Όχι σκουπίδια, όχι… πρόστιμα πλέον στην Πελοπόννησο

Σε πλήρη λειτουργία από χθες το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης αστικών και στερεών αποβλήτων της χώρας - 200.000 τόνους αποβλήτων της Περιφέρειας θα επεξεργάζονται κάθε χρόνο τα τρία εργοστάσια του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
12:14 - 25 Απριλίου 2025

Σκουπίδια και πρόστιμα τέλος στην Πελοπόννησο! Το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης αστικών και στερεών αποβλήτων της χώρας είναι από χθες γεγονός, καθώς τέθηκε σε πλήρη λειτουργία και το τελευταίο από τα τρία εργοστάσια που κατασκεύασε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω ΣΔΙΤ. Τα τρία αυτά projects θα απαλλάξουν την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον όγκο 200.000 τόνων αποβλήτων, τα οποία παράγονται κάθε χρόνο από τους κατοίκους και τους τουρίστες της περιοχής.

Κόψιμο κορδέλας

Χθες κόπηκε η κορδέλα για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Μεσσηνία, η οποία έρχεται να προστεθεί ως ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των εργοστασίων επεξεργασίας στην Αρκαδία (είναι η μεγαλύτερη) και τη Λακωνία, που ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2023 και το 2024 αντιστοίχως. Οι τρεις υπερσύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, που υλοποίησε και διαχειρίζεται ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, κόστισαν 167 εκατομμύρια ευρώ, συγκροτώντας πλέον ένα συνολικό ενιαίο έργο που δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο.

Η συγκεκριμένη Περιφέρεια το 2019 είχε σε λειτουργία μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ και πολλές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα τότε οι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που καταβλήθηκαν για τις παράνομες χωματερές αφορούσαν την Πελοπόννησο.

Η νέα μονάδα της Μεσσηνίας, που εγκαινιάστηκε χθες με την παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τον όγκο που καταλήγει προς υγειονομική ταφή. Παράλληλα, παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 6.000 MWh, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας και υπολογίζεται ότι καλύπτει τις ανάγκες 1.500 νοικοκυριών. Η χρήση τεχνολογίας αιχμής διασφαλίζει την ελαχιστοποίηση όχι μόνο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας αλλά και του κόστους διαχείρισης για τους πολίτες.

H μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων παρουσιάστηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Mανώλη Γραφάκου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Το συνολικό, ολοκληρωμένο πλέον έργο δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, σημειώνοντας ότι σήμερα στη χώρα λειτουργούν 13 μονάδες -οι τρεις στην Πελοπόννησο-, ενώ κατασκευάζονται ακόμα 24. Τόνισε δε ότι «πρόκειται για το επιστέγασμα μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής, που οφείλεται κατ’ αρχάς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε εγκαινιάσει τη Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Αρκαδία το 2023. Οφείλεται και στους προκατόχους μου, με τον κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη να εγκαινιάζει και τη δεύτερη μονάδα στη Λακωνία ακριβώς έναν χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2024».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ «πρόκειται για το δεύτερο έργο του ομίλου μας, που λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, μετά από εκείνο της Ηπείρου, το οποίο απέσπασε το βραβείο του καλύτερου έργου υποδομής για το 2018». Στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ωριμάζουν άλλα τρία projects στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων σε Κεντρική Μακεδονία και Κέρκυρα, για τα οποία αναμένονται εξελίξεις μέσα στο έτος. Το συνολικό μέγεθος των επενδύσεων ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ.

Σύγχρονο μοντέλο

Το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων καθιστά την Πελοπόννησο μία από τις πλέον προηγμένες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Με δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως, αναπτύσσεται σε τρεις Υποενότητες-Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα: τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων, τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης και έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ, με στόχο η παραλαβή των απορριμμάτων να πραγματοποιείται σε απόσταση μικρότερη των 50 χιλιομέτρρων από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας.
Κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση της 26ετούς λειτουργίας των μονάδων απασχολούνται 200 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συνυπολογίζεται η έμμεση απασχόληση που προκύπτει από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κ.λπ.).

Εφημερίδα Απογευματινή