Σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις, η πρώτη για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και η δεύτερη αφιερωμένη στην αείμνηστη Μαριέττα Γιαννάκου, παρευρέθη χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πρώτη, που έγινε στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και συνδιοργάνωσαν το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το Ινστιτούτο «Ζακ Ντελόρ» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση», παραβρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι.
Στη δεύτερη, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το «παρών» έδωσαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
«Σχέδιο και συγκυρία»
Στην ομιλία του ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στην προσπάθειά του ως πρωθυπουργός να διαμορφώσει μια πιο δίκαιη κοινωνία. «Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου όμως πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις-κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Για αυτό και πιστεύω ότι, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο», σημείωσε.
Στο πρόσωπο και στο έργο της αναφέρθηκε ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του, από την οποία δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές, καθώς η γνωριμία τους πήγαινε πολύ πίσω, στα χρόνια της νεότητάς τους. «Ξεχώριζε η Μαριέττα από τότε. Σοβαρή και μετρημένη, ευγενής και σεβόμενη την αντίθετη άποψη, αλλά ταυτόχρονα μαχητική, επίμονη, με βαθιά πίστη στις ιδέες της», είπε -μεταξύ άλλων- στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μία γνήσια ευρωπαΐστρια. Πιστή στο ιδεώδες της ευρωπαϊκής ενοποίησης για τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής διακυβέρνησης με ομοσπονδιακή δομή. Και είχε, πάνω από όλα, την πεποίθηση ότι, παρά τις αντιξοότητες και τα πισωγυρίσματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την ικανότητα να εμβαθύνει συνεχώς τη συνεργασία των κρατών και των λαών της».
Ο κ. Καραμανλής, περιγράφοντας την προσωπικότητα της Μαριέττας Γιαννάκου, ανέφερε ότι σε όλη της τη ζωή αγωνιζόταν για τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που αγάπησε και υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια.
«Σε μια εποχή που οι συμπεριφορές ή τα κίνητρα στον δημόσιο βίο αμφισβητούνται σε παγκόσμιο επίπεδο ολοένα και περισσότερο, έχουμε ανάγκη όσο ποτέ από ενάρετα πρότυπα. Η σπουδαιότερη προσφορά της Μαριέττας στα κοινά, πέρα από το σημαντικό έργο της, είναι ο χαρακτήρας, η διαδρομή της, το παράδειγμά της. Δεν είχε το πάθος της εξουσίας, της προβολής, της αλαζονείας. Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες, δεν επεδίωκε την εύνοια των ισχυρών ή των μέσων ενημέρωσης», τόνισε.
«Πολύ σημαντικό οι αντίπαλοι να δείχνουν αλληλοσεβασμό»
«Δείγμα πολιτικού πολιτισμού και δημοκρατίας» χαρακτήρισε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM, η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου, την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη. «Τιμάται ένας πρώην πρωθυπουργός που έχει φύγει από τη δράση και αν υπήρχε αντίστοιχη εκδήλωση από τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα θα έπρεπε να πάμε και εμείς. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού», δήλωσε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Χειραψία του πρωθυπουργού του πρωθυπουργού με τον Κώστα Σημίτη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου
«Νομίζω ότι αν γίνει κάτι για τον κύριο Τσίπρα ή για τον κύριο Μητσοτάκη κάποια στιγμή, θα είναι πολύ σημαντικό οι αντίπαλοι να δείχνουν σεβασμό και εκτίμηση», συμπλήρωσε. Όσον αφορά την εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου, που γινόταν την ίδια ώρα, η κυρία Διαμαντοπούλου τόνισε ότι «αν δεν ήταν η εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη, θα πήγαινα» και κατέληξε: «Ήταν φίλη μου η Μαριέττα, την εκτιμούσα. Ήμασταν και οι δύο ευρωπαΐστριες, πολύ πιο μπροστά από την εποχή μας».