∆ιεργασίες για επανεκκίνηση σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Τα δύο κόµµατα -µε το βλέµµα στην Πλεύση Ελευθερίας- προσπαθούν να ξεφύγουν από το σπιράλ της αρνητικής δηµοσιότητας των τελευταίων ηµερών – Οι κόντρες και το µήνυµα για νέο ξεκίνηµα από Ανδρουλάκη στο ΣΕΦ
08:24 - 28 Απριλίου 2025

Με τεράστια αγωνία ή και ανησυχία περιµένουν σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουµουνδούρου το νέο κύµα δηµοσκοπήσεων που θα δει το
φως της δηµοσιότητας τις προσεχείς ηµέρες. Και αυτό γιατί, όπως λένε, από τη στιγµή που έχει φύγει από το κεντρικό κάδρο της επικαιρότητας το δυστύχηµα των Τεµπών, θα εξαχθούν χρήσιµα συµπεράσµατα αναφορικά µε την απήχηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι µέτρο σύγκρισης τα ποσοστά που συγκεντρώνει η Πλεύση Ελευθερίας. Για το µεν ΠΑΣΟΚ γιατί το έχει (δηµοσκοπικά) εκπαραθυρώσει από τη δεύτερη θέση, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει τεράστιες διαρροές προς την κ. Κωνσταντοπούλου.

Οπως και να έχει, όµως, το ζητούµενο για τα δύο κόµµατα είναι να φύγουν από το σπιράλ της αρνητικής δηµοσιότητας που κινούνται εδώ και εβδοµάδες. Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε και πάλι στον κυκεώνα της εσωστρέφειας λόγω της σφοδρότατης επίθεσης που εξαπέλυσε κατά της
ηγεσίας ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Αν δεν είχε διαγραφεί η Κατερίνα Μπατζελή θα ήταν σήµερα εκτός Κοινοβουλευτικής Οµάδας», αναφέρουν υψηλόβαθµες πηγές, υπονοώντας ότι δεν θα ήταν εύκολο να υπάρξει νέα διαγραφή µόλις λίγες µέρες µετά την πρώην υπουργό.

Βεβαίως, στην ανάλυση που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνουν πως όλες οι επιθέσεις γίνονται από στελέχη που είχαν στηρίξει την υποψηφιότητα του δηµάρχου Αθηναίων κατά τις εσωκοµµατικές εκλογές του περασµένου Οκτωβρίου. Σε αυτή την κατηγορία συµπεριλαµβάνουν την Κατερίνα Μπατζελή, τον Χάρη Καστανίδη, την Ευαγγελία Λιακούλη και προφανώς τον Ο. Κωνσταντινόπουλο. Χωρίς να το λένε ευθέως, αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει ένα (α)σαφές σχέδιο υπονόµευσης του κ. Ανδρουλάκη από την πλευρά του Χάρη ∆ούκα.

Οπως και να έχει, στους διαδρόµους της Χαριλάου Τρικούπη το µείζον ερώτηµα που κυκλοφορεί είναι κατά πόσο µπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πάντες συνοµολογούν πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται σε προγραµµατικό επίπεδο τις παίρνει ο αέρας της εσωκοµµατικής µιζέριας. Φέρνουν το παράδειγµα µε το Στεγαστικό, σηµειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, παρότι είχε την πιο επεξεργασµένη πρόταση επί του θέµατος, δεν κατάφερε να αντιπαρατεθεί µε την κυβέρνηση διότι τα στελέχη του καλούνταν στα πάνελ
να απολογούνται για τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο – και όχι µόνο.

Σήµερα, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας όπου θα µιλήσει στα µέλη όλων των τοµέων του κόµµατος, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να στείλει µήνυµα επανεκκίνησης. Οι πληροφορίες, µάλιστα, αναφέρουν πως θα τοποθετηθεί µε αρκετά σκληρό τρόπο σε σχέση µε όσους υπονοµεύουν την προσπάθεια του κόµµατος.

Κοµµατική νοµιµότητα

Παράλληλα, διαφαίνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδιώξει να πορευτεί µε νέα ηγετική οµάδα. Κεντρικά πρόσωπα θα είναι η Αννα ∆ιαµαντοπούλου, που αποτελεί την πιο ισχυρή σύµµαχο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο Παύλος Γερουλάνος, που ακολουθεί τη γραµµή της απόλυτης κοµµατικής νοµιµότητας, ο γραµµατέας του κόµµατος Ανδρέας Σπυρόπουλος, οι βουλευτές Παύλος Χρηστίδης, Παναγιώτης ∆ουδωνής και ∆ηµήτρης Μάντζος, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς, ο Θανάσης Γλαβίνας, µέλος του Πολιτικού Κέντρου, κ.ά.
Εντός των επόµενων ηµερών θα τρέξουν οι διαδικασίες για την προετοιµασία του συνεδρίου, που αναµένεται να πραγµατοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου, µε τη διαµόρφωση ενός συντονιστικού µε επικεφαλής τον Γιάννη Βαρδακαστάνη.

Επιπλέον θα προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες του κόµµατος αναφορικά µε το ζήτηµα της διεύρυνσης µέσα από τη συγκρότηση µιας αντίστοιχης επιτροπής, που κατά πληροφορίες θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. Την ίδια ώρα, σε προσυνεδριακούς ρυθµούς µπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να ξεφύγει από τον σκόπελο των χαµηλών πτήσεων στις δηµοσκοπήσεις. Εντός των ηµερών θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραµµατεία του κόµµατος για τα διαδικαστικά του συνεδρίου (που θα πραγµατοποιηθεί 12 µε 15 Ιουνίου), τις καταστατικές αλλαγές που θα γίνουν αλλά και τα προγραµµατικά ζητήµατα. Ο Σωκράτης Φάµελλος, παρά τις αρνήσεις που εισπράττει, θα επιµείνει στα ανοίγµατα προς το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, ευελπιστώντας ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τον ενωτικό ρόλο που διαδραµατίζει στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς. Οι πιέσεις του θα αυξηθούν κυρίως προς τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς, που βλέπουν πως δεν έχει µέλλον το κόµµα τους.

Αλλωστε είναι σαφές ότι το πάνω χέρι έχουν πάρει οι δυνάµεις που κοιτούν προς την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και όχι προς ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα προς την Κεντροαριστερά. Τον τόνο της αριστερίστικης στροφής δίνουν πρόσωπα όπως είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Πέτυ Πέρκα, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.ά. Είναι εµφανές πλέον ότι ο
Αλέξης Χαρίτσης είναι τύποις πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και ενδεχοµένως µε την πρώτη ευκαιρία, ίσως στο επικείµενο συνέδριο του Ιουνίου, να εγκαταλείψει την ηγεσία της Νέας Αριστεράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πρόδηλο ότι τόσο ο κ. Χαρίτσης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως η Εφη Αχτσιόγλου, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, η Θεανώ Φωτίου, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Μπίστης, θα αναζητήσουν τον δρόµο της συνεργασίας ή ακόµα και της επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριακάτικη Απογευματινή