Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζ, διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπό το βάρος όσων συμβαίνουν στη Γάζα και με στόχο να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Στο σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο, αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή και σε αυτή τη φάση η ελληνική κυβέρνηση συζητάει την υλοποίησή του με τους άμεσα ενδιαφερόμενους καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Ο πρόεδρος Μακρόν, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η Ελλάδα. Ο κ. Μακρόν έχει κάνει ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Αθήνα. Προϋπόθεση πάντως για να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια είναι να υπάρξει εκεχειρία.
Πρώτος στόχος είναι η αποστολή φαρμάκων και στήριξης μέσω θαλάσσης και αέρος και σε συνεργασία με τις ισραηλινές Αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και την Αίγυπτο να οργανωθεί η παροχή ανθρωπιστικής στήριξης στην ξηρά, ακόμη και κατά μήκος των ακτών. Ο ρόλος της Κύπρου θεωρείται κομβικός, καθώς είναι το πλησιέστερο κράτος-μέλος της ΕΕ στην περιοχή, και είναι σημαντικός για να γίνει δυνατή η μεταφορά τραυματιών και η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Στην Κύπρο έχουν σπεύσει ομάδες από 19 κράτη, που σε συντονισμό με τις κυπριακές Αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό του απεγκλωβισμού από το Ισραήλ και τον Λίβανο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
Ο στρατηγικός ρόλος της Λευκωσίας στη διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση έχει ενοχλήσει την Άγκυρα, με τον κατοχικό ηγέτη Ε. Τατάρ να διαμηνύει ότι η παρουσία στην Κυπριακή Δημοκρατία ομάδων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, αλλά και άλλες που σπεύδουν να βοηθήσουν, συνιστά παραβίαση των συνθηκών εγγυήσεων και όφειλαν προηγουμένως να ζητήσουν την άδεια της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γάζας το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην περίθαλψη των τραυματιών.
Πρόκειται για ελικοπτεροφόρο πλοίο με μήκος 199 μέτρα, που μπορεί να παρέχει ιατροφαρμακευτική υποστήριξη και να μεταφέρει ασθενείς και τραυματίες με αμφίβια και αεροπορικά μέσα.