Ήταν βράδυ Τετάρτης, όταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, με τις εξελίξεις στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας να μπαίνουν στο επίκεντρο. Σε αυτή την επικοινωνία ωστόσο οι ΥΠΕΞ είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και να οργανώσουν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας του Δεκεμβρίου. Τις ημέρες που προηγήθηκαν, φωνές εντός Ελλάδας εξέφραζαν αμφιβολίες αν τελικά θα γίνει το Συμβούλιο και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν, λόγω των πρόσφατων εμπρηστικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου κατά της Ελλάδας. Το Συμβούλιο όμως θα γίνει κανονικά στις 7 Δεκεμβρίου.
Το πρώτο σημαντικό ορόσημο είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ο διάλογος για τα ΜΟΕ θα γίνει τη μεθεπόμενη εβδομάδα στην Άγκυρα. Δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Γιασάρ Γκιουλέρ, όπως λανθασμένα ειπώθηκε δημοσίως. Προς επίρρωση των πληροφοριών που δημοσίευσε η «Α» προ δύο μηνών, παρόντες θα είναι -από πλευράς διπλωματών- ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, ο εμπειρότατος Θεοχάρης Λαλάκος, και φυσικά Έλληνες στρατιωτικοί. Ίδιου επιπέδου θα είναι και η σύνθεση της τουρκικής πλευράς. Ούτε οι υπουργοί Άμυνας αναμένεται να παραστούν στα ΜΟΕ ούτε οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών. Η συζήτηση θα γίνει επί «ανώδυνων» θεμάτων, για ζητήματα ηρεμίας επί του πεδίου θα μιλήσουν οι δύο πλευρές, όχι για τη διαφορά μας (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ). Για παράδειγμα, θα μπορούσε να συζητηθεί η συνεργασία των στελεχών των δύο ΓΕΕΘΑ σε αθλητικό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, οι ανώδυνες συζητήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΕ είναι χρήσιμες, διότι παγιώνουν το καλό κλίμα και συμβάλλουν στην αποφυγή ατυχημάτων. Ύστερα η Ελλάδα και η Τουρκία θα οδηγηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.
Η επίσκεψη
Το σκηνικό βεβαίως δεν είναι όπως το άφησαν οι δύο ηγέτες στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο. Η επιλογή του Τ. Ερντογάν να ταχθεί μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη «λάθος πλευρά της Ιστορίας», όπως είπε ο Κ. Μητσοτάκης στο συνέδριο του «Economist», αλλά και η συνακόλουθη αντιδυτική στροφή του επηρεάζουν μοιραία το κλίμα στα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να στρέφει την προσοχή της σε πιθανό ταξίδι του Τούρκου προέδρου στη Θράκη και σε ενδεχόμενες προκλήσεις, σε αυτή τη συγκυρία που ο Ερντογάν επιχειρεί να το παίξει προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων. Οι δύο πλευρές έχουν ατύπως συμφωνήσει να αποφευχθούν οι εντάσεις ως το επόμενο κρίσιμο ραντεβού. Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι -προσεκτικά διατυπωμένες- απαντήσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός στον «Economist». Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, αν όλα πάνε καλά στη Θεσσαλονίκη, οι δύο χώρες θα συμφωνήσουν ποια θα είναι η επόμενη συνάντησή τους ώστε τότε να μπορέσουν πλέον να μπουν στα «βαθιά» της διαφοράς μας.