Στο τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, στα μέσα Μαΐου, μετατίθενται τα δύσκολα της ελληνοτουρκικής ατζέντας καθώς στη χθεσινή συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συζητήθηκαν θέματα χαμηλού πολιτικού βάρους. Τα βλέμματα, ωστόσο, στρέφονται στην αυριανή επίσκεψη των Γιώργου Γεραπετρίτη και Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην Κωνσταντινούπολη και τις επαφές τους. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως το πρόγραμμα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας και της υφυπουργού Εξωτερικών μέχρι χθες βρισκόταν υπό διαμόρφωση και ανακοινώθηκαν μόνο οι συναντήσεις τους με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και φορείς της ομογένειας.
Ο νέος κύκλος συναντήσεων των αντιπροσωπειών Αθήνας και Άγκυρας για τα ΜΟΕ πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, σε καλό κλίμα. Των δύο αντιπροσωπειών, που αποτελούνταν από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και αξιωματούχους και των δύο πλευρών, ηγήθηκαν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι. Τα ΜΟΕ, όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα, έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή επίδραση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν τα υπουργεία Εξωτερικών, αλλά στοχεύουν στην καλλιέργεια ενός θετικού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών.
Ο επόμενος σημαντικός σταθμός για τα ελληνοτουρκικά θα είναι η νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν θα έχουν ένα τετ α τετ κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν θέματα με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι το πότε τελικά θα διεξαχθεί εκ νέου το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Άγκυρα, καθώς πρώτα θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα ακόμα θέμα είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) καθώς, μετά την κατάθεση του ελληνικού χάρτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ζητούμενο είναι εάν η Αθήνα θα προχωρήσει σε ανακοίνωση πρόθεσης πλήρους ανακήρυξης ΑΟΖ, υιοθετώντας τον χάρτη της Κομισιόν του περασμένου Νοεμβρίου που δίνει πλήρη επήρεια στα ελληνικά νησιά. Στο τραπέζι, όμως, αναμένεται να βρεθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στο πλαίσιο του προγράμματος Great Sea Interconnector.
Εφημερίδα Απογευματινή