Οι διαλυτικές τάσεις που εμφανίζονται με ιδιαίτερη ένταση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η απουσία μίας ισχυρής αντιπολίτευσης, ικανής να… βάλει δύσκολα στην κυβέρνηση και κατ’ επέκταση να αμφισβητήσει προοδευτικά το «γαλάζιο» imperium εκλαμβάνονται από το Μέγαρο Μαξίμου ως έναυσμα για επιτάχυνση της υλοποίησης του κυβερνητικού έργου και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συγκλίνει η χώρα το συντομότερο δυνατόν με τα ευρωπαϊκά standards.
Και επειδή πάντα υπάρχει ο κίνδυνος η απουσία ισχυρού αντιπάλου να δώσει χώρο σε φαινόμενα χαλάρωσης ή ακόμη και υπεροψίας, ο πρωθυπουργός έχει φροντίσει να διαμηνύσει με τρόπο εμφατικό, μάλιστα, μετά τις δύο Κυριακές των αυτοδιοικητικών εκλογών, πως ο ζωτικός χώρος που φαίνεται πως έχει κερδίσει η Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό φάσμα θα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, ώστε να νιώσουν οι πολίτες πως βελτιώνεται η καθημερινότητα, μαζί και το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αντιληφθεί πως η προσφάτως συζητηθείσα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πρωτοβουλία για τον εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις σε κοινά, που παραδοσιακά αποτελούν συστατικά στοιχεία της πολιτικο-κοινωνικής συμμαχίας που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία.
Διαβούλευση
Εξού και χθες τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ανέλαβαν να εξηγήσουν το σκεπτικό αλλά και τις κρίσιμες παραμέτρους του συγκεκριμένου μέτρου, να προβάλουν τη «μεγάλη εικόνα», όπως το θέτουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, την ώρα που αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν πως η κυβέρνηση είναι ανοιχτή να συνεκτιμήσει παρατηρήσεις, που είναι βέβαιο πως θα γίνουν κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Ο πρωθυπουργός μίλησε στον καθιερωμένο πλέον εβδομαδιαίο απολογισμό του στο Facebook για «απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη παρέμβαση», αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται για πρόσθετη φορολόγηση και δεσμεύτηκε πως «τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία για καλύτερη υγεία, περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα, μεγαλύτερη στήριξη στις νέες οικογένειες».
Σε ανάλογο ύφος ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, διεμήνυσε σε δική του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «10+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» ότι η κυβέρνηση έχει λάβει «ξεκάθαρη εντολή», ώστε αυτή την τετραετία «να κλείσει τις βασικές εκκρεμότητες του παρελθόντος που την κρατούν σε απόκλιση από την υπόλοιπη Ευρώπη και να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», υπενθυμίζοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση υλοποιεί νωρίτερα του αρχικώς προγραμματισμένου τη μείωση στο τέλος επιτηδεύματος, που αποτελούσε τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» φέρουν τον πρωθυπουργό να αποφασίζει σύντομα, ακόμη και τα επόμενα 24ωρα, για τον νέο γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς είναι σαφές πως ο Παύλος Μαρινάκης μετά την παρέλευση των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με τα ούτως ή άλλως εξαιρετικά απαιτητικά καθήκοντα του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Οι επικρατέστεροι
Ήδη μετά την επιστροφή του από την Κίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχθές, Σάββατο, μία πρώτη συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου, τον γραμματέα της κυβέρνησης, Γιάννη Μπρατάκο, και τον εξ απορρήτων συνεργάτη του, Θανάση Νέζη, οι οποίοι μαζί με τον νυν γραμματέα, Παύλο Μαρινάκη, έχουν επιφορτιστεί μεταξύ άλλων και με την κατάθεση των σχετικών προτάσεων. Σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, στην κυβέρνηση κλίνουν προς τη λύση ο επόμενος «γαλάζιος» γραμματέας να προέρχεται από τη δεξαμενή των «γαλάζιων» βουλευτών και σε αυτή την περίπτωση έχουν ακουστεί τα ονόματα της πρώην υπουργού Μαρίας Συρεγγέλα, του Ανδρέα Νικολακόπουλου και του Τάσου Χατζηβασιλείου.
Λιγότερες πιθανότητες μοιάζει να έχει, τούτη την ώρα, τουλάχιστον, το σενάριο ο νέος γραμματέας να βρίσκεται εντός του υπουργικού συμβουλίου, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση φαίνεται πως έχουν πέσει στο τραπέζι τα ονόματα των Ζέττα Μακρή, Γιώργου Κώτσηρα, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Βασίλη Σπανάκη. Εάν πάλι το Μέγαρο Μαξίμου κινηθεί σε πιο κομματική λογική, λύσεις θα μπορούσαν να είναι ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής, και ο γραμματέας του Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης.
Σε κάθε περίπτωση, «γαλάζια» στελέχη προεξοφλούν πως η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής, που αναμένεται να επικυρώσει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει εντός του Νοεμβρίου.
Μέσα στον μήνα, εξάλλου, αναμένεται να «κλειδώσει», σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Α» και το εκλογικό σύστημα, βάσει του οποίου θα διενεργηθούν οι ευρωεκλογές του 2024. Κυβερνητικά στελέχη με γνώση των εσωτερικών διεργασιών αναφέρουν ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, προχωρά ήδη στην παραμετροποίηση της τελικής εκδοχής που θα προκριθεί, μιας και οι έως τώρα ενδείξεις εμφανίζουν το Μέγαρο Μαξίμου να κλίνει προς την εκδοχή της κατάτμησης της Επικράτειας σε Περιφέρειες, βασισμένη στο ιταλικό μοντέλο, προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες εκλογής περσόνων που ποντάρουν αποκλειστικά στο lifestyle μιας μη πολιτικής αναγνωρισιμότητας.
Έτερη πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης τονίζει πως για την ώρα μελετώνται σενάρια από 4 έως 6 Περιφέρειες, προκειμένου, όπως λέγεται, να είναι κατά το μάλλον ή το ήττον ισορροπημένες πληθυσμιακά οι νέες Εκλογικές Περιφέρειες, ενώ μένει να αποσαφηνιστεί πώς θα ενταχθούν οι απόδημοι στο νέο σχήμα – κατά πόσο δηλαδή θα δημιουργηθεί ξεχωριστή Περιφέρεια ή εάν οι ψήφοι τους θα προσμετρώνται στις Περιφέρειες όπως αυτές αναμένεται να προκύψουν.