«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τις ίδιες εμμονές»

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη με την αντιπολίτευση για Μέση Ανατολή και υποκλοπές
15:13 - 2 Νοεμβρίου 2023

Σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την υπόθεση των υποκλοπών να κυριαρχούν στη σφοδρή αντιπαράθεση, με φόντο τον τρόπο επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο, καταγράφηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επανέλθουν σε αντιπολιτευτική φόρμα οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μετά την τελευταία μάχη του Αυγούστου όταν στην ημερήσια διάταξη ήταν οι πυρκαγιές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αιχμηρός στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις», υπογραμμίζοντας πως με αυτό το νομοσχέδιο ήρθε η ώρα να γίνει σημαντικό βήμα για την αποκομματικοποίηση του κράτους, τονίζοντας πως το Δημόσιο πρέπει να απεγκλωβιστεί από κομματικά συμφέροντα και να αποκτήσει ικανά στελέχη μάνατζερ. «Αυτά είναι παθογένειες δεκαετιών – και αφορά όλες τις κυβερνήσεις. Να μπει οριστικό τέλος στην πρακτική που συνέβαινε για αρκετές δεκαετίες να επιλέγονται για διοικητές νοσοκομείων κομματικοί φίλοι, χωρίς να επιλέγεται το μείζον, η αποτελεσματικότητα. Να καταστήσουμε την ελληνική διοίκηση ελκυστικότερη σε νέους ανθρώπους», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

Για «έπαρση και αλαζονεία» κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό οι Σωκράτης Φάμελλος και Νίκος Ανδρουλάκης με αφορμή αναφορές του στα εκλογικά ποσοστά των δύο κομμάτων στις εθνικές εκλογές. «Η επιχειρηματολογία του κ. Φάμελλου και του κ. Ανδρουλάκη μού θυμίζει τους εφήβους που αγόρασαν τον πρώτο τους δίσκο και τον ακούν συνέχεια, την ίδια μουσική, το ίδιο τροπάριο», είπε ο πρωθυπουργός και τους κάλεσε να αλλάξουν ρότα. «Ο κ. Φάμελλος είπε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη, για Μητσοτάκης ΑΕ, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια εμμονή για το κράτος δικαίου και τις υποκλοπές», είπε για να καταλήξει: «Τα ίδια λέγατε και πριν από τις εκλογές, αλλά μεσολάβησε η κρίση του λαού κι η ΝΔ πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι, επιτέλους, διευρύνετε λίγο την γκάμα σας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στα πυρά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Σωκράτη Φάμελλου στη Βουλή

Το ψήφισμα

 Οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή το Μεσανατολικό και την αποστροφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ «στις πόσες χιλιάδες θύματα παιδιά και αμάχους πρέπει να ψηφίσουμε υπέρ της ανθρωπιστικής εκεχειρίας;». «Δεν ψηφίσαμε το ψήφισμα του ΟΗΕ, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, γιατί δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα – δηλαδή σεβασμό στη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και να μη χάνονται αδικαιολόγητα ανθρώπινες ζωές στη Γάζα», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον κ. Ανδρουλάκη υπογράμμισε ότι το κόμμα του ήταν αυτό που καλλιέργησε την ετεροβαρή σχέση με τον αραβικό κόσμο, με πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου και τη φιλία του με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι η θέση της Ελλάδας δεν ήταν ισορροπημένη, καθώς το κράτος του Ισραήλ αναγνωρίστηκε επίσημα τον Απρίλιο του 1990 από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την Ελλάδα να είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση. «Το ΠΑΣΟΚ καλλιέργησε και δημιούργησε μια σταθερή σχέση με τον αραβικό κόσμο με μεγάλες πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου. Πετύχαμε η Ελλάδα να γίνει πρότυπο αρχών, αξιών, πράγμα που αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως αυτή η παράταξη, αυτή η παράταξη ήταν που δεν εμπόδισε και δημιούργησε, εργάστηκε για να υπάρχει αυτή η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου. Μια συμμαχία που θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής», απάντησε ο κ. Ανδρουλάκης.

Φως από τη Δικαιοσύνη

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και το δεύτερο ημίχρονο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Επίθεση εξαπέλυσαν ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος αλλά και στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη για το θέμα των υποκλοπών είπε: «Η κάλπη δεν ξεπλένει ένα ενδεχόμενο αδίκημα, είναι δουλειά της Δικαιοσύνης να το ερευνήσει. Πού ξέρατε ότι η ΑΔΑΕ θα βάλει πρόστιμο; Είναι Ανεξάρτητη αυτή η Αρχή ή σουρωτήρι; Πόσους μήνες είχε λήξει η θητεία των μελών της ΑΔΑΕ; Η Ελλάδα στα θέματα κράτους δικαίου σύμφωνα με την Ευρώπη σημειώνει διαρκή πρόοδο. Αναγνωρίζουν όλοι την τεράστια πρόοδο της χώρας, ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται, ότι ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Αν ήταν τόσο εύκολο, γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι;», σημείωσε ο πρωθυπουργός.