Θέμα ωρών θεωρείται πλέον η αποχώρηση της Έφης Αχτσιόγλου και των στελεχών που την ακολουθούν καθώς πληροφορίες θέλουν να έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για την έξοδο της τάσης των «6+6» από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ερώτημα βεβαίως το οποίο τίθεται είναι πόσα αλλά και ποια θα είναι τα στελέχη που θα πάρουν τον δρόμο της αποχώρησης, κάτι που μένει να απαντηθεί πιθανότατα εντός της ημέρας ή των επόμενων 24ώρων.
Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης έστελνε σαφές μήνυμα προς την πλευρά της πρώην υπουργού από τη Θεσσαλονίκη, επιμένοντας ότι ο λαός επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
«Φρέσκες ιδέες»
Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας στο πλαίσιο της 7ης Συνόδου της Θεσσαλονίκης (Τhessaloniki Summit 2023) «South-East Europe’s moment: Chartering a new course to prosperity & stability» ρωτήθηκε τι θα γίνει εάν φύγουν 10-12 βουλευτές -κυρίως από τη γενιά των 40ρηδων- και απάντησε αφήνοντας αιχμές για αυτά τα νεαρά στελέχη της Κουμουνδούρου. «Εμένα με ενδιαφέρουν οι φρέσκες ιδέες και οι νέες ιδέες, όχι το ηλικιακό. Έχουμε εκατοντάδες βιογραφικά για να δουλέψουν μαζί μας. Υποχρέωσή μου είναι να τους εμπνεύσω», σημείωσε.
Το μήνυμα αυτό συνδέεται με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περί αποστασίας, δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει πόσοι βουλευτές θα φύγουν τελικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απόφαση της Ομπρέλας και των «6+6» να αποχωρήσουν από το κόμμα έδωσε μία απάντηση που μοιάζει περισσότερο με τρολάρισμα παρά με πολιτική τοποθέτηση:
«Δεν έφυγε η Ομπρέλα αλλά μερικά στελέχη τους. Ο κόσμος που ψήφιζε τα στελέχη αυτά, τον ενστερνίζομαι και οι διαφορές μας είναι πολύ μικρές. Όσον αφορά την κυρία Αχτσιόγλου, είπα Στο Κόκκινο ότι κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υπομονή του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω δει καμία ανακοίνωση ή απόφαση από μεριάς τους, οπότε θεωρώ ότι παραμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό για εμένα είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη».
Σχετικά με το θέμα που προέκυψε με την κόντρα Σίας Αναγνωστοπούλου – Παύλου Πολάκη δεν θέλησε να επεκταθεί και περιορίστηκε να πει: «Μίλησα και με τους δύο, μετά μίλησαν μεταξύ τους σε πολύ καλό κλίμα».
Κλίμα… Πολάκη
Η Όλγα Γεροβασίλη πάντως εξέφρασε την αντίθεσή της στην παρέμβαση Πολάκη και σε όσα έγραψε στo Facebook για τη Σία Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας ότι οι αντιπαραθέσεις παίρνουν προσωπικά χαρακτηριστικά, με δεδομένο ότι υπάρχουν αντεγκλήσεις.
«Δεν εννοώ στο επίπεδο της κορυφής, αλλά υπάρχει μια διάχυση προς τα κάτω που εκτονώνεται στο διαδίκτυο και έχει δημιουργήσει ένα κλίμα που είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων», συμπλήρωσε.
Από την άλλη πλευρά, ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης ασκώντας κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα δεν άφησε στο απυρόβλητο τον Στέφανο Κασσελάκη.
«Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα προφανώς όλοι έχουν ευθύνη, ακόμα και η ηγεσία. Εδώ αντιμετωπίσαμε, όμως, κάτι πρωτόγνωρο, να εκλέγεται μια νέα ηγεσία και από την πρώτη ημέρα να γίνονται επιθέσεις σε φαντασιακό παρά σε πραγματικό επίπεδο, από τα Τραμπ και Mπέπε Γκρίλο μέχρι σε ατζέντες που δεν έχουμε δει. Δεν έχει αλλάξει κάτι στη γραμμή του κόμματος για να πει κανείς ότι υπάρχει ένα πολιτικό επίδικο που μπορεί να σε οδηγήσει σε διάσπαση. Όλοι να βάλουμε τον εγωισμό μας λίγο παρακάτω», είπε.
«Σύμφωνο συμβίωσης»
Η πρώην υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε ότι χρειάζεται «σύμφωνο εσωκομματικής συμβίωσης» καθώς όπως πρόσθεσε «όλοι χωράνε στον ΣΥΡΙΖΑ και κανείς δεν περισσεύει», ενώ απευθυνόμενη στην ομάδα «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου τούς κάλεσε να ξανασκεφτούν εάν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κόμμα.
Αντιθέτως, ο Γιώργος Τσίπρας σχολίασε πως «η πόρτα είναι ανοιχτή και για να μπει όποιος θέλει και για να φύγει όποιος θέλει» προσθέτοντας: «Θα περίμενα να υπάρξει διάψευση των δημοσιευμάτων για ειλημμένη απόφαση εξόδου». Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: «Ένα κόμμα δεν είναι ξενοδοχείο. Στα ξενοδοχεία μένεις μέχρι να φύγεις».
Το «παιδί του λαού» με τη χλιδάτη σουίτα
Χωρίς το παραμικρό σχόλιο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με εκατοντάδες σχόλια αναγνωστών στα social media έγινε δεκτή η αποκάλυψη της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» για το υπερπολυτελές διαμέρισμα στο Μετς όπου διαμένει ο Στέφανος Κασσελάκης και ο σύζυγός του, Τάιλερ Μακμπέθ, και θα ζήλευαν πολλοί κροίσοι του κόσμου.
Από αυτά τα σχόλια ξεχώρισαν εκείνα που αναφέρονταν σε δήλωση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να κάνει συχνά θέλοντας μάλλον να περάσει σαν το παιδί του λαού ως εικόνα και γενική εντύπωση… Πως, δηλαδή, «είναι ένας από εμάς», προκαλώντας φυσικά τις εύλογες απορίες πολλών που μετά το πρωτοσέλιδο της «Α» διερώτονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «πώς είναι δυνατόν να είναι ένας από εμάς κάποιος που ζει μέσα στη χλιδή πληρώνοντας ενοίκιο το οποίο ξεπερνά τα 300 ευρώ την ημέρα». Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και ο Πέτρος Τατσόπουλος μιλώντας σχετικά για τον άνετο βίο του νυν προέδρου ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός συγγραφέας διερωτήθηκε (Σκάι) πώς είναι δυνατόν, σε αυτή τη χρονική φάση κατά την οποία οι περισσότεροι Έλληνες περνούν δύσκολα στην καθημερινότητα, να διεκδικούν τον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς δυο πάμπλουτοι. Ο ένας είναι φυσικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο άλλος είναι ο Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξώντας να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στον νέο πολιτικό χάρτη με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. «Αυτό είναι για άλλες ειδικότητες, να εξηγηθεί όχι με τα εργαλεία της πολιτικής. Χρήζει ψυχανάλυσης. Δεν εξομοιώνω, βέβαια, τον Κόκκαλη, έχει μια πορεία, αλλά μου φαίνεται παράδοξο ότι δύο πολύ πλούσιοι άνθρωποι διεκδικούν τα ιμάτια της ριζοσπαστικής Αριστεράς».
«Αποχωρούμε από τη γελοιότητα και τον μεσσιανισμό»
Δύο ακόμη μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με σημαντική διαδρομή στο φεμινιστικό κίνημα, η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μαρία Γκασούκα και η τ. πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Φωτεινή Σιάνου, αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη θλίψη τους για τα όσα συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως αναφέρουν σε κοινή γραπτή δήλωση, «αποχωρούμε από το πολιτικό σχήμα στο οποίο ραγδαία μετεξελίχθηκε τον τελευταίο καιρό, στο πλαίσιο του οποίου η γελοιότητα συναντάει τον μεσσιανισμό και το οποίο διαγράφει την αριστερή κουλτούρα και ασεβεί προς την ιστορία της Αριστεράς», βάλλοντας κατά του διαχωρισμού «πατριωτικής» και «μη πατριωτικής» Αριστεράς.
Και σε άλλο σημείο του κειμένου προσθέτουν, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές κατά της νέας ηγετικής ομάδας της Κουμουνδούρου: «Το σχήμα που μας κατασυκοφαντεί ως “αριστερά του πουμαρό”, “καμαρίλα”, “κομματίλα”, “εσωτερικό εχθρό”, “5η φάλαγγα”. Αποχωρούμε από τη συγκεκριμένη “κατασκευή”, δηλώνουμε όμως πως παραμένουμε αταλάντευτα στη δική μας ανθρωποκεντρική, δημοκρατική, πλουραλιστική, οικολογική και φεμινιστική Αριστερά, συμμετέχουμε στους αγώνες της, που είναι πολλοί και δύσκολοι, με στόχο τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και την έμφυλη ισότητα μέσα από τις γραμμές του ελληνικού, και όχι μόνο, φεμινιστικού και γυναικείου κινήματος».
Ταυτόχρονα, στην κομματική βάση και σε επίπεδο απλών μελών συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τοπικές οργανώσεις προσώπων που πρόσκεινται στην Ομπρέλα και στην τάση των «6+6» διαμορφώνοντας εικόνα κανονικής αποσύνθεσης στα χαμηλότερα οργανωτικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ζαχαριάδης ζητά εκεχειρία 72 ωρών στην εμπόλεμη ζώνη της Κουμουνδούρου!
Σε όσα πρωτοφανή διαδραματίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προστεθεί η έκκληση του Κώστα Ζαχαριάδη προς τους συντρόφους του για… εκεχειρία και με όρους που παραπέμπουν σε πολεμική σύγκρουση σαν αυτή που δυστυχώς σοβεί αυτές τις ημέρες στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας. Το μόνο που δεν ζήτησε ο χαμηλών τόνων και ευγενής κύριος Ζαχαριάδης είναι η δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να βγουν από την Κουμουνδούρου τα μέλη και τα στελέχη που δεν συμμετέχουν στις συγκρούσεις που μαίνονται επί εβδομάδες. Είχε όμως την έμπνευση να ορίσει τη χρονική διάρκεια αυτής της «εκεχειρίας», ζητώντας από τα αντίπαλα «στρατόπεδα» να παύσουν πυρ σε Facebook και Twitter για 72 ώρες προκειμένου να καταλαγιάσουν τα πάθη και οι εξάρσεις, οδηγώντας σε μια γενική διαπίστωση. Πως η όλη εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή σκιαγραφείται από τα στελέχη του, ξεπερνά την πολιτική, αγγίζοντας επιθεωρησιακά όρια και θυμίζοντας εντέλει σε διάφορες παραλλαγές την ομάδα των δύσμοιρων πειρατών του ηρωικού «Αστερίξ», που σε στιγμές οργής και απόγνωσης βυθίζουν οι ίδιοι το πειρατικό τους.
«Επιτέλους ζητώ από τους πάντες, επώνυμους και ανώνυμους, 72 ώρες εκεχειρία στο Facebook και στο Twitter για να σταματήσει η κατάσταση που μας προσβάλλει όλους. Είναι προσβλητικά αυτά που λέγονται και γράφονται και μεγαλώνει η ψυχολογική απόσταση αδικαιολόγητα», είπε ο κ. Ζαχαριάδης ως φωνή βοώντος εν τη ερήμω της Κουμουνδούρου.
Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ερωτηθείς (Σκάι) σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αποχωρήσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε σθεναρά «θα το παλέψουμε», αλλά, επειδή δεν εμφανίστηκε πολύ σίγουρος για την αίσια κατάληξη αυτής της πάλης, έσπευσε σε ρόλο ειρηνοποιού και πάλι να προχωρήσει σε συστάσεις προς τους αντιμαχόμενους των κομματικών διαδρομών και των ψηφιακών λογαριασμών: «Αν δεν το πετύχουμε όμως, ούτε πρέπει να μαλώσουμε ούτε πρέπει να ξεκατινιαστούμε. Ούτε να βγάλουμε τα εσώψυχά μας στο διαδίκτυο. Πρέπει να σταματήσει η κατάσταση που μας προσβάλλει όλους». Η έκκληση Ζαχαριάδη για εκεχειρία πάντως δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνεχίστηκαν οι εχθροπραξίες στον ΣΥΡΙΖΑϊκό μικρόκοσμο. Εκτιμήθηκε όμως ιδιαίτερα στα social media, τα οποία κατακλύστηκαν από εκατοντάδες χιουμοριστικά σχόλια για όσα τέλος πάντων καθημερινά συμβαίνουν στο κόμμα με κωμικούς πρωταγωνιστές πλειάδα στελεχών του.