Η Ρόδος διέρχεται δύσκολες μέρες με τη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών και με την κατάσταση πλέον να βρίσκεται εκτός ελέγχου, καθώς 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν εκεί τους τελευταίους τρεις μήνες.
«Η Ρόδος έχει στοχοποιηθεί από το 2020, με τη δημιουργία μιας κουλτούρας διακίνησης, κυρίως προσφύγων από τη Συρία μέσω Τουρκίας», δήλωσε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, τονίζοντας πως η πίεση που δέχεται το νησί από τις προσφυγικές ροές δεν προκλήθηκε από το παλαιστινιακό ζήτημα».
Από την άλλη, όμως, η εικόνα σε Έβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι αρκετά αισιόδοξη σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. «Ζούμε σε μια περίοδο μείωσης των ροών. Στον Έβρο έχουν μηδενιστεί, δεν περνάει κανείς στον Έβρο.
Οι ροές στο Βόρειο Αιγαίο, που ήταν πάντοτε στην προμετωπίδα του προβλήματος, η Λέσβος και η Σάμος έχουν δει τον Οκτώβριο μείωση των ροών περίπου στο 70%», είπε ο κ. Καιρίδης. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου εξήγησε ότι η μείωση των ροών οφείλεται «στην εγρήγορση του Λιμενικού», αλλά και σε ευρύτερες πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία την οποία επιδιώκουμε με την Τουρκία. «Μέσα από τη συνεργασία μπορούμε πολύ καλύτερα να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία μέσα στο 2023 προχώρησε σε 140.000 συλλήψεις μεταναστών, σε 40.000 απελάσεις και σε συλλήψεις 5.000 διακινητών το αδίκημα των οποίων το μετέτρεψε σε κακούργημα».
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, που για πρώτη φορά εισάγει την αλληλεγγύη ως «υποχρεωτική» σε περίοδο κρίσης, δήλωσε αισιόδοξος για την ψήφισή του. «Στόχος είναι να φτάσουμε στις ευρωεκλογές με το σύμφωνο ψηφισμένο και λειτουργικό», τόνισε, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί την οριστική λύση, «είναι όμως ένα βήμα το οποίο χαιρετίζουμε, ώστε να φύγουμε από το αλαλούμ των αντικρουόμενων, συχνά, εθνικών πολιτικών και να έχουμε αποτέλεσμα».