Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένας πίνακας που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αναμενόμενες αντιδράσεις. Ο πίνακας αυτός αποτυπώνει την ψηφοφορία της Παρασκευής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την πλειοψηφία των μελών να ζητεί να κηρυχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της τρομοκρατικής Χαμάς. Αυτή η -μη δεσμευτική- πρόταση συντάχθηκε από τα αραβικά κράτη. Εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν, ενώ η χώρα μας απείχε από την ψηφοφορία. «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τήρησε ισόρροπη στάση, αναδεικνύοντας την υποχρέωση προστασίας των αμάχων και της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρομών. Με το σκεπτικό αυτό απείχε», τόνισαν μεταξύ άλλων διπλωματικές πηγές.
Από την Ευρωπαϊκή Ένωση απείχαν -εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο- άλλα 13 κράτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ψήφισμα δεν περιείχε κάποια αναφορά στην καταδίκη των ενεργειών της Χαμάς ούτε στην απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων. Οι οποίοι υποφέρουν στα χέρια της Χαμάς, ακριβώς όπως υποφέρουν και οι άμαχοι Παλαιστίνιοι εντός και εκτός Γάζας. Τροπολογία που κατέθεσε ο Καναδάς για καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς δεν έλαβε τα αναγκαία δύο τρίτα των ψήφων (88 υπέρ – 55 κατά) και ως εκ τούτου δεν ενσωματώθηκε.
Διπλωματικές πηγές επεσήμαναν πως:
- Η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «είναι δημιουργική, υπό την έννοια ότι η χώρα δεν προσμετράται στους παρόντες και άρα διευκολύνεται η επίτευξη ειδικής πλειοψηφίας των δύο τρίτων».
- Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεκαπέντε χώρες απείχαν, έναντι οκτώ που υπερψήφισαν και τεσσάρων που καταψήφισαν.
- Η Ελλάδα πρότεινε στο στάδιο των εσωτερικών διαδικασιών ορισμένες σημειακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν διευκολύνει την ευρύτερη πλειοψηφία.
- Η Ελλάδα υπερψήφισε τροπολογία του Καναδά για τη ρητή καταδίκη της τρομοκρατικής δράσης εκ μέρους της Χαμάς, με την υιοθέτηση της οποίας θα ήταν δυνατό να περάσει το ψήφισμα από όλες τις χώρες.
Σκληρή κριτική
Προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στον χώρο της αντιπολίτευσης. «Απείχαμε. Στη Γάζα οι άμαχοι ζουν ξανά τη φρίκη κι εμείς “νίψαμε τας χείρας μας”. Ημέρα ντροπής για την ελληνική διπλωματία, τον ελληνικό λαό και την Ιστορία του», έγραψε στο Twitter o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Θεωρώ αδιανόητο ότι η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Να δυναμώσει ο αγώνας για να σταματήσει η σφαγή των Παλαιστινίων», ήταν η θέση του ΚΚΕ.