Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε σε συνάντηση με Έλληνες γιατρούς που εργάζονται στις ΗΠΑ, καθώς και με συναδέλφους τους στην Ελλάδα, την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την αυτόματη αναγνώριση των ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες γιατροί στις ΗΠΑ. Η ρύθμιση αναμένεται να διευκολύνει την επιστροφή των γιατρών στην Ελλάδα και να επιτρέψει την απρόσκοπτη προσφορά των υπηρεσιών τους στη χώρα.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, οι γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ και έχουν πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίσουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μια απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Η αναγνώριση της εξειδίκευσης θα γίνεται επίσης αυτόματα, με την κατάθεση του πιστοποιητικού, εφόσον η συγκεκριμένη εξειδίκευση είναι ήδη επίσημα αναγνωρισμένη στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης: Μια απόφαση που προωθεί τον επαναπατρισμό
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απόφαση αυτή στοχεύει στην επίλυση ενός σημαντικού γραφειοκρατικού προβλήματος που ταλαιπωρούσε πολλούς γιατρούς και διευκολύνει την επιστροφή Ελλήνων που εργάζονται στις ΗΠΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία μπορεί να ενθαρρύνει τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών, καθώς καταργεί τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που αποτρέπουν τη μεταφορά της εξειδίκευσής τους στην Ελλάδα. Η υπουργική απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί σύντομα, ενώ η νομοθετική ρύθμιση για την εξειδίκευση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
Γεωργιάδης: Αναγνώριση υψηλής κατάρτισης από τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι η αναγνώριση των τίτλων σπουδών και της επαγγελματικής κατάρτισης που αποκτούν οι γιατροί στις ΗΠΑ είναι μια αυτονόητη κίνηση, καθώς η εκπαίδευση και η εμπειρία τους θεωρούνται απόλυτα έγκυρες. Ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση των ιατρικών τίτλων από τις ΗΠΑ, ενισχύοντας το επιστημονικό δυναμικό της.
Θετική αντίδραση
Οι Έλληνες γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους. Τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για να διευκολυνθεί ο επαναπατρισμός και η συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους ή η προσφορά ακαδημαϊκών υπηρεσιών. Ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Γεώργιος Χρούσος, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για πολλούς Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε απομακρυσμένες περιοχές.
Επιπλέον, ο Δαμιανός Κοκκινίδης από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ υπογράμμισε τη σημασία της νέας ρύθμισης για το «brain gain» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η πολιτική μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους επιστημονικούς τομείς, ενισχύοντας τον επαναπατρισμό Ελλήνων από το εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε τη σημασία της γενικότερης στρατηγικής για το «brain regain», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πλέον προσφέρει ένα θετικό περιβάλλον που προσελκύει ταλέντα από το εξωτερικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα για επιστήμονες του εξωτερικού που επιστρέφουν, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος κατά 50% για επτά χρόνια, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη χώρα με υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό.