Νέα σελίδα με το Βερολίνο

Συνάντηση Μητσοτάκη με Σολτς - Μεταναστευτικό, Μέση Ανατολή, οικονομία και ενέργεια φέρνουν πιο κοντά τις δύο χώρες
16:10 - 14 Νοεμβρίου 2023

Η συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή. Το timing της σημερινής συνάντησης στην καγκελαρία στο Βερολίνο ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Όλαφ Σολτς προδιαθέτει για ένα ουσιαστικό restart των ελληνογερμανικών σχέσεων, που σημαδεύτηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δη αυτά της οικονομικής κρίσης από αμοιβαία καχυποψία και από τραυματικά και για τις δύο πλευρές στερεότυπα. Όλα αυτά πάντως μοιάζουν να ανήκουν στο παρελθόν. Εν μέσω διεθνούς θύελλας λόγω της νέας φάσης όξυνσης του Μεσανατολικού, αλλά και με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία να ταλαιπωρούν την ευρωπαϊκή ήπειρο, η Αθήνα και το Βερολίνο βρίσκουν περισσότερες συγκλίσεις παρά διαφορές, όπως παρατηρούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές.

Η οικονομία ανέκαθεν έδινε τον τόνο στις διμερείς σχέσεις και η αλματώδης πρόοδος που έχει καταγράψει η ελληνική τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας πίσω της οριστικά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, είναι κάτι που εκτιμά δεόντως η γερμανική ηγεσία. Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα επιστρέφει ως πρωταθλήτρια τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο δημοσιονομικό σκέλος, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από το Βερολίνο, ούτε βεβαίως και από τους Γερμανούς επενδυτές. Την ίδια ώρα, σημάδια σοβαρής προσέγγισης καταγράφονται στο πάντα ακανθώδες για τις ελληνογερμανικές σχέσεις Μεταναστευτικό, καθώς η σταθερή ροή προσφυγικών κυμάτων από την Ουκρανία έχει μετατρέψει τη Γερμανία… περίπου σε χώρα πρώτης υποδοχής.

Δικαίωση

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επισημαίνει στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» πως ανέκαθεν η Ελλάδα επιθυμούσε να μην είναι η Γερμανία «μαγνήτης» για τις μεταναστευτικές ροές και πλέον η νέα… έκδοση της γερμανικής προσέγγισης, που ρίχνει το βάρος στην αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αποτελεί μία σαφή δικαίωση των ελληνικών θέσεων. Θεωρείται επίσης βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα υπενθυμίσει στον Γερμανό καγκελάριο ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής αύξησης των κονδυλίων για το Μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι στο οποίο δεν φαίνεται να είναι αντίθετη η Γερμανία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Αθήνα και το Βερολίνο φαίνεται ότι βρίσκονται στην ίδια… σελίδα και ως προς την προσέγγισή τους στη νέα κρίση του Μεσανατολικού, στο φόντο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς.

Και οι δύο πλευρές πάντως εκφράζουν διογκούμενη ανησυχία για την κατάσταση των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας παύσεις πυρός για την ασφαλή μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, την ώρα που στο παρασκήνιο συζητείται εντόνως κατά πόσον είναι εφικτή η διάνοιξη ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Λάρνακα της Κύπρου προς τα νότια της Γάζας.

Ο Ερντογάν

Εξάλλου η Ελλάδα και η Γερμανία χαρακτηρίζουν τρομοκρατική τη δράση της Χαμάς και αναγνωρίζουν το νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντοτε βεβαίως εντός των ορίων που προστάζει το διεθνές δίκαιο, κάτι που φέρνει αντιμέτωπο το Βερολίνο με την Άγκυρα, η οποία επιχειρεί να εμφανιστεί ως προστάτρια της Χαμάς λίγα εικοσιτετράωρα προτού επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμη ένα πεδίο όπου η Ελλάδα και η Γερμανία φαίνεται ότι έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης είναι η ενέργεια και εν προκειμένω η διασυνδεσιμότητα υπό το φως της αναδιαμόρφωσης του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη ελέω της κρίσης στην Ανατολική Ευρώπη. Και το Βερολίνο συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν με ολοένα και πιο αυξημένο ενδιαφέρον τον ρόλο της Ελλάδας στο Ενεργειακό, καθώς αποτελεί εκ των πραγμάτων γέφυρα Βορρά – Νότου, αλλά και της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Την ίδια ώρα, μήνυμα υπέρ της διατήρησης του θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέπεμψε χθες στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ» ο κ. Μητσοτάκης, συνομιλώντας με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς. «Πείσαμε την Τουρκία πως η προηγούμενη αναθεωρητική της στάση έναντι της Ελλάδος ήταν εξόχως αντιπαραγωγική. Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από μείωση των εντάσεων. Έχω συναντήσει ήδη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δύο φορές τους τελευταίους μήνες. Προφανώς και διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα», είπε ο πρωθυπουργός.

42.400.000 ευρώ στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό

Η Κομισιόν αποφάσισε την έκτακτη χρηματοδότηση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό με το συνολικό ποσό των 258.900.000 ευρώ για το 2023. Η Ελλάδα εξασφάλισε το μεγαλύτερο ύψος χρηματοδότησης από κάθε άλλο κράτος-μέλος και συγκεκριμένα 42.400.000 ευρώ για δύο προτάσεις που υπέβαλε και εγκρίθηκαν. Οι προτάσεις αφορούν την ανάπτυξη οπτικών ινών και λογισμικού για τη βελτίωση της ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ συνοριακών σταθμών και την αναδοχή/οικογενειακή και κοινοτική φροντίδα και ημιρυθμίσεις ανεξάρτητης διαβίωσης για εφήβους.

Ο Καιρίδης με την Πρόεδρο 

Οι εξελίξεις και οι συμφωνίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού καθώς και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας τέθηκαν από τον Δημήτρη Καιρίδη στην Κατερίνα Σακελαροπούλου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η χώρα μας «είναι στην πρώτη γραμμή» και σημείωσε πως αυτό που ζητάμε είναι ίση ανάληψη βαρών και από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Το Μεταναστευτικό ήρθε και θα μείνει και η χώρα μας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου. Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι η Ελλάδα ασκεί αυστηρή και δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, την οποία ακολουθούν και σέβονται πολλές χώρες.