Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη συζητείται σήμερα στο Παρίσι η κυπριακή πρόταση για θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, στη διάσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο Εμάνουελ Μακρόν.
Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση που προϋποθέτει την κατάπαυση του πυρός, ώστε να καταπλεύσουν με ασφάλεια τα πλοία που θα μεταφέρουν τη βοήθεια προς τη Γάζα. Κάτι που επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico.
«Το πλεονέκτημα του θαλάσσιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο εν συγκρίσει με ένα φορτηγό.
Εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να συμμετέχουμε σε μία τέτοια πρωτοβουλία», σημείωνε ο πρωθυπουργός και το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται σε ποιο βαθμό θα υπάρξουν αυτές οι εγγυήσεις ασφαλείας τόσο από την ισραηλινή πλευρά όσο και εκ μέρους της Χαμάς.
Να σημειωθεί ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως η επιχείρηση αφορά καθαρά μεταφορά ανθρωπιστικού, υγειονομικού, φαρμακευτικού κ.ά. υλικών προς τη Γάζα και ότι τα επιβατικά πλοία δεν πρόκειται να μετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού από την περιοχή άμαχων πολιτών και γυναικόπαιδων.
Διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας πάντως που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν πως η εφαρμογή της ιδέας για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω θαλάσσης απευθείας στη Γάζα ενέχει σοβαρές δυσκολίες που πιθανόν να οδηγήσουν σε ναυάγιο το εγχείρημα.
Σημείωναν επίσης πως η συζήτηση που γίνεται στη γαλλική πρωτεύουσα αφορά επίσης και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας αεροπορικώς παράλληλα με τη βοήθεια που θα σταλεί μέσω θαλάσσης και συγκεκριμένα αεροπορικώς από την Κύπρο στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Γάζα.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, μιλώντας επ’ αυτού περιορίστηκε να πει ότι στόχος είναι η αποκατάσταση της παροχής νερού, καυσίμων και ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου, για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, θα συζητηθεί εκτενώς στο πλαίσιο της διάσκεψης», ανέφερε.
Η Κομισιόν έχει καλωσορίσει την πρόταση για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μεταφοράς βοήθειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, υπενθύμισε πως τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη στήριξη της Επιτροπής στην όλη προσπάθεια, για την οποία μένει να δούμε αν θα παραμείνει «σχεδιασμοί επί χάρτου» ή αν τελικά υλοποιηθεί και θα σώσει εκατοντάδες ζωές Παλαιστίνιων αμάχων.