Συνομιλία Μητσοτάκη με Μπλίνκεν για Γάζα

Καταδίκη της Χαμάς, ανησυχία για τους άμαχους και ανάγκη να βρεθούν τρόποι για ανθρωπιστική βοήθεια
16:01 - 7 Νοεμβρίου 2023

Σε… διπλό ταμπλό εξακολουθεί να κινείται η ελληνική κυβέρνηση, καθώς το σήμα για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων χάριν της ταχύτερης δυνατής σύγκλισης της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά στάνταρ, αλλά και της βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη, συμβαδίζει υποχρεωτικά με την επαγρύπνηση για τη νέα επικίνδυνη ανάφλεξη στο Μεσανατολικό από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο με στόχο τη σταδιακή εκτόνωση της κρίσης, μιας και είναι από τις λίγες δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή -και όχι μόνο- που μπορούν να μιλήσουν αξιόπιστα και απολαμβάνουν κύρους και σεβασμού τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινιακή πλευρά.

Υπό αυτό το πρίσμα και εν μέσω έντονης διπλωματικής κινητικότητας στο παρασκήνιο, ο πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία για τέταρτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες με τον ευρισκόμενο στην περιοχή Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος ως γνωστόν είχε τρίωρο ραντεβού με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Άγκυρα. Λίγες ώρες μετά την ολιγόωρη στάση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μπλίνκεν συζήτησαν για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και την ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

Αυτοάμυνα Ισραήλ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς αλλά και το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Τα ίδια πρόσωπα μεταφέρουν τη διογκούμενη ανησυχία του Έλληνα πρωθυπουργού για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, επιμένοντας για την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αδιάκοπης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη «διακεκαυμένη ζώνη».

Λίγο αργότερα σε ανάρτησή του στα social media ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Εποικοδομητική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή, τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών και την ανάγκη να βρεθούν τρόποι για να διασφαλιστεί η συνεχής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Σε αυτό το κλίμα, μεθαύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κάνουν μία επισκόπηση του κοινού βηματισμού Αθήνας και Λευκωσίας και έναντι της νέας φάσης όξυνσης του Μεσανατολικού, στο δείπνο που θα έχουν ενόψει της πραγματοποίησης του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο την επομένη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή πλειάδας υπουργών από τις δύο πλευρές, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Υγείας, Ενέργειας, Ναυτιλίας, Πολιτικής Προστασίας και Πολιτισμού.

Πάει στο Παρίσι για τη διάσκεψη

Μετά την παρουσία του στη Διάσκεψη για την Ειρήνη, που διοργάνωσε στο Κάιρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να μεταβεί στο Παρίσι, την Πέμπτη, για να συμμετάσχει σε μία ακόμη διάσκεψη, με στόχο να εξευρεθεί τρόπος ώστε να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους της Λωρίδας της Γάζας και γενικότερα την κατάπαυση τους πυρός και των συρράξεων στην περιοχή. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει το «παρών» στη γαλλική πρωτεύουσα, με δεδομένη την κινητικότητα που έχει αναπτύξει η Αθήνα στη Μέση Ανατολή για την εξεύρεση λύσεων σε μια κρίση που σοβεί και απειλεί τη γεωπολιτική σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.