ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ υπουργικό συμβούλιο, το τακτικό του Οκτωβρίου, συζητήθηκε μια επικαιροποίηση του φορολογικού πλαισίου. Ο στόχος που έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και έχει ανακοινωθεί δεν είναι άλλος από τη δραστική μείωση της φοροδιαφυγής και την αποκατάσταση της δικαιοσύνης υπέρ των μισθωτών, των συνταξιούχων και των έντιμων πολιτών. Είτε με τη χρήση τεχνολογιών ή τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, είτε και με την επιβολή ενός μίνιμουμ φορολογητέου εισοδήματος, η στρατηγική αυτή υπηρετείται.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ η περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών που τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις δηλώσεις τους δημιούργησαν και δημιουργούν κυριολεκτικά σκάνδαλο για τη συγκροτημένη πολιτεία μας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου που παρουσίασε χθες στο υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών κ. Χατζηδάκης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με ένα τεκμαρτό (υποχρεωτικό) εισόδημα 10.920 ευρώ. Πρόκειται για μια θεμελιώδη υποχρέωση, αφού το ποσό αυτό αντιστοιχεί απλώς στις βασικές αποδοχές των μισθωτών. Φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών συγκεντρώνει πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα σε ετήσια βάση. Κάποιοι από αυτούς θα επιχειρήσουν και πάλι να μην τα δηλώνουν εις ολόκληρο, παραμένοντας ανέντιμοι έναντι του κράτους και της κοινωνικής συγκρότησης. Το κράτος από την πλευρά του πάντως θα συνεχίσει να δικαιολογεί δαπάνες που δεν φορολογούνται και καλύπτουν ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από την αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι και οι εξαιρέσεις αυτές θα αντιμετωπισθούν.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ κοινό τόπο για όλους να ξεπερνούν τον ατομισμό και την ιδιοτέλειά τους και να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις φορολογίας. Το αποτέλεσμα άλλωστε θα είναι ευοίωνο. Τα δημόσια έσοδα θα έχουν επάρκεια, οι φόροι θα μειώνονται και η κοινωνική δικαιοσύνη θα διασφαλίζεται. Τουλάχιστον επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη…