος και ο «πρωταγωνιστής», που πιθανότατα θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης. Θα προηγηθεί μια ακόμη συνεδρίαση των «6+6» για να ρυθμιστούν οι πολλές εκκρεμότητες.

Όσον αφορά την πλευρά του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απέδωσαν την αποχώρηση σε προσωπικά κίνητρα, λέγοντας πως είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς την πρώτη διάσπαση που έγινε ποτέ στην ιστορία της Αριστεράς εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία. Πρόσθεταν, δε, πως οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Τα πρωτοσέλιδα της «Απογευματινής» λίγες ημέρες πριν την οριστική ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ

Η ομάδα των «11»

Το ενδιαφέρον πάντως της όλης εξέλιξης είναι ότι τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι αποχωρήσαντες επικαλέστηκαν τον… Αλέξη Τσίπρα, ο καθένας βέβαια για τους δικούς του λόγους. Οι εννέα βουλευτές, πάντως, μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα αναμένεται να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για τη δημιουργία ενός κινήματος το οποίο αργότερα θα μετεξελιχθεί σε κόμμα. Σία Αναγνωστόπουλου, Έφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης με επιστολή τους προς τους γραμματείς του κόμματος και τον πρόεδρο της Βουλής ανακοίνωσαν την ανεξαρτητοποίησή τους.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση δήλωσε: «Δεν ήταν εύκολη απόφαση, ήταν όμως η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε και το οποίο λέγαμε αυτά τα χρόνια. Για εμάς, από εδώ και πέρα, είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι στον προϋπολογισμό θα εκπροσωπηθούν από τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης προγραμμάτισε για χθες τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου εκεί θα έπρεπε να παραστούν και τα στελέχη αυτά. Η κίνηση του προέδρου επιτάχυνε τις εξελίξεις και έτσι η Έφη Αχτσιόγλου και οι «6+6» δημοσιοποίησαν τις προθέσεις τους μέσα από μία επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων επιρρίπτουν τις ευθύνες για την αποχώρησή τους στην ηγεσία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βιώνει μια διαλυτική κρίση αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο. Ο νέος Πρόεδρος του κόμματος και η ηγετική ομάδα αρνούνται να αναγνωρίσουν και να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος. Αντί αυτού, επιλέγουν το ερμηνευτικό σχήμα του “εσωτερικού εχθρού” και της “Πέμπτης Φάλαγγας”. Όταν δεν επιλέγουν τις επιθέσεις και τις προσβολές, καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βυθίζεται στην ανυποληψία και την απαξίωση. Είναι μια επώδυνη και διαλυτική διαδικασία που πλήττει όχι μόνο το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς, αλλά συνολικά τις προοδευτικές δυνάμεις και τη Δημοκρατία της χώρας.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε δημοκρατικά. Αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά», αναφέρουν, ενώ όσον αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ καταφέρονται προσωπικά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Ο νέος πρόεδρος διαλύει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τον μετατρέπει σε ένα άμορφο κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος. Ένδειξη αυτής της παθογένειας είναι οι θέσεις που εκφράζει ο πρόεδρος για κρίσιμα ζητήματα, όπου με ευκολία τη μια μέρα δηλώνει την υποταγή του κόμματος στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και την άλλη ξεσπαθώνει ρητορικά, αλλά καθόλου πειστικά εναντίον τους».

«Δίχως επιστροφή»

Τον κατηγορούν μάλιστα για υπονόμευση του κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η αυταρχική συμπεριφορά που είδαμε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας, είναι μια πορεία, δυστυχώς, δίχως επιστροφή». Καταλήγουν τονίζοντας ότι η ιδεολογική μετατόπιση από αρχές και αξίες της σύγχρονης Αριστεράς, η ανεπάρκεια και οι αντιφατικές τοποθετήσεις της νέας ηγετικής ομάδας στερούν κάθε αξιοπιστία και ακυρώνουν κάθε προσπάθεια συσπείρωσης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων.

 Π. Μαρινάκης: «Αυτοί θα έσωζαν την Ευρώπη»

«Σημαντικό μάθημα για όλους μας», χαρακτήρισε ο Παύλος Μαρινάκης τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ραγδαία πτώση των ποσοστών του, κάνοντας αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν. «Ήταν αυτοί που θα έσωζαν την Ευρώπη και που έταξαν τα πάντα στους πάντες και των οποίων ο λόγος και οι πράξεις χαρακτηρίστηκαν από μηδενισμό και λαϊκισμό», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αυτό που σημειώνεται σε μέρος της αρθρογραφίας, ότι η στρατηγική δηλαδή του πρωθυπουργού αλλάζει και αντιμετωπίζει ως αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας, μίλησε ο Μιχάλης Κατρίνης περιγράφοντας εν πολλοίς το κλίμα που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τις διασπάσεις που καταγράφονται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθειά μας και τη στρατηγική μας, την αυτόνομη πορεία μας, με προτάσεις που αφορούν την καθημερινότητα και δίνουν λύση στα προβλήματα», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Στο ΚΚΕ, από την άλλη, επιμένουν στην αρχική διατύπωση που έκαναν όταν ξέσπασαν οι συρράξεις στην Κουμουνδούρου, στη λογική ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι αποτέλεσμα του πολιτικού και οργανωτικού εκφυλισμού».