«Επιχείρηση Γάζα» από τον Γεραπετρίτη

Εκτάκτως σε Ραμάλα και Ιεροσόλυμα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών για βοήθεια σε αμάχους
17:41 - 17 Νοεμβρίου 2023

Αθήνα και Λευκωσία πυκνώνουν τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία του ανθρωπιστικού διαδρόμου που θα σώσει πολλές ζωές αμάχων στη Γάζα. Ταξίδι-αστραπή σε Ραμάλα και Ιερουσαλήμ πραγματοποίησε χθες εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και συγχρόνως ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, ταξίδεψε με τη σειρά του στο Ισραήλ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έφτασε νωρίς το πρωί, χθες, στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και από εκεί μετέβη στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Ριάντ αλ Μαλίκι και τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ.

Η αποστολή

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σκοπός της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού και των επαφών του με την παλαιστινιακή ηγεσία ήταν η απευθείας ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή και, φυσικά, η διερεύνηση των τρόπων συμβολής της Ελλάδας στην επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης.

Μιας παύσης που, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε να επιτευχθεί η απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι, πράγματι, ο κ. Γεραπετρίτης είπε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα θέλει να συμβάλλει περαιτέρω στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο παλαιστινιακό λαό, γεγονός για το οποίο εκείνοι μας ευχαρίστησαν καθώς ο αραβικός κόσμος βλέπει, ακούει κι εκτιμά τη στάση της Ελλάδας. Αυτός, άλλωστε, ήταν κι ο -συμβολικός- σκοπός της επίσκεψης, πέραν του πρακτικού, να εξευρεθούν δηλαδή τρόποι να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Αλ Μαλίκι (πάνω) και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, Έλι Κοέν (κάτω)

 Ο κ. Γεραπετρίτης για λόγους ισορροπίας αλλά και ουσίας αμέσως μετά τη Ραμάλα μετέβη στα Ιεροσόλυμα. Αν και λόγω προγράμματος η μετάβασή του εκεί αρχικά αναβλήθηκε, ο υπουργός κατάφερε τελικά να συναντήσει τον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν. Με το Ισραήλ, άλλωστε, μιλάμε εν αντιθέσει με την Τουρκία, που κόβει κάθε γέφυρα επικοινωνίας, και με δεδομένο ότι η Αθήνα διατηρεί στρατηγικής φύσεως σχέση με το Τελ Αβίβ κι αυτό δεν αλλάζει. Σε αυτή τη φάση, όμως, η ελληνική πλευρά επιλέγει να ευθυγραμμιστεί με τη στάση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων μας στο Παλαιστινιακό, με έμφαση πάντα στην προστασία των αμάχων. Είναι ενδεικτική η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του Σκάι.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, από την πλευρά του, στις επαφές του επικεντρώθηκε στην ανάγκη το Ισραήλ να συμφωνήσει και να διασφαλίσει τη διάνοιξη του ανθρωπιστικού διαδρόμου. Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκάλαντ. «Ανταλλάξαμε απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Είχα την ευκαιρία, πέρα από την απόλυτη καταδίκη της Χαμάς, να υπογραμμίσω την ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασίας των αμάχων, έγραψε ο κ. Δένδιας στο Χ (Twitter).