Ο Βορίδης αποφασισμένος να μην ψηφίσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

15:08 - 24 Νοεμβρίου 2023

Αποφασισμένος να παραιτηθεί εάν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους υπουργούς για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών εμφανίστηκε ο Μάκης Βορίδης. O υπουργός Επικρατείας μιλώντας στο Open, και ερωτηθείς εάν προτίθεται να παραιτηθεί σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητήσει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε ότι «στα ζητήματα συνειδήσεως εννοείται ότι δεν μπορώ να κάνω πίσω.

Επομένως αν κάποιος μού πει ότι πρέπει να το κάνω υποχρεωτικά, δεν μπορώ να το κάνω». Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι διαφωνούν και άλλοι υπουργοί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, εκτίμησε όμως ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας σε υπουργούς και βουλευτές, H δήλωση Βορίδη αποτυπώνει, πάντως, το γενικό κλίμα ασυμφωνίας στο εσωτερικό της ΝΔ για ένα θέμα πάνω στο οποίο αναμένονται να καταγραφούν αντιδράσεις, με ενδεχόμενο να επαναληφθεί το ίδιο έργο που είχε παιχθεί το 2015, όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει το σύμφωνο συμβίωσης. Βέβαια, τότε, αφορμή για την αρνητική ψήφο ή την αποχή πολλών «γαλάζιων» είχε σταθεί το ενδεχόμενο να άνοιγε ο δρόμος και για τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, κάτι που ο νέος νόμος δεν θα προβλέπει και μένει να δούμε αν αυτή η εξέλιξη θα μετριάσει τις διαφωνίες.

Εκείνη την περίοδο η ΝΔ βρισκόταν σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών και στη σχετική ψηφοφορία η «γαλάζια» ΚΟ είχε διχαστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποψήφιος πρόεδρος τότε, είχε ψηφίσει υπέρ μαζί με 18 ακόμη βουλευτές, ενώ ο επίσης υποψήφιος για τη «γαλάζια» ηγεσία, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε καταψηφίσει μαζί με 28 ακόμη βουλευτές. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν μεταξύ των 27 συνολικά βουλευτών που απλώς απουσίαζαν από την ψηφοφορία, στην οποία, βέβαια, δεν είχε τεθεί κανένα θέμα κομματικής πειθαρχίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός ως γνωστόν έχει εκφράσει την αντίθεσή του, ενώ έχει επισημάνει τους κινδύνους από την προέλαση της woke κουλτούρας.

Αλλά και το 2018 η ΝΔ είχε διχαστεί, όταν είχε τεθεί το ζήτημα αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, με την Ντόρα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι θα ήταν απαράδεκτο για ένα φιλελεύθερο κόμμα να καταψηφίσει την εν λόγω διάταξη.