Η Έφη και οι επτά φευγάτοι βουλευτές

Συσκέψεις από την ομάδα Αχτσιόγλου για τις επόμενες κινήσεις τους
16:15 - 14 Νοεμβρίου 2023

Μετά τη γιορτή του Πολυτεχνείου η τάση της Έφης Αχτσιόγλου και των «6+6» αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλον της στον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη της εσωκομματικής τάσης με τη συμμετοχή του Γιάννη Δραγασάκη, ενώ το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται να γίνει πανελλαδική συνδιάσκεψη, όπου εκεί όλα τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συντάσσονται με την Έφη Αχτσιόγλου θα καταθέσουν τις απόψεις τους τι πρέπει να γίνει. Οι πληροφορίες λένε ότι στην πλευρά αυτή υπάρχει έντονος προβληματισμός σχετικά με το μέλλον τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συγκατοίκησης με τα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη ούτε με την ηγετική ομάδα που βρίσκεται γύρω του. Δεν θέλουν όμως να κάνουν κάτι το οποίο θα αποβεί μοιραίο για το πολιτικό τους μέλλον.

«Άνοιγμα»

Με το κείμενο που κατέθεσαν πάντως στην Κεντρική Επιτροπή -και το οποίο ήταν πιο σκληρό από της Ομπρέλας- είπαν ότι «πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε».

Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα Αχτσιόγλου έχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό βουλευτών, οι οποίοι μάλιστα υπέγραψαν και το κείμενο της ΚΕ. Ανάμεσά τους είναι η Σία Αναγνωστοπούλου, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Μερόπη Τζούφη, η Θεανώ Φωτίου και ο Αλέξης Χαρίτσης. Τα στελέχη αυτά μαζί με τον μειονοτικό βουλευτή της Ξάνθης, Ζεϊμπεκ Χουσεΐν Χασάν, φτάνουν τους οκτώ βουλευτές και μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα κάνουν μία νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι υπόλοιπες υπογραφές ήταν από στελέχη της ΚΕ όπως ο Κωστής Καρπόζηλος, η Δανάη Κολτσίδα, ο Νίκος Μπίστης και ο Μιχάλης Σαμπατακάκης.

Το ερώτημα που προκύπτει για τους περισσότερους είναι κατά πόσο θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν με τα στελέχη της Ομπρέλας, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχαν μεταξύ τους πολλά προβλήματα.

Έτσι, στη χθεσινή σύσκεψη που έκαναν αποφάσισαν να ρωτήσουν τη βάση και τους ψηφοφόρους τους. Τις επόμενες ημέρες όλα τα στελέχη που έχουν συνταχθεί με την Έφη Αχτσιόγλου αναμένεται να μιλήσουν με τους κομματικούς στρατούς τους και τους ψηφοφόρους τους προκειμένου να δουν πώς θα διαχειριστούν το όλο θέμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι τα στελέχη αυτά ευελπιστούν πως το νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί θα είναι ένα ευρύτερο πολιτικό σχήμα, με στελέχη της ευρύτερης Αριστεράς, τα οποία για πολλούς και διάφορους λόγους απομακρύνθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένουν στον χώρο. Ανάμεσα σε αυτά τα στελέχη συγκαταλέγουν και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος στην εσωκομματική εκλογή στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου και έχει την εμπειρία και την πολιτική υπόσταση να βοηθήσει το όλο εγχείρημα και επικοινωνιακά.

Η Ζωή και ο Βαρουφάκης έκλεισαν ερμητικά την πόρτα στην Ομπρέλα 

«Πόρτα» από ΜέΡΑ25 και Ζωή Κωνσταντοπούλου έφαγε η Ομπρέλα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα περί συνεργασίας με ευρύτερες δυνάμεις του χώρου. Ο κ. Βίτσας μίλησε στο Action24 για έναν νέο πολιτικό φορέα που μπορεί να μιλήσει με ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα της Αριστεράς, απορρίπτοντας την περίπτωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, κρατώντας επιφυλάξεις για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τονίζοντας ότι με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Η κυρία Κωνσταντοπούλου κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευμα με τις παραπάνω δηλώσεις, το οποίο σχολίασε ως εξής: «Ουδέποτε έκανα συζήτηση με τον Βίτσα ή τον Τσακαλώτο, ουδέποτε θα κάνω συζήτηση με όποιους πρόδωσαν την Αριστερά, τους πολίτες και τους αγώνες για να παραμείνουν στις καρέκλες τους.

Έχω συζητήσεις με καθαρούς ανθρώπους. Ευχαριστώ». Παρόμοιο μήνυμα εξέπεμψε και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέωνας Γρηγοριάδης. «Δεδομένου ότι πολλοί μιλούν για εμάς χωρίς εμάς και μάλιστα σπεκουλάροντας. Το ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, επιχειρώντας να συγκρατήσουν δυνάμεις, δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ25 στη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης. «Έχουμε αποδείξει ότι εμείς τη συζήτηση για την Αριστερά την κάνουμε με πολιτικούς όρους και όχι εργαλειακά», πρόσθεσε.