Δεύτερο και πάλι το ΠΑΣΟΚ, τρίτος ο ΣΥΡΙΖΑ

15:10 - 20 Νοεμβρίου 2023

Την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία της ΝΔ αλλά και τη ραγδαία κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» που δημοσιεύθηκε το Σάββατο. Η νέα δηµοσκόπηση της GPO κατέγραψε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης για τα βασικά ζητήματα της επικαιρότητας, που σχετίζονται µε την ακρίβεια και τις κυβερνητικές προσπάθειες να την περιορίσει, όπως και για τις εξελίξεις στο κόµµα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προκαλούν ανακατατάξεις και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Η Ν∆ βρίσκεται σταθερά πρώτη µε 36%, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δεύτερο (για τρίτη φορά σε δημοσκόπηση) με 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτος στο 11%, ενώ σε συνεχή ανοδική τροχιά καταγράφεται το ΚΚΕ µε 8,9%. Ακολουθούν Ελληνική Λύση (5,4%), Σπαρτιάτες (3,6%), Πλεύση Ελευθερίας (3,1%), Νίκη (2,8%) και ΜέΡΑ25 (1,2%)

Η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»
Η δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»

Ειδικότερα όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτή τη φάση καταγράφει απώλειες τόσο ως προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς το ΚΚΕ, ενώ ένα ποσοστό περί το 20% τοποθετείται στην αδιευκρίνιστη ζώνη, αναμένοντας τις εξελίξεις και µην έχοντας αποφασίσει για την εκλογική του κατεύθυνση. Αναφορικά με τις εξελίξεις «ξηλώματος» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόνον το 27,8% του συνόλου εκλαμβάνει ως θετική εξέλιξη τις µαζικές αποχωρήσεις στελεχών, αφού το 23,3% θεωρεί ότι αυτές σηματοδοτούν την ανανέωση του κόµµατος. Η πλειονότητα αντιλαμβάνεται αρνητικά σε ποσοστό 63,7% όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστηµα, µε το 68,8% να θεωρεί ότι οι αποχωρήσεις συντείνουν στο διαµορφωµένο κλίµα διάλυσης και αποψίλωσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις στους τέσσερις πολίτες (74,7%) πιστεύουν ότι οι συγκεκριμένες αποχωρήσεις αποδυναµώνουν την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγµή που μόλις το 22,3% του συνόλου θεωρεί την εκλογή του κ. Κασσελάκη θετικό γεγονός για την πορεία του κόµματος, έναντι 71,2% που διαβλέπει σε αυτή µια αρνητική εξέλιξη.

Στη δημοσκόπηση της GPO επιχειρήθηκε, επίσης, και µια σύντομη διερεύνηση της συλλογικής µνήµης της ελληνικής κοινής γνώµης για τον αντίκτυπο της επετείου του Πολυτεχνείου, που συμπλήρωσε 50 χρόνια. Η επίδραση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να εκλαµβάνεται από την πλειονότητα, σε ποσοστό 68%, ως µια ιστορική επέτειος, που προκαλεί συγκίνηση και το µήνυµά της είναι ακόµα ζωντανό. Ειδικά στις νεότερες ηλικιακές οµάδες το αποτύπωµα είναι ακόµη πιο ισχυρό και συνεχίζει να έχει σηµαντική απήχηση. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχει ένα 28,3% που δεν βρίσκει ουσιαστικό νόηµα στη συγκεκριµένη επέτειο, µε τις τοποθετήσεις αυτές να έχουν συγκεκριµένο ιδεολογικό υπόβαθρο και να προέρχονται, στον µεγαλύτερο βαθµό, από τους ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας.