Ο Τσίπρας τα έψαλε στον Στέφανο

Ο Τσίπρας σε ρόλο ειρηνοποιού για να σταματήσει τη διάλυση και τις αποχωρήσεις - Π. Μαρινάκης: Με μπλόκ της Goldman Sachs στην πορεία
14:49 - 17 Νοεμβρίου 2023

Στο παρά πέντε και ενώ η τάση της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6» ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στην εσωκομματική διαδικασία, στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι το ζητούμενο είναι την επόμενη μέρα να υπάρχει ένα ισχυρό και ενωμένο κόμμα.

Την Τετάρτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ χθες βρέθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα προκειμένου να συζητήσει τις προθέσεις αυτών των στελεχών σε σχέση με τις εξελίξεις στο κόμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις που είχε με τα στελέχη αυτά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ένθεν κακείθεν . Δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης να κάνει κάτι πιο συγκεκριμένο όταν λέει ότι τείνει χείρα φιλίας σε αυτά τα στελέχη και όσοι ανήκουν στην τάση της Έφης Αχτσιόγλου «6+6» να ανταποκριθούν στο κάλεσμα.

 Η συνάντηση

Ο κ. Κασσελάκης ήταν αυτός που ζήτησε ραντεβού με τον τέως πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τελικά πήγε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης. Εκεί οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την αποχώρηση της Ομπρέλας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον νυν αρχηγό και τον προκάτοχό του να εξετάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τρόπους να μη βαθύνει κι άλλο η κρίση.

Από τις διαρροές ωστόσο, που υπήρξαν από το περιβάλλον Τσίπρα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι το θέμα της ενότητας, ενώ μπήκε και το θέμα της αμφισβήτησης του «μαξιλαριού» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε η κυβέρνησή του στα κρατικά ταμεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη δημόσια αμφισβήτηση του επιτεύγματος αυτού, το οποίο στη συνέχεια βοήθησε τη χώρα να βγει από τα μνημόνια. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας μπορεί να αντιλαμβάνεται ως φυσικό επακόλουθο την αποχώρηση της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπήρχε κανένα σημείο επαφής με τον νέο πρόεδρο, δεν επιθυμεί ωστόσο το ίδιο να συμβεί και με την Έφη Αχτσιόγλου και στελέχη της τάσης «6+6».

Και αυτό γιατί, πέρα από ότι θεωρεί ότι η ομάδα των σαραντάρηδων είναι η δική του ομάδα, την οποία ανέδειξε αυτός πολιτικά, εκτιμά ότι η περαιτέρω «αιμορραγία» του κόμματος σε στελεχιακό δυναμικό και σε επίπεδο μελών μπορεί να επιφέρει μοιραίο χτύπημα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό.

 Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται ότι η αποχώρηση μίας μεγάλης ομάδας βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να θυμίσουμε πάντως ότι η πρώτη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έγινε με έμμεσο τρόπο στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του δημοψηφίσματος, αναγκάζοντας τον νέο πρόεδρο να υποχωρήσει, ενώ στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκε και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η συνάντηση αυτή έγινε μάλιστα δημοσίως, πυροδοτώντας τα σενάρια γύρω από τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο παλιός συνεργάτης του.

Διαπραγματεύσεις

Παράλληλα υπήρξαν και οι συναντήσεις και οι επαφές των γραμματέων της ΚΕ με τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τη Θεανώ Φωτίου και τη Σία Αναγνωστόπουλου προκειμένου να βρεθεί μια λύση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γραμματείς ζήτησαν από τα στελέχη να παραμείνουν στο κόμμα και να μην αποχωρήσουν, παίρνοντας ωστόσο πίσω το σκληρό κείμενο κριτικής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δανείζεται επιχειρήματα από τη «φαρέτρα» της Ακροδεξιάς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη από την πλευρά των «6+6» θεωρούν ότι βιάστηκαν με το κείμενο που κατέθεσαν στην ΚΕ και το οποίο κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα σκληρό.

Τρίτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της Opinion poll
Η δημοσκόπηση της Opinion poll

 

Μεγάλες, πλην αναμενόμενες, ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο φέρνει ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ πέρασε στη δεύτερη θέση ύστερα από έντεκα χρόνια και μάλιστα με πολλά υποσχόμενο ποσοστό για τη συνέχεια. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinion Poll, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Action 24, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16% στην εκτίμηση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μένει τρίτος στο 14,7% και το ΚΚΕ σε σταθερά διψήφιο ποσοστό να καταγράφεται στο 10,6%. Η Ελληνική Λύση ακολουθεί με 5,9%, η ΝΙΚΗ με 3,9%, οι Σπαρτιάτες με 3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

Η κυριαρχία της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη, καθώς συγκεντρώνει 38,5% στην εκτίμηση ψήφου, παρά το γεγονός ότι η ακρίβεια διαπερνά την καθημερινότητα σκιάζοντας την κυβερνητική εικόνα, καθώς το 28,3% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο και το 70% δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο ικανοποιημένο». Για την ακρίβεια 40,2% εμφανίζεται να μην είναι καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 29,8% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο. Την ίδια στιγμή, καταγράφεται ένα 42,7% στήριξης στα φορολογικά μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όσον αφορά την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι απαντήσεις που δίνουν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τις προοπτικές του κόμματός τους δείχνουν και τον βαθμό της απογοήτευσης για όσα έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Κουμουνδούρου. Ένας στους δύο δηλώνει ότι οι δυνάμεις του κόμματος θα συνεχίσουν να μειώνονται και μόνον οι 4 στους 10 λένε ότι μπορεί να ανακάμψει. Παράλληλα, το 54% αναφέρει ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ένα νέο κόμμα με αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μητσοτάκης: Τα τρολ, η τοξικότητα και οι παθογένειες του μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα κατά του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τοξικότητα αλλά και για συντονισμένες επιθέσεις μέσω του διαδικτύου κατά των πολιτικών του αντιπάλων. «Δεν νομίζω ότι ούτε ο πιο ευφάνταστος σεναριογράφος θα μπορούσε να είχε προβλέψει αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και μου κάνει πολλή εντύπωση πως κάποιοι ξαφνικά ανακάλυψαν τα τρολ του διαδικτύου. Την τοξικότητα, τον κυνισμό. Όταν όλα αυτά τα τρολ τα κινητοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, απέναντι σε πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους… και δεν ήξεραν τίποτα, δεν είδαν τίποτα.

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.

Τώρα που έφυγε η προοπτική εξουσίας οριστικά και αμετάκλητα, ανακαλύφθηκαν όλες οι παθογένειες ενός μορφώματος, του οποίου ουσιαστικά ο μόνος ρόλος ύπαρξης ήταν η εξουσία», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επετέθη και κατά του νέου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θέλω να θυμίσω ότι η πολιτική ζωή της χώρας δεν ξεκίνησε με την άφιξη του κ. Κασσελάκη, είμαι είκοσι χρόνια στην πολιτική και είκοσι χρόνια τώρα πηγαίνω στους πολίτες, συνομιλώ, συζητώ, ακούω κριτική, δεν είναι κάτι το καινούριο το να πηγαίνουμε -η λεγόμενη «αδιαμεσολάβητη»- τώρα χρησιμοποιώ μια φράση την οποία έχει πατεντάρει ο κ. Κασσελάκης, δεν την ανακάλυψε ο κ. Κασσελάκης». Με ειρωνική διάθεση σχολίασε και ο Παύλος Μαρινάκης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Καλά θα κάνει και θα πάει ο Κασσελάκης στην πορεία του Πολυτεχνείου. Δεν ξέρω αν θα πάει με μπλοκ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ή θα φτιάξει ένα δικό του, της Goldman Sachs».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του σημείωσε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να ενημερωθεί ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα ιστορικό γεγονός που δεν επιτρέπει δηλώσεις “γαλάζιου” πολιτικού καφενείου σαν αυτή που έκανε. Προφανώς ο κ. Μαρινάκης, που εκπροσωπεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρεί ότι όποιος έχει εργαστεί στην Goldman Sachs είναι εν δυνάμει υποστηρικτής της δικτατορίας στην Ελλάδα. Κρίμα για το επίπεδο των δηλώσεων.

Όμως, ο Κ. Μητσοτάκης δεν χτύπησε μόνο διά αντιπροσώπου αλλά και αυτοπροσώπως, αποκαλώντας σε συνέντευξή του τον ΣΥΡΙΖΑ “μόρφωμα”. Μόρφωμα το κόμμα που παρέλαβε άδεια ταμεία, χρεοκοπημένη χώρα, και έγινε η πρώτη κυβέρνηση στην Ιστορία η οποία άφησε πίσω της γεμάτα ταμεία και όχι καμένη γη. Μόρφωμα το κόμμα που ρύθμισε το χρέος, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και υπέγραψε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.