Ο Κασσελάκης υπό κηδεμονία Παππά, Πολάκη!

Στ΄΄ηνουν διευθυντήριο στην Κουμουνδούρου
17:40 - 15 Νοεμβρίου 2023

Ο Νίκος Παππάς ως ρυθμιστής κυρίως και σε ρόλο σκιώδους προέδρου όταν χρειάζεται, καθώς επίσης ο Παύλος Πολάκης ως μέντορας, θα πρωταγωνιστήσουν κατά τα φαινόμενα στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Στέφανο Κασσελάκη σε κηδεμονία και υπό επιτήρηση από… διευθυντήριο που θα λειτουργήσει προσεχώς στην Κουμουνδούρου. Η παρέμβαση του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής άλλωστε στην Κεντρική Επιτροπή δεν αφήνει περιθώρια στον νέο αρχηγό από τον δρόμο της συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις, αφήνοντας κατά μέρος τις εξάρσεις που μας συνήθισε αμέσως μετά την εκλογή του.

Η αποστροφή του κ. Παππά «ο πρόεδρος δεν πήρε λευκή επιταγή», καθώς και η προαναγγελία ενός «πολιτικού κέντρου», το οποίο θα συνεδριάζει εβδομαδιαίως, απεικονίζουν την προσπάθεια να ελεγχθεί πλήρως ο Στέφανος Κασσελάκης πολιτικά και δευτερευόντως να προστατευτεί από κακοτοπιές, με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και πώς παίζεται το παιχνίδι στην ελλαδική πολιτική σκηνή. «Είμαι βέβαιος πως γνωρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος ότι δεν πήρε λευκή επιταγή. Πήρε εντολή να ηγηθεί», είπε ο κ. Παππάς στην ΚΕ τραβώντας το μανίκι του Στέφανου Κασσελάκη και πρόσθεσε: «Πρέπει να του ασκήσει κανείς κριτική; Πρέπει. Μέσα στα όργανα. Και πρέπει να συγκροτηθεί πολιτικό κέντρο με τουλάχιστον εβδομαδιαία λειτουργία, το οποίο και θα υλοποιήσει τον απαιτητικό οδικό χάρτη της εξωστρέφειας μέχρι τις ευρωεκλογές».

Το ερώτημα βεβαίως είναι ποιοι θα συμμετέχουν στο υπό διαμόρφωση «διευθυντήριο», το οποίο προτείνει ο Νίκος Παππάς, χάρη στη στήριξη του οποίου ο Στέφανος Κασσελάκης αναδείχθηκε στην ηγεσία. Και αν σε αυτό το «πολιτικό κέντρο» θα συμμετέχει ο Παύλος Πολάκης ή αν παραγκωνιστεί. Αν συμβεί το δεύτερο, τότε θα πρέπει να περιμένουμε νέα επεισόδια προσεχώς, υπό την έννοια ότι ο Χανιώτης βουλευτής δεν συνηθίζει να μένει σιωπηλός. Πολύ περισσότερο όταν το κόμμα οδεύει προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται να δοθούν νέες μάχες εσωτερικά για την παγίωση των συσχετισμών που αυτή την ώρα έχουν ξεκινήσει να διαμορφώνονται.

Το γεγονός πάντως που επέσπευσε την παρέμβαση Παππά ήταν η αψυχολόγητη, όπως αποδείχθηκε, πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη να ανακοινώσει εσωτερικό δημοψήφισμα χωρίς πραγματικό λόγο, καθώς τα μέλη της Ομπρέλας είχαν πάρει την απόφασή τους να αποχωρήσουν. Στην Κουμουνδούρου λέγεται ότι η κίνηση Κασσελάκη αιφνιδίασε τους πάντες, με στελέχη της παλιάς προεδρικής φρουράς όπως οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη να πέφτουν από τα σύννεφα, καθώς δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για την πρόθεση του προέδρου. Έτσι εξηγείται η άμεση αντίδραση των έξι (Όλγας Γεροβασίλη, Αλέκου Φλαμπουράρη, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννη Ραγκούση), οι οποίοι με δύο τροπολογίες που κατέθεσαν ως προσθήκη στο σχέδιο της Πολιτικής Απόφασης ζητούσαν από τον κ. Κασσελάκη να πάρει πίσω το εσωτερικό δημοψήφισμα, τονίζοντας πως υπάρχουν αρμόδια κομματικά όργανα που αποφασίζουν για τις διαγραφές.

Από την άλλη, φαίνεται πως ούτε δάκτυλος Πολάκη υπάρχει πίσω από την πρόταση δημοψηφίσματος, αν και ο Χανιώτης έδειξε να μην ενοχλήθηκε διόλου και μπορεί και να το χάρηκε κιόλας. Όσοι γνωρίζουν πάντως τους ΣΥΡΙΖΑϊκούς διαδρόμους στρέφονται σε πρόσωπα που δεν έχουν μεγάλη εμπειρία από τη ΣΥΡΙΖΑϊκή πραγματικότητα, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση που παραλίγο να τινάξει στον αέρα την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή προέρχεται από αυτό τον εξωκομματικό κύκλο ατόμων, χωρίς να παίρνουν όρκο για τον βασικό εμπνευστή.