Σφοδρή σύγκρουση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης με έκτακτη τοποθέτησή του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών επανήλθε στην υπόθεση των υποκλοπών επικαλούμενος δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από συσκευή τηλεφώνου πολιτικού προσώπου «έφυγαν» μηνύματα με το κακόβουλο λογισμικό Predator, και τον Μάκη Βορίδη να τον εγκαλεί πως μεταφέρει εντός του Κοινοβουλίου αναπόδεικτες φήμες και κουτσομπολιά.
«Μάθαμε χθες το βράδυ από τους δημοσιογράφους ότι πρόσωπο σε εξέχουσα πολιτική θέση έστειλε 11 μηνύματα Predator από το προσωπικό του τηλέφωνο προς ισάριθμα θύματα. Πολύ πιθανό κάποιο από αυτά να είναι ανάμεσά σας και πήραν τον φάκελο του Μενουδάκου και να μη λένε κουβέντα. Αυτό έγινε τον Ιανουάριο του 2021. Το εορτολόγιο της θρησκευτικής μας πίστης μάς οδηγεί στον Θανάση, στον Αντώνη, στον Φώτη ή τον Γρηγόρη», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Έχει ενδιαφέρον να σκεφτούμε ποιο μπορεί να είναι το πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να είναι πίσω από την αποστολή αυτών των μηνυμάτων για να καταλάβει ο ελληνικός λαός την αγωνία σας να τα βρείτε με την Ακροδεξιά του Βελόπουλου και να πάτε τρεις η ώρα τη νύχτα να αλώσετε με υπογραφή του κ. Βορίδη την Ανεξάρτητη Αρχή», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Άμεση ήταν η απάντηση και έντονη η αντίδραση του Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Επικρατείας αντέστρεψε τους χαρακτηρισμούς περί κουτσομπολιών στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Φήμες
«Με εγκαλέσατε για κουτσομπολιά. Εσείς, πολιτικός αρχηγός, όταν έρχεστε και μας λέτε για κάποιον που μπορεί να είναι ο Θανάσης ή ο Γρηγόρης, που μπορεί να έστειλε ή να μην έστειλε μηνύματα δεν είναι κουτσομπολιά; Μεγαλύτερη κουτσομπόλα, από αυτό που ακούσαμε προηγουμένως, εγώ δεν έχω ακούσει. Σπερμολογίες, φήμες και κουτσομπολιά του διαδικτύου είναι αυτά. Ας πάνε στη Δικαιοσύνη και να ελεγχθούν», τόνισε και στη συνέχεια πάντα σε υψηλούς τόνους πρόσθεσε.
«Κόπτεστε για το κράτος δικαίου και πολύ καλά κάνετε. Κράτος δικαίου σημαίνει εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Την εμπιστεύεστε; Καθαρές κουβέντες. Θεωρείτε ότι κάνει τη δουλειά της στην υπόθεση υποκλοπών; Μήπως θέλετε να της υποδείξετε πώς να κάνει τη δουλειά της ή τι συμπεράσματα να βγάλει; Εμείς λέμε ότι εμπιστευόμαστε την κρίση της και περιμένουμε τα συμπεράσματά της. Εσείς τι λέτε; Σε εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις έχει νομολογήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι πρέπει οι πολιτικοί να απέχουν»
Ο κ. Βορίδης κάλεσε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να είναι προσεκτικός στις αναφορές του καθώς όπως έχει υποδείξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου, το πολιτικό πρόσωπο πρέπει να τηρεί απόσταση σε τέτοιες υποθέσεις, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος χειραγώγησης. «Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, περιμένουμε την εξέλιξη της υπόθεσης», υπογράμμισε.
«Η πολιτική συζήτηση έχει (πλέον) εξαντληθεί, περιμένουμε τη Δικαιοσύνη»
Το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εξελίχθηκε στο κεντρικό ζήτημα της στρογγυλής τραπέζης.
«Οι Ανεξάρτητες Αρχές μεταξύ θεωρίας και πράξης», στο πλαίσιο του επιστημονικού συνεδρίου «Συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές». Επ’ αυτού ήταν οι διάλογοι μεταξύ των Μ. Βορίδη και Ευ. Βενιζέλου.
Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο κ. Βενιζέλος έθεσε το εξής ερώτημα απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας: «Η μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει στη χώρα, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, πιστεύετε ότι έχει εκκαθαρισθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών και το 41%; Ή είναι ένα ζήτημα κράτους δικαίου, επί του οποίου θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, εν τέλει, και όσοι ασκούν οποιοδήποτε επίπεδο ελέγχου νομιμότητας στη χώρα αυτή;».
Η διερεύνηση
Απαντώντας ο κ. Βορίδης σημείωσε: «Εκείνο το οποίο λέμε είναι ότι η πολιτική συζήτηση κατά τη γνώμη μας έχει εξαντληθεί. Προφανώς και δεν έχει κλείσει το κομμάτι της δικαστικής διερεύνησης, το οποίο, όταν κλείσει, μπορεί να γεννήσει θέματα πολιτικών συμπερασμάτων. Τότε, όμως. Τώρα ανακυκλώνουμε πολιτική επιχειρηματολογία, η οποία κατά την κρίση μας έχει εξαντληθεί».
Και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Δεν ξέρω αν έχετε προνομιακές προσβάσεις στην ενημέρωση από τη Δικαιοσύνη, εγώ δεν έχω. Αφού δεν έχω, περιμένω μία απόφαση. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι συγκεκριμένες ειδικά σε ζητήματα που έχουν ποινικό χαρακτήρα. Ή θα υπάρξουν κάποιοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι, ή θα υπάρξει μια προκαταρκτική εξέταση ή δεν θα υπάρξει τίποτε και αυτή η υπόθεση θα πάει στο αρχείο».
Ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος κατά την ομιλία του στο Συνέδριο δάκρυσε όταν παίρνοντας τον λόγο μίλησε για τις επιθέσεις, τις απειλές και την επιχείρηση «δολοφονίας χαρακτήρα» από αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά και για την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Βουλή σε «ατζέντα». «Αν ήθελα να είχα ατζέντα, δεν θα είχα επιλέξει την ΑΔΑΕ», τόνισε.
Παρόντες στο συνέδριο ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης.