Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: «Υποστηρίζουμε την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.»

«Οι μεταρρυθμίσεις  φέρνουν ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ
13:23 - 30 Απριλίου 2025
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΚ

«Είναι μεγάλο προνόμιο να απευθύνομαι ενώπιόν σας σήμερα, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της Ελλάδος, αλλά και ως θερμός υποστηρικτής της Ευρώπης, υπερήφανο μέλος του πιο επιτυχημένου του ευρύτερου πολιτικού σχηματισμού, πολιτικής. Οικογένειας στην Ευρώπη», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βαλένθια. «Μιλώ για το ΕΛΚ φυσικά και όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, έχουμε συγκεντρωθεί εδώ στη Βαλένθια σε καιρούς αβεβαιότητας και ασυνέχειας και νομίζω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των καιρών, η σταθερότητα που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γίνεται εξαιρετικά σημαντική. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι, τη Νέα Δημοκρατία. Φυσικά αποτελεί πυλώνα πολιτικής σταθερότητας και παράγωγο οικονομικής ευημερίας για τη δική μου χώρα, για την Ελλάδα», επισήμανε.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να μην είναι πια ένα εργοστάσιο νέων κανόνων και να αρχίσει να είναι ένα εργαστήριο ανάπτυξης. «Οι μεταρρυθμίσεις πραγματικά φέρνουν ευημερία. Πάρτε το παράδειγμα της δικής μου χώρας, της Ελλάδας. Έχουμε ήδη καταφέρει ένα μεγάλο μετασχηματισμό. Ήμασταν το αποπαίδι της κρίσης πριν από δέκα έτη και τώρα είμαστε μια χώρα η οποία βρίσκεται μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΚ

Να σημειωθεί ότι στην ελληνική συμμετοχή, της οποίας ηγείται ο Κ. Μητσοτάκης, εκτός από τον αντιπρόεδρο Κ. Χατζηδάκη συμμετέχουν ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τάσος Χατζηβασιλείου, ως επικεφαλής και επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, όπως και η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Γιάννης Σμυρλής, η εκπρόσωπος Τύπου Αλεξάνδρα Σδούκου, ο βουλευτής Σπύρος Κυριάκης και ο επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ, Ορφέας Γεωργίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «πάντοτε η Ελλάδα ήταν ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός του ΝΑΤΟ. Το έχουμε πράξει εδώ και έτη. Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της στο κομμάτι της άμυνας, ακόμη και κατά τους χαλεπούς καιρούς της κρίσης χρέους. Τώρα δαπανούμε πάνω από το 3% του ΑΕΠ μας στην άμυνα. Δεσμευόμαστε για 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα έτη για να εφαρμόσουμε τον πιο δραστικό μετασχηματισμό στην ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Και φυσικά καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου[…]».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμα ότι «η τρίτη μου πολύ βραχεία παρατήρηση είναι πως ενώ ενδυναμώνουμε την άμυνά μας, πρέπει ταυτόχρονα να αδράξουμε την ευκαιρία στον μεταβαλλόμενο μας κόσμο. Μια μεγάλη γεωπολιτική ευθυγράμμιση λαμβάνει χώρα, νέες δυνάμεις αναδύονται. Οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες αλλάζουν και αυτό δημιουργεί μια φοβερή ευκαιρία έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να εμπλέκει με τον παγκόσμιο Νότο, για νέες εμπορικές συμφωνίες, για να διαμορφώσει εταιρικές σχέσεις με παίκτες οι οποίοι εκτιμούν την πρόσβαση στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν τους δικούς μας κανόνες και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αμοιβαίου σεβασμού, της συνεργασίας και της κοινής ευημερίας. Η Ινδία, για παράδειγμα, είναι μεγάλος παίκτης, παίκτης κλειδί και καλωσορίζω την πρωτοβουλία της Ούρσουλα, που επισκέφθηκε μαζί με το Κολέγιο των Επιτρόπων, την πρωτεύουσα της Ινδίας, για να σηματοδοτήσει τη σπουδαιότητα αυτής της σημαντικής εταιρικής σχέσης που οικοδομούμε. Και η Ελλάδα, χάρη στη γεωστρατηγική της θέση, είναι η πύλη της Ινδίας προς την ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε έργα που συνδέονται με την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τον οικονομικό αυτό διάδρομο, έργα μετασχηματιστή που μπορούν να αλλάξουν τους παγκόσμιους δρόμους εμπορίου και να αδράξουμε μια γεωπολιτική ευκαιρία».

Κλείνοντας, μιλώντας για τις σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, ανέφερε ότι «είμαι ένθερμος υποστηρικτής και πιστεύω ότι οι δεσμοί μεταξύ Αμερικής και Ευρώπης είναι πάρα πολύ σημαντικοί και δεν θα σπάσουν».

Συναντήσεις του πρωθυπουργού στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια, συναντήθηκε με τον Σουηδό ομόλογό του, Ulf Kristersson.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα ζητήματα που αφορούν την έκθεση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στα εργαλεία που έχει αναπτύξει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα αφενός στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πλατφόρμες και τις εταιρείες τεχνολογίας και αφετέρου την ανάπτυξη της καινοτομίας.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τεχνολογική Αυτάρκεια, Ασφάλεια και Δημοκρατία, Henna Virkkunen.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαθέτει μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανθρώπινο ταλέντο, έχει επιλεγεί για ένα από τα πρώτα επτά AI Factories της ΕΕ και διαθέτει ένα δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά ταυτόχρονα δεν θα περιορίζει την καινοτομία και την ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε ακόμη με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola, με την οποία συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής ατζέντας και ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μερτς

Με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς συναντήθηκε σήμερα στη Βαλένθια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Μερτς για την εκλογική του νίκη, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση για ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφασή του κ. Μερτς να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στη Γερμανία, τα οφέλη του οποίου είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο όπου κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγικής.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι πλέον επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας με χώρες εκτός ΕΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνουν στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών ως προς την ασφάλεια και την άμυνα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου, με την οποίο συζήτησε τις τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας και αποδέχθηκε την πρόσκληση της κ. Σάντου να επισκεφθεί τη Μολδαβία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι σημαντικές συναντήσεις Μητσοτάκη στο συνέδριο του ΕΛΚ

Ακόμη ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Φινλανδίας, Πέτερι Όρπο, συζητώντας θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με έμφαση στην ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική. Τέλος, συναντήθηκε με την πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάια Σάντου, και τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ.