Αναλυτικά και κοστολογημένα ήταν τα κυβερνητικά μέτρα που παρουσίασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα απάντησε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια σειρά από πυρά που δέχθηκε και κατηγορίες για αθωράκιστη χώρα απέναντι στην κλιματική απειλή. «Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία. Ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχυ των προσδοκιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάνοντας αυτοκριτική στη διαχείριση που έγινε, ανέφερε πως είναι «ο τελευταίος που θα δηλώσει ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας». Ωστόσο -όπως είπε- «θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών που έδρασαν στην πρώτη γραμμή». Ανέφερε δε πως η αποκατάσταση των ζημιών συνολικά θα ξεπεράσει σε κόστος τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος από ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι καταβολές
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κρατικής αρωγής και της άμεσης ανακούφισης όσων επλήγησαν, ο πρωθυπουργός είπε πως ο μηχανισμός αυτός είναι μία κατάκτηση και μία σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν. «Έχουμε ήδη εκταμιεύσει 120.000.000 ευρώ που βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών σε χρόνο-ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας», είπε, προσθέτοντας πως «οι καταβολές συνεχίζονται». «Όμως πρέπει να διεξάγουμε συνέχεια νέες διασταυρώσεις και νέες αυτοψίες. Έχουν κατατεθεί γύρω στις 65.000 αιτήσεις και σε πολλές περιπτώσεις εντοπίστηκαν λανθασμένα στοιχεία», ανέφερε.
Σημείωσε επιπλέον ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 36.000 απογραφικές αυτοψίες και έλεγχοι σε 339 κοινότητες και περιοχές που επλήγησαν. Τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε, ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης με διάρκεια έως και δύο έτη. Για τις επιχειρήσεις γνωστοποίησε ότι πριν από τις γιορτές θα γίνει η προκαταβολή του 35% της ζημιάς από το 70% που θα καλυφθεί, διευκολύνοντας την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία τους.
Για τα σχολικά συγκροτήματα που υπέστησαν ζημιές είπε ότι σε συνεργασία με την Ένωση Εφοπλιστών θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία ώστε αυτά που έπαθαν ζημιές να γίνουν καλύτερα από ό,τι ήταν. «Ταυτόχρονα έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική αναφορά στην περιοχή της Δαδιάς. Για τις ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο είπε ότι «μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε με μονή γραμμή την εμπορική σύνδεση της Λάρισας με το Λιανοκλάδι», ενώ αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται και για το τμήμα από τη Λάρισα στον Βόλο.
Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο πάντως ότι η βασική αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στη Βουλή ήταν όχι με τον Σωκράτη Φάμελλο αλλά με τον Νίκο Ανδρουλάκη και αυτό δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση παρουσιάζεται… ακέφαλος στο Κοινοβούλιο, αλλά γιατί στο Μαξίμου βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως τον βασικό αντίπαλο μετά τη ραγδαία αποσύνθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας: «Δύο ακόμα παρατηρήσεις. Χρήσεις τεχνολογίας. Συμφωνώ απόλυτα, αυτό κάνουμε. Κάμερες, drones, ήδη τα κάνουμε. Σας έχω καλέσει και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Οι φωτιές δεν σβήνουν από την τεχνολογία αλλά να μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο γρήγορα. Κύριε Ανδρουλάκη, είπατε ότι έχουμε λιγότερες πυρκαγιές με περισσότερη καμένη έκταση. Αν πιστεύετε πως μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, να το πείτε στην Πυροσβεστική, γιατί δεν παρεμβαίνει πλέον κανένας πολιτικός παράγοντας στο έργο της. Όταν ασκείτε κριτική για τα εναέρια μέσα, την ασκείτε στην Πυροσβεστική».Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο, είπε ότι ήταν επιθετικός και διερωτήθηκε αν η επιθετικότητα αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. «Είδα τον κύριο Φάμελλο ιδιαιτέρως επιθετικό σήμερα (σ.σ. χθες). Η επιθετικότητά σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις. Διερωτώμαι αν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας. Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%», τόνισε. Απαντώντας σε όσα είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός τόνισε προς την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας: «Μιας και με ρωτήσατε, κυρία Κωνσταντοπούλου, για ζητήματα που αφορούν τη λογοδοσία ως αν εμείς του 41% να μη νοιαζόμαστε και μόνο εσείς με κάποιον τρόπο να έχετε το φωτοστέφανο, λες και η δική σας καρδιά ραγίζει πιο πολύ».
Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες έχουν κόμμα, χρώμα και ονοματεπώνυμο
Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι σκοπός του πρωθυπουργού δεν είναι να παρέμβει μεταρρυθμιστικά στις παθογένειες του κράτους, αλλά «να μην αλλάξει τίποτα και όλα να μένουν συνεχώς τα ίδια για να διατηρούνται μικροεξουσίες, θυμίζοντας τον “Γατόπαρδο”».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως αρκείται σε απλές διαρρυθμίσεις και αλλαγές βιτρίνας, ενώ σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κόμματα ούτε χρώματα», ανέφερε ότι οι ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων έχουν και κόμμα, και χρώμα, και ονοματεπώνυμο. «Δεν είστε φρέσκος πρωθυπουργός», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στο γκρέμισμα μπουζουξίδικου στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού. «Ε, ας πούμε και “Ηλία, ρίχ’ το”», αναφώνησε ο κ. Ανδρουλάκης, θέλοντας να καταδείξει ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις περιορίζονται σε επικοινωνιακά τερτίπια για γκρέμισμα μπουζουξίδικου, δανειζόμενος την κινηματογραφική ατάκα που συνδέθηκε με τον ηθοποιό Γιώργο Αρμένη στην ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος».
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στους λόγους πλημμυρών στη Γιάννουλη Λάρισας, τονίζοντας ότι στην πλημμυρική ζώνη του Πηνειού υπάρχει «ένα ολόκληρο τετράγωνο με μπουζουξίδικα, με μάντρες». Και ρώτησε: «Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί. Σας θέλω μπροστάρη εκεί, μη σφυρίζετε αδιάφορα».
Φάμελλος: Αθωράκιστη η χώρα από έναν ψευδοεκσυγχρονιστή
Κατά μέτωπο επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι το δόγμα της κυβέρνησης και για την αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών είναι το «πάμε κι όπου βγει». Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως άφησαν τη χώρα αθωράκιστη έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
«Ανακαλύψατε τον τροχό για να κάνετε εντυπωσιακή ομιλία», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως υποτίμησε τα παρεπόμενα της κλιματικής κρίσης, την ανάγκη για παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου, αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών.
Ιδιαίτερα οξύς εμφανίστηκε και στη δευτερολογία του. «Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι μόνοι που περνούν καλά είναι οι κολλητοί του Μαξίμου. Όλη η υπόλοιπη Ελλάδα αισθάνεται ανασφαλής», σημείωσε, ενώ στο λογοπαίγνιο του Κυρ. Μητσοτάκη πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα Black Friday, μείον 50%» αντέτεινε ότι «καλύτερα να κάνετε κρύα αστεία παρά εγκληματικές πολιτικές».
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «ψευδοεκσυγχρονιστή» που τα βάζει με την επιστήμη, φέρνοντας ως παράδειγμα την κυβερνητική πρόθεση ενσωμάτωσης της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. «Θέλετε να τακτοποιείτε κολλητούς και για αυτό δεν θέλετε σχεδιασμό και επιστήμονες», τόνισε και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει master plan αντιπλημμυρικών έργων και αρμόδιο κέντρο παρακολούθησης.
Κουτσούμπας: Κόφτες στις αποζημιώσεις
Στις εκκρεμότητες που υπάρχουν την επόμενη μέρα στη Θεσσαλία εστίασε την κριτική του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ανασυγκρότηση των περιοχών που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία. Τα «βέλη» του κ. Κουτσούμπα στόχευσαν στο στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο συνέταξε ολλανδική εταιρεία ως τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης και η οποία, όπως τόνισε, χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του «κόστους – οφέλους».
Για το σύνολο των έργων και των δράσεων ανέφερε ότι κριτήριο δεν είναι η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων που επλήγησαν, αλλά «αν το οικονομικό κόστος θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος που προσδοκάτε». «Σε αντίθετη περίπτωση -λέτε- τίποτα δεν πρόκειται να γίνει», είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Φυσικά υπέρτατο κριτήριο είναι οι περιβόητες πάλι “αντοχές” της οικονομίας».
Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες είπε ότι την ώρα που μιλάμε υπάρχουν χωριά και γειτονιές όπου δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες. «Οι αυτοψίες είναι στο περίπου 55% των αιτήσεων, ενώ αποζημιώσεις έχει δει μόνο το 50% αυτών που έκαναν αίτηση, χάρη στους κόφτες που έχετε βάλει. Αλλά και για όσους τις πήραν, αυτές παραμένουν ανεπαρκείς», ανέφερε ο γ.γ. του ΚΚΕ.
Η βοήθεια σε αριθμούς
Η βοήθεια σε αριθμούς
Περί τα 120.000.000 ευρώ έχουν καταβληθεί συνολικά προς 32.939 αιτούντες που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πληρωμές συνεχίστηκαν χθες με 878.535,90 ευρώ σε 242 φυσικά πρόσωπα για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή και την αντικατάσταση οικοσκευής. Πρόκειται για πληρωμές που προέκυψαν μέσα από τις διασταυρώσεις που έκαναν τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής arogi.gov.gr. Παράλληλα, καταβλήθηκαν 381.815,17 ευρώ προς 56 δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής και πληρωμές ύψους 1.104.000 ευρώ προς 481 επιχειρήσεις ως πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις.