Όσο περισσότερο προχωρά η τεχνολογία τόσο και οι βασικές υποδομές ενός κράτους εξαρτώνται από αυτήν. Έτσι, ο κάθε πιθανός αντίπαλος θα θελήσει να προσβάλει τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας μιας χώρας προκειμένου να δημιουργήσει χάος και πανικό.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε η εθνική διακλαδική άσκηση κυβερνοάμυνας «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2023», που είχε ξεκινήσει τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου και διεξήχθη υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ. Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των εθνικών φορέων διαχείρισης κρίσιμων υποδομών, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και τμημάτων κυβερνοάμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κύπρο και τη Γαλλία.
Η εξάσκηση των συμμετεχόντων στην άσκηση «ΠΑΝΟΠΤΗΣ 2023» σε αντικείμενα κυβερνοασφάλειας αποτελεί μία από τις δράσεις του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας και απειλών που έχουν προκύψει από τη συνεχόμενη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων και την παράλληλη ανάπτυξη δυνατοτήτων κυβερνοπολέμου.
Περισσότερα από 50 στελέχη από τις ΕΔ και 200 άτομα από 37 φορείς του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να ασκηθούν στις διαδικασίες διαχείρισης κυβερνοεπιθέσεων σε εθνικό επίπεδο, καθώς και στον εντοπισμό και στην αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών κυβερνοασφάλειας, που κάλυπταν τόσο μεμονωμένα συμβάντα όσο και περιστατικά ευρύτερης έκτασης και απαιτούσαν συντονισμένη απόκριση σε πολλαπλά επίπεδα.
Ειδικότερα, τα επεισόδια αφορούσαν μεγάλο αριθμό αντικειμένων κυβερνοάμυνας, όπως ηλεκτρονική προστασία λογισμικού, ψηφιακή διερεύνηση σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, έλεγχο ευπαθειών εφαρμογών διαδικτύου και ιστού, καθώς και εντοπισμό και ανάλυση παραβίασης δικτυακής υποδομής.
Ο κυβερνοπόλεμος πλέον έχει τη μορφή ασύμμετρου πολέμου. Για αυτό όλοι οι μεγάλοι οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες προετοιμάζονται για την άμυνα στο επίπεδο του κυβερνοχώρου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζουν τον κυβερνοχώρο ως ένα πιθανό αποκλειστικό ή παράλληλο πεδίο μάχης μελλοντικών συγκρούσεων. Οι κυβερνοεπιθέσεις μεγάλης κλίμακας εκτιμάται ότι θα αποτελούν μέρος των συνολικών συμβατικών όπλων και ένα νέο πεδίο μάχης στις μελλοντικές συγκρούσεις.
Να σημειώσουμε ότι η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ, μέσω του Διακλαδικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοάμυνας και των σύγχρονων υποδομών του, σε συντονισμό με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συμμετέχει και στην προστασία λειτουργίας κρίσιμων εθνικών υποδομών και κατά περίπτωση και άλλων κρατικών δομών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.