Ο αξιόμαχος «Στρατός των πολιτών»

Στόχος του Δένδια η δημιουργία μιας δύναμης 150.000 εκπαιδευμένων εθελοντών εφέδρων
15:09 - 28 Απριλίου 2025

Δομικές αλλαγές και ριζική αναδιοργάνωση στον θεσμό της εφεδρείας ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στην αίθουσα Αμφιθεάτρου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ). «Στόχος είναι σε πέντε χρόνια από τώρα να υπάρχει μια δύναμη 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων, που να έχουν έναν διαφορετικό τύπο εκπαίδευσης και έναν διαφορετικό τύπο ετοιμότητας και να μπορούν να συντρέξουν άμεσα τον ενεργό Στρατό και να καλύψουν άμεσα επιχειρησιακές ανάγκες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό του.

«Η σύγχρονη εφεδρεία για εμάς», όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, «αποτελεί εκτός από αξιακή αναγκαιότητα και στρατηγική αναγκαιότητα. Οι αντίπαλοι, οι απειλές -η απειλή αν το θέλετε- που καλείται να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας, είναι αριθμητικά πολύ υπέρτεροι. Κατά συνέπεια, ο ενεργός Στρατός πρέπει να ενισχυθεί». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημείωσε δε πως η «Ατζέντα 2030» ενσωματώνει πλήρως τον θεσμό, ο οποίος έχει ιστορικές ρίζες που ξεκινούν από την Αρχαία Ελλάδα. «Χρειαζόμαστε ένα δυναμικό μοντέλο που να έχει άξονα την εκπαίδευση. Επιχειρησιακή και ρεαλιστική εκπαίδευση, όχι εκπαίδευση στα χαρτιά. Τα υπάρχοντα σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και αυτά που θα αποκτηθούν μέσα από τον, για πρώτη φορά, 20ετή σχεδιασμό, πρέπει να έχουν εκπαιδευμένους χειριστές», ανέφερε.

Η αναδιάρθρωση της εφεδρείας, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα και φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν σύγχρονο, θεσμικά κατοχυρωμένο και επιχειρησιακά έτοιμο «Στρατό των Πολιτών». Η ενεργός εφεδρεία θα βασίζεται σε τακτική, ρεαλιστική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, με κύριο άξονα την εθελοντική συμμετοχή. Υποχρεωτική θα είναι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και όπου δεν καλύπτονται οι επιχειρησιακές ανάγκες. Από τον θεσμό θα αποκλείονται όσοι έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ποινικά αδικήματα, ενώ εξετάζονται και επιπλέον κίνητρα για τη συμμετοχή, τα οποία θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Η μετεκπαίδευση των εφέδρων θα ακολουθεί τα πρότυπα της Φινλανδίας και του Ισραήλ, με χρήση εξομοιωτών, τεχνολογίας αιχμής και εκπαίδευσης σε σύγχρονες απειλές, όπως τα drones. Οι έφεδροι θα παρακολουθούν κύκλους εκπαίδευσης διάρκειας 3 έως 6 ημερών κάθε 3 έως 5 χρόνια, με συνολική διάρκεια μέχρι 80 ημερών για τους οπλίτες και 150 ημέρες για τους αξιωματικούς μέχρι την ηλικιακή αποστρατεία. Παράλληλα, αλλάζει όμως και ο τρόπος πρόσκλησης των εφέδρων.

Τα επιστρατευτικά έγγραφα θα έρχονται μέσω του gov.gr στην ειδική εφαρμογή «Έφεδρος», ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα αποστολής ομαδικών μηνυμάτων SMS σε εφέδρους των Μονάδων Επιστρατεύσεως. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δύο Κέντρα Μετεκπαίδευσης Εφεδρείας, ένα στη νότια Ελλάδα στον Νομό Αττικής και ένα δεύτερο στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Εφημερίδα Απογευματινή