Ύστερα από έξι χρόνια ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται ξανά στην Αθήνα και κατά σύμπτωση την ίδια ημερομηνία (7 Δεκεμβρίου) όπως ακριβώς και το 2017. Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας, που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στη Θεσσαλονίκη, τελικά όμως θα γίνει στην πρωτεύουσα.
Το τελευταίο διάστημα τρέχουν με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίες για αυτή τη συνάντηση κορυφής. Χθες λοιπόν ανακοινώθηκε ότι αλλάζει η τοποθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή έγινε για λόγους περισσότερων επιλογών και διευκόλυνσης των δύο μερών. Η επιλογή της Θεσσαλονίκης συναντούσε μεγάλες επιχειρησιακές και οργανωτικές δυσκολίες και από άποψης χώρου και από άποψης μέτρων ασφαλείας.
Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι… χωροταξικές δυσκολίες απέτρεψαν και ένα ενδεχόμενο σόου του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη. Ποιος θα μπορούσε να αποκλείσει μια επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στο σπίτι του Κεμάλ και τις ανάλογες ρητορικές προκλήσεις για τη μουσουλμανική μειονότητα που εκείνος επιμένει να βαφτίζει «τουρκική»; Αυτό θα προκαλούσε τη δικαιολογημένη αντίδραση της ελληνικής πλευράς και θα επηρέαζε το καλό κλίμα. Ουδείς βέβαια μπορεί να αποκλείσει μια ανακοίνωση της τελευταίας στιγμής για ιδιωτική επίσκεψη του Τ. Ερντογάν στη Βόρεια Ελλάδα. Προς το παρόν κάτι τέτοιο δεν έχει ειπωθεί. Οι γείτονες πάντως συμφώνησαν στην αλλαγή τοποθεσίας και έτσι η πολυπληθέστατη συνοδεία του Τούρκου προέδρου (υπουργοί, διπλωμάτες και άνδρες της ασφάλειάς του) θα έρθουν στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών θα επιδιωχθεί να υπάρξουν συμφωνίες για το Μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή, ενώ θα καθοριστεί και η επόμενη ελληνοτουρκική συνάντηση. Δηλαδή πότε θα αρχίσει ο πολιτικός διάλογος για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Μιλώντας στο Ίδρυμα Αντενάουερ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στόχος είναι να θέσουμε μια θετική ατζέντα και να μην αφήσουμε τις μακροχρόνιες διαφορές μας να κλιμακωθούν σε σημείο όπου να διακινδυνεύουμε στρατιωτική σύγκρουση. Δεν χάνει κανείς όταν συζητά, ακόμη και όταν πρέπει να έχει δύσκολες συζητήσεις και δύσκολες συνομιλίες». Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.
Ο Δένδιας
Σχολιάζοντας την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε: «Μη θεωρήσει κανείς ότι μπαίνουμε στα βαθιά νερά της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Όμως να υπάρχει μια κατανόηση, ένα καλό κλίμα και ύφεση, αυτό είναι κάτι που το επιδιώκουμε όλοι». Την ίδια ώρα, μιλώντας σε φόρουμ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωνε σχετικά αισιόδοξος. «Αλλά να το πάρουμε βήμα βήμα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε ειδικά σε δύσκολα θέματα για χρόνια», σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.