Την κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αποτυπώνει μία ακόμη δημοσκόπηση, την ώρα που η ηγεμονία της ΝΔ διατηρείται σε μεγέθη πρωτόγνωρα για κυβέρνηση που διανύει ήδη τη δεύτερη θητεία της. Σύμφωνα με τον μηνιαίο Σφυγμό της Prorata (η έρευνα διεξήχθη από 15 έως 20 Νοεμβρίου), η εκλογική επιρροή της ΝΔ καταγράφεται στο 34%, πρώτη με 22 μονάδες διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ (12%), το οποίο όμως δείχνει να αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία από τη ραγδαία κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον, χάνοντας κι άλλο έδαφος, μοιράζεται την τρίτη θέση με το ΚΚΕ (10,5% αμφότερα). Ακολουθούν η Ελληνική Λύση (4%), η Πλεύση Ελευθερίας (3,5%), η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες (από 2,5%), το ΜέΡΑ25 (2%), ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο εκείνο που εμφανίζει το ΚΚΕ να είναι πάνω από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα «ποιο κόμμα ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση;», δείχνοντας παράλληλα την ανοδική τροχιά του Κομμουνιστικού Κόμματος. Συγκεκριμένα, το κόμμα που η κοινή γνώμη θεωρεί πως ασκεί ουσιαστικότερη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ (17%), ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ (15%), η Ελληνική Λύση (12%) και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (9%), με τη μεγαλύτερη μερίδα της κοινής γνώμης (39%) να θεωρεί ότι κανένα κόμμα δεν ασκεί ουσιαστικότερη από τα υπόλοιπα αντιπολίτευση. Στο ίδιο θεματικό πλαίσιο, απόλυτα ή αρκετά ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης δηλώνει το 29% της κοινής γνώμης, ενώ από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ το 6%, του ΠΑΣΟΚ το 10%, του ΚΚΕ το 19%, της Ελληνικής Λύσης το 15%, των Σπαρτιατών το 3%, της ΝΙΚΗΣ το 7% και της Πλεύσης Ελευθερίας το 9%.
Η ελληνική κοινωνία πάντως εμφανίζεται να βρίσκεται σε συλλογική κατάθλιψη, καθώς παρουσιάζεται απογοητευμένη (48%), θυμωμένη (22%) και απελπισμένη (21%) στο συναισθηματικό πεδίο εξαιτίας όσων εξελίσσονται πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά. Την ίδια στιγμή, το 69% αξιολογεί αρνητικά τη σημερινή οικονομική κατάσταση και μόλις το 30% θετικά, ενώ ως σημαντικότερη κατά την τρέχουσα περίοδο πρόκληση ιεραρχείται η ακρίβεια και ακολούθως τα ζητήματα που αφορούν την Υγεία, τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας.
Σε σχέση με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η κοινή γνώμη θεωρεί ότι από την κατάσταση που επικρατεί θα ωφεληθούν κυρίως το ΠΑΣΟΚ (35%) και η ΝΔ (33%), την ίδια στιγμή που το 69% δηλώνει ότι θα ζημιώσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μόλις το 24% εκτιμά ότι οι πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών θα ωφελήσουν. Παράλληλα, το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023. Το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί είτε απόλυτα (4%) είτε αρκετά πιθανό (7%) ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχώρησαν ή αποχωρούν αυτή την περίοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Κασσελάκης πιο κάτω και από Βελόπουλο
Ως προς τις εντυπώσεις για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ δεύτερος έρχεται ο Δημήτρης Κουτσούμπας (23%), ο οποίος φαίνεται να τυγχάνει ευρύτερης εκτίμησης και όχι μόνον από τον κόσμο του ΚΚΕ. Ακολουθούν ο Νίκος Ανδρουλάκης (18%), η Ζωή Κωνσταντοπούλου (15%), ο Κυριάκος Βελόπουλος (13%) και έπεται πολύ χαμηλά ο Στέφανος Κασσελάκης (11%), σε μια θέση πάνω μόνον από τον Δημήτρη Νατσιό (4%) και τον Βασίλη Στίγκα (3%).
Η χαμηλή απήχηση του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα στοιχεία της δημοσκόπησης που ξεχωρίζουν, καθώς ο διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο δεν δικαιώνει τις προσδοκίες όσων τον στήριξαν, αλλά φαίνεται πως δεν «γράφει» καθόλου στα ευρύτερα εκλογικά τμήματα.
Ως προς τον δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (39%) υπερέχει με εξαιρετικά μεγάλη διαφορά των ανταγωνιστών του, με τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να συγκεντρώνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6% στον σχετικό δείκτη.