Μπαράζ αποχωρήσεων που λαμβάνει μορφή χιονοστιβάδας καταγράφεται σε καθημερινή βάση πια στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο επίπεδο των στελεχών όσο και στην κομματική βάση, η οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από την Ομπρέλα.
Το κόμμα ρευστοποιείται ταχύτατα και ουσιαστικά διαλύεται με συνοπτικές διαδικασίες, με τους αποχωρούντες να χρησιμοποιούν βαρύτατες εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και της νέας ηγετικής ομάδας, τους οποίους κατηγορούν για δεξιά μετάλλαξη του κόμματος και εγκατάλειψη των αριστερών χαρακτηριστικών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο Μιχάλης Μπορτσίδης επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ο οποίος βρίσκεται στο τιμόνι από τον Ιούνιο 2018 και είναι μέλος της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς, επίσης, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την Κεντρική Επιτροπή, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό που έχει καταστεί για μένα βέβαιο είναι ότι δεν είμαι σε θέση να μετέχω στην ΚΕ ή καν να αποτελώ απλό μέλος ενός κόμματος με αρχηγό τον κ. Κασσελάκη. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη “παραίτηση”. Γιατί δεν παραιτούμαι από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως υπήρξε με όλα τα κουσούρια του μέχρι λίγους μήνες πριν. Είναι ο κ. Κασσελάκης που έχει “παραιτήσει” τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αριστερή φυσιογνωμία του. Και να προσθέσω ότι, σε αυτή τη βάση, η γελοιότητα συναντά την ύβρη, όταν ο κ. Κασσελάκης απαιτεί να παραδώσουν την έδρα τους τα μέλη της ΚΟ που διαχωρίζουν τη θέση τους. Αυτοί ή αυτές ψηφίστηκαν ως υποψήφιοι κόμματος που δεν είχε καμιά απολύτως σχέση με ένα κόμμα Κασσελάκη». Είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Νίκου Τόσκα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε γνωστό ότι εγκαταλείπει κι αυτός: «Η επικοινωνία κυριαρχεί της πολιτικής. Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από σοσιαλδημοκρατικό-αριστερό κόμμα σε κεντρώο είναι σε εξέλιξη. Η σύγχυση κυριαρχεί. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει τα προβλήματα και δεν εκφράζει τα λαϊκά στρώματα γιατί ποτέ δεν υπήρξε μέρος τους (…) Οι σημερινές ανάγκες των εργαζομένων των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων δεν χρειάζονται ένα κόμμα με μπόλικο lifestyle και θολές αρχές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός.
Ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Νίκος Τόσκας
Στην Αχαΐα
Εν τω μεταξύ στην Αχαΐα 24 στελέχη ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα. Ανάμεσα στους υπογράφοντες βρίσκονται και δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανδρέας Ριζούλης και Κώστας Σπαρτινός. Στην επιστολή τους μεταξύ άλλων κάνουν λόγο για προσβολή των αριστερών από τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά την τραυματική εμπειρία της ιστορικής πλέον Κεντρικής Επιτροπής του προηγούμενου Σαββατοκύριακου τη διχαστική, αυταρχική και ανιστόρητη ομιλία του κ. Κασσελάκη, που αποτέλεσε προσβολή όχι μόνο για τους Αριστερούς αλλά και κάθε δημοκρατικό πολίτη, οι παρακάτω υπογράφουσες και υπογράφοντες θεωρούμε καθήκον μας να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σεβόμενοι την ιστορία του κόμματός μας και τις αξίες της Ανανεωτικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που υπηρετήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις από τις θέσεις ευθύνης στις οποίες εκλεχτήκαμε. Ήμασταν μέλη ενός πλουραλιστικού Αριστερού κόμματος και είμαστε περήφανοι για τις κατακτήσεις του προς όφελος του λαού, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα λάθη και τις αστοχίες, για τις οποίες είμαστε συνυπεύθυνοι, αλλά δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε μέλη ενός fun club.
Έτοιμη για όλα η Έφη
Στο κλίμα των γενικών αποχωρήσεων, όπως αυτές καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, φουντώνουν τις τελευταίες ώρες πληροφορίες που θέλουν τα στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου να μετρούν αντίστροφα και να βρίσκονται προς την έξοδο της Κουμουνδούρου.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Παραπολιτικά 90,1 και της εκπομπής «Εκείνη κι εγώ» με τη Στέλλα Γκαντώνα και τον Θανάση Φουσκίδη, η αποχώρηση του πρώτου κύματος των στελεχών της τάσης 6+6 αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, εάν εν τω μεταξύ δεν υπάρξει σύσσωμη αποχώρηση της τάσης. Σε αυτή τη φάση στελέχη της Ομπρέλας εμφανίζονται να συνεχίζουν τις επαφές τους με στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς και περιμένουν να δουν τις τελικές αποφάσεις που θα πάρει η ομάδα Αχτσιόγλου.
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συγχώνευση της Ομπρέλας με την τάση των 6+6, καθώς καταγράφονται σημαντικές διαφωνίες σε σειρά από θέματα μεταξύ των δύο αυτών ομάδων και η συγκατοίκηση των δύο τάσεων μόνο εύκολη δεν θα είναι. Συνεπώς δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει όχι ένα, αλλά δύο νέα κόμματα ή πολιτικοί φορείς που θα διεκδικήσουν ρόλο και χώρο ανάμεσα στον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και το ΚΚΕ, χωρίς διόλου να αποκλείεται μεμονωμένα στελέχη, όπως ο Στέλιος Κούλογλου, να θελήσουν να κατευθυνθούν προς το ΠΑΣΟΚ.