Αλλάζει ο χάρτης της Παιδείας

Το υπουργείο προχωρά σε βελτιώσεις και ανακατατάξεις όλων των βαθµίδων – Αυτονοµία σχολείου, ∆ιεθνές Απολυτήριο, αναδιάρθρωση Τριτοβάθµιας, Κέντρα Μελέτης ∆ηµοτικού και Ακαδηµίες στελεχών οι προτεραιότητες
08:54 - 28 Απριλίου 2025

Στην αναδιάρθρωση και περαιτέρω βελτίωση όλων των εκπαιδευτικών βαθµίδων προχωρά το υπουργείο Παιδείας µε σειρά νοµοσχεδίων που προωθεί το επόµενο διάστηµα. Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη έµφαση στην ενίσχυση της Παιδείας και το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει και η σηµειολογία της προχθεσινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας.

Τα επόµενα βήµατα στον τοµέα της εκπαίδευσης, σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του υπουργείου, προβλέπουν την υλοποίηση του σχεδίου για την ενίσχυση της αυτονοµίας των σχολείων και το άνοιγµά τους στην κοινωνία. Στόχος της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, είναι πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2025-26 να έχουν ψηφιστεί στη Βουλή οι διατάξεις για την ενίσχυση του ρόλου του διευθυντή του σχολείου στη λήψη αποφάσεων για συγκεκριµένες κατηγορίες ζητηµάτων, όπως η επιλογή των υποδιευθυντών, και να έχει ρόλο στη διαµόρφωση του ωρολόγιου προγράµµατος, ενώ θα µπορεί επίσης να παρακολουθεί διδασκαλία µαθήµατος από εκπαιδευτικό.

Ακόµα τα σχολεία θα έχουν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά για αθλητικές δραστηριότητες, διαλέξεις, µαθήµατα χορού και ζωγραφικής και εντός του Σαββατοκύριακου βάσει προγράµµατος. Την ευθύνη για τη λειτουργία τους θα έχουν οι δήµοι της χώρας, ενώ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα συνδράµει µε την εκπόνηση του προγράµµατος σπουδών. Τις δράσεις των σχολείων θα παρακολουθεί ο επόπτης ποιότητας.

Αναµένεται άµεσα νοµοσχέδιο που θα θεσπίζει νέο θεσµικό πλαίσιο για τη λειτουργία Κέντρων Μελέτης που αφορούν µαθητές Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης ως δοµές εκπαιδευτικού χαρακτήρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Μετά το Λύκειο

Το σχέδιο νόµου για το ∆ιεθνές Απολυτήριο αναµένεται να δηµοσιοποιηθεί µέσα στο καλοκαίρι. Προβλέπει τη σταδιακή καθιέρωση του περίφηµου International Baccalaureate (I.B.), ξεκινώντας από τα Πρότυπα Σχολεία. Συνολικά, 15 Λύκεια θα εντάξουν στο πρόγραµµά τους από το σχολικό έτος 2026-27 το ∆ιεθνές Απολυτήριο. Τα τµήµατα του ∆ιεθνούς Απολυτηρίου θα λειτουργούν στη Β’ και τη Γ’ Λυκείου και το πρόγραµµα των µαθηµάτων θα είναι προσαρµοσµένο σε αυτό που ακολουθείται διεθνώς.

∆ηλαδή, το πρόγραµµα θα είναι διετές και στο τέλος του δεύτερου έτους οι µαθητές θα δίνουν γραπτές εξετάσεις. Επιπλέον, θα διαγωνίζονται στα ίδια θέµατα και στα 6 από τα συνολικά 24 µαθήµατα που θα έχουν επιλέξει, ανάλογα µε το επιστηµονικό πεδίο που θα ακολουθήσουν. Οι εξετάσεις διεξάγονται στις ίδιες ηµεροµηνίες σε όλες τις χώρες. Οι βαθµολογικές επιδόσεις θα είναι το κριτήριο για το αν θα γίνουν δεκτοί στα ξένα Πανεπιστήµια.

Επίσης, θα γνωρίζουν από πριν τι βαθµούς θα πρέπει να συγκεντρώσουν για να γίνουν δεκτοί στα ξένα Πανεπιστήµια. Βασική του φιλοσοφία θα είναι η εισαγωγή στο Πανεπιστήµιο µε βάση τον υπολογισµό βαθµών των Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, µε ειδικό συντελεστή ανά τάξη, καθώς και η ενίσχυση της Τράπεζας Θεµάτων, µέσω της οποίας θα πραγµατοποιούνται οι νέου τύπου Πανελλαδικές Εξετάσεις, µε τρόπο αδιάβλητο.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου, από το οποίο σε συγκεκριµένο ποσοστό θα εξαρτάται η είσοδος στα Πανεπιστήµια. Ο τελικός βαθµός κάθε µαθήµατος θα προκύπτει από τον βαθµό στις γραπτές εξετάσεις και τον βαθµό των τετραµήνων που θα βάζει ο καθηγητής. Ηδη δύο Επιτροπές επεξεργάζονται το προσχέδιο νόµου για το Εθνικό Απολυτήριο και το νέο σύστηµα πρόσβασης στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

 Επαγγελµατική Κατάρτιση

Επίσης αναµένεται νοµοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση Ακαδηµιών παραγωγής στελεχών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Οι Ακαδηµίες θα γίνουν σε συνεργασία µε τους ΟΤΑ και επαγγελµατικούς φορείς και µε στόχο τη δηµιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης και δυναµικών επιχειρηµατιών, που θα εργαστούν στον τόπο τους και θα αναβαθµίσουν το τοπικό προϊόν.

Οι ακαδημίες Επαγγελµατικής Κατάρτισης θα λειτουργούν υπό µία ∆ιοικούσα Επιτροπή, η οποία συγκροτείται µε απόφαση του
αρµόδιου υπουργού και θα έχει τριετή θητεία, ενώ το ∆ηµόσιο αναλαµβάνει -εκτός από την ίδρυση και τη λειτουργία της Ακαδηµίας- την ανεύρεση των κτιριακών υποδοµών και την κάλυψη των αποδοχών των εκπαιδευτών και του διοικητικού προσωπικού. Ο συνεργαζόµενος οικονοµικός φορέας θα συµβάλλει παρέχοντας υλικοτεχνικό και µηχανολογικό εξοπλισµό, εξασφαλίζοντας την πρακτική άσκηση ή
µαθητεία των καταρτιζοµένων και µε οδηγούς κατάρτισης, που θα εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας.

Οι συνεργαζόµενοι φορείς µπορεί να είναι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τοµέα, κοινοπραξίες ή ενώσεις αυτών, επιµελητήρια, συνεταιρισµοί, αναπτυξιακές εταιρείες ΟΤΑ, ινστιτούτα κοινωνικών εταίρων κ.ά. Η φοίτηση θα είναι εντελώς δωρεάν, η πρακτική άσκηση ή µαθητεία
θα αµείβεται µε βάση τα όσα προβλέπονται στις ισχύουσες διατάξεις, οι εκπαιδευτές θα προέρχονται από το ίδιο µητρώο µε τις ΣΑΕΚ, ενώ ο τίτλος σπουδών που θα αποκτούν οι απόφοιτοι θα είναι κατηγορίας 3 και 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Συγχωνεύσεις τµηµάτων στα ΑΕΙ

Προβλέπεται αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης µε συγχωνεύσεις Τµηµάτων, αλλά και δηµιουργία νέων, ενώ προωθείται ευνοϊκή ρύθµιση για τους «αιώνιους» φοιτητές, που, παρότι ξεπέρασαν το ανώτατο όριο φοίτησης, προσπαθούν µε τη συµµετοχή στις εξετάσεις να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με την προτεινόµενη ρύθµιση, το υπουργείο Παιδείας θα δώσει σε φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης, αλλά θεωρούνται ενεργοί, τη δυνατότητα να συµµετάσχουν στις εξεταστικές του ακαδηµαϊκού έτους 2025-26.

Κυριακάτικη Απογευματινή