«ΣΤΕΡΝΗ ΜΟΥ γνώση να σε είχα πρώτα», λέει ένα παλιό ελληνικό γνωμικό που ταιριάζει στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Γιατί πολλές φορές η γνώση λείπει σε μερίδα πολιτών που φωνάζουν με ευκολία και δηλώνουν οπαδοί του «Όχι». «Όχι» είπαν στις αρχές του 1983, όταν ακόμη δεν είχε κατασκευαστεί ο σημερινός περιφερειακός της Θεσσαλονίκης. Ο δρόμος, που σχεδιάστηκε το 1975, τελικά εξαιτίας και των διάφορων διαμαρτυριών εγκαινιάστηκε το 1993 από τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα; Και χρόνος χάθηκε και όταν άρχισε να λειτουργεί ήταν ήδη παρωχημένος. Τι θα γινόταν όμως η Θεσσαλονίκη αν δεν είχαμε τον περιφερειακό;
Γράφει ο Διαμαντής Γκολιδάκης
«Όχι» είπαν και στην τεκμηριωμένη πρόταση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσπαστούν τα αρχαία από τον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου και να επανατοποθετηθούν, διχάζοντας αναίτια την πόλη, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο που σήμερα που μιλάμε θα ήταν έτοιμο.Το ξέρω: το «ΝΑΙ» στη χώρα μας είναι δύσκολο. Για αυτό και είναι σημαντικό να πούμε σήμερα ένα ισχυρό «ΝΑΙ» σε ένα μεγάλο έργο, όπως είναι το flyover, που ξεκινά με πρωθυπουργό και βουλευτή στην Α΄ Θεσσαλονίκης τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και να παραδεχτούμε ότι η έναρξη των εργασιών του, που έγινε αυτές τις ημέρες, παρά τα προβλήματα στην κυκλοφορία που αρχικά φέρνει κάθε μεγάλο έργο, είναι μια καλή είδηση για τη Θεσσαλονίκη. Γιατί είναι ένα έργο που το χρειάζεται η πόλη.
ΤΟ FLYOVER είναι ένα έργο ΣΔΙΤ που φέρνει κοντά το κράτος και την κυβέρνηση με τον ιδιωτικό τομέα. Θα κοστίσει συνολικά 373.000.000 και θα λειτουργεί χωρίς διόδια. Μαζί με το μετρό της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να λειτουργήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα αλλάξει τη ζωή της Θεσσαλονίκης. Θα την αλλάξει προς το καλύτερο.
ΓΙΑΤΙ θα ξεμπλοκάρει τον περιφερειακό που σήμερα είναι κάτι παραπάνω από προβληματικός. Με κυκλοφορία πολύ μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να αντέξει, με μεγάλη επικινδυνότητα και με συνεχή ατυχήματα. Είναι καλό να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Όχι! Υπάρχει εναλλακτική λύση; Και πάλι όχι! Άρα ΝΑΙ στο έργο που έχει όλα τα προσόντα να λύσει σε μεγάλο βαθμό τα κυκλοφοριακά προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Όταν θα ολοκληρωθεί θα είναι ένα έργο υπερσύγχρονο, μήκους 13 χιλιομέτρων, που θα περιλαμβάνει μία υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρο, μήκους 4 χιλιομέτρων, σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Ένα έργο για το οποίο η πόλη θα είναι υπερήφανη. Θα είναι όλα καλά και εύκολα μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο; Όχι, γιατί τα έργα δημιουργούν ανατροπές, αλλάζουν συνήθειες και ξεβολεύουν. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά. Με μεγαλύτερη αστυνόμευση στους δρόμους και με την προσοχή στραμμένη καθημερινά στην πορεία του έργου.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ υπομονή, λοιπόν. Και φυσικά εγρήγορση από τη μεριά μας. Έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη σε τέσσερα χρόνια με ένα υπερσύγχρονο μετρό και ένα μοντέρνο flyover να είναι μια πιο ανθρώπινη πόλη. Μια περιοχή όπου όλοι και κυρίως η νέα γενιά θα θέλει να ζει, να εργάζεται και να μεγαλουργεί.
Ο κ. Γκολιδάκης είναι βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Θεσσαλονίκης