Οι κοινωνικές ανισότητες απειλούν τον πλανήτη

Συζήτηση Μητσοτάκη με Φουκουγιάμα για Ισραήλ, Χαμάς, Άγκυρα, λαϊκισμό στο συνέδριο του «Economist»
14:24 - 31 Οκτώβριος 2023

Tις κοινωνικές ανισότητες ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό, ιαπωνικής καταγωγής, πολιτικό επιστήμονα Φράνσις Φουκουγιάμα, συγγραφέα του best seller «Το τέλος της Ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος» στο κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου του «Economist».

«Κατηγορούμε τους λαϊκιστές ότι προσφέρουν εύκολες λύσεις, αλλά σε τελική ανάλυση πρέπει να δούμε τις λύσεις που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Τη συζήτηση μονοπώλησαν οι παγκόσμιες εξελίξεις, όπως αυτές διαγράφονται μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και τη νέα εστία σύγκρουσης που ξέσπασε στο Ισραήλ, απειλώντας τη γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και στη Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια ειρήνη γενικότερα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική στάση στο ψήφισμα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Δηλώσαμε το προφανές. Το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του με βάση το διεθνές δίκαιο και ζητούμε από όλες τις πλευρές να υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια, ακόμα και ανθρωπιστικές παύσεις στις εχθροπραξίες. Προσπαθήσαμε να τροποποιήσουμε το ψήφισμα, αλλά δεν καταφέραμε να περάσουμε θέσεις μας και για αυτό αποφασίσαμε την αποχή», είπε. Ερωτηθείς αν υπάρχει δρόμος για «ελληνική διπλωματία» θύμισε ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις τρεις χώρες της ΕΕ που μετείχαν στη Σύνοδο της Αιγύπτου, ενώ και ο ίδιος επισκέφθηκε το Ισραήλ. «Έχουμε στρατηγική σχέση με το Ισραήλ αλλά και καλές σχέσεις με χώρες της περιοχής. Είμαστε αντικειμενικοί σε ό,τι αφορά τη συνολική πολιτική μας. Μία λύση μπορεί να υπάρξει, αυτή των δύο κρατών και της καταδίκης της Χαμάς», υπογράμμισε.

Θετικό κλίμα

Ως προς το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να συμβάλει στη διατήρηση του θετικού κλίματος στις διμερείς σχέσεις, στηλιτεύοντας όμως τη στάση του Τούρκου προέδρου και την άρνησή του να καταδικάσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση. «Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα συνεχίσει αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Ήταν η Τουρκία που έκανε στροφή 180 μοιρών στο παρελθόν. Ο πρόεδρος Ερντογάν είναι στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, καθώς αρνείται να καταδικάσει τη Χαμάς και τη χαρακτηρίζει “απελευθερωτική δύναμη”», ανέφερε.

Ο «σουλτάνος»

Σχολίασε ακόμη ότι οι πρόσφατες έντονες τοποθετήσεις Ερντογάν εντάσσονται στο «αφήγημά» του για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Τουρκία στην περιοχή και δήλωσε ότι ο ίδιος θα παίξει τον δικό του ρόλο για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ.

Υπενθύμισε δε ότι στην ομιλία του πέρυσι στον ΟΗΕ διεμήνυσε στον τουρκικό λαό ότι δεν είμαστε εχθροί, αλλά είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζήσουμε δίπλα, για να τονίσει ότι ακόμη και αν η Ελλάδα και η Τουρκία συμφωνήσουν ότι διαφωνούν στη βασική διαφορά τους, δεν χρειάζεται να είναι εχθροί.

«Υπάρχει μέση οδός που έχουμε καταφέρει να βρούμε τους τελευταίους μήνες», είπε και πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλό σε αυτό τον πολύπλοκο κόσμο να μην προσθέσουμε άλλη μία πηγή έντασης, έχουμε αρκετά προβλήματα στην περιοχή», εκτιμώντας παράλληλα πως ούτε η Τουρκία θέλει να κλιμακωθεί η κρίση στην περιοχή.

 «Καταστροφή για την Ευρώπη η επανεκλογή του Τραμπ»

Ο κ. Φουκουγιάμα σημείωσε πως ο ίδιος δεν περίμενε ότι το 2023 η κατάσταση στον κόσμο θα είναι αυτή και απέδωσε τη ρευστότητα του τωρινού γεωπολιτικού τοπίου στη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας παράλληλα πως η πιθανότητα να επανεκλεγεί είναι πολύ ισχυρή, ασκώντας παράλληλα κριτική στον Τζο Μπάιντεν.

«Σε τελική ανάλυση μέρος της δύναμης του Τραμπ είναι αδυναμία του Μπάιντεν», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το σενάριο επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ το 2024, αποφεύγοντας να πάρει θέση και εστιάζοντας στις στενές σχέσεις που έχει η Αθήνα με την Ουάσινγκτον αλλά και στην αναγνώριση, εκ μέρους της αμερικανικής διπλωματίας, του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου ως πυλώνα σταθερότητας. Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο κ. Φουκουγιάμα για να τονίσει ότι από την πλευρά του θεωρεί «καταστροφή για την Ευρώπη» ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σχολιάσει και πώς βλέπει η Ελλάδα τη συνεργασία με την Κίνα, εξηγώντας πως η Ελλάδα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια, καθώς η Κίνα δεν είναι μεγάλος επενδυτής στη χώρα μας.

Άμυνα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διδαχθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ώστε τα κράτη να αποκτήσουν αμυντική αυτονομία, τη στρατιωτική ικανότητα και τη δύναμη πυρός να υπερασπιστούν την εδαφική κυριαρχία τους. Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας και την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και χαρακτήρισε τη στρατιωτική αυτάρκεια της ΕΕ κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ελευθερίας.