Που πηγαίνουν οι ανεμογεννήτριες όταν «πεθαίνουν» – Μύθοι και αλήθειες

Η ΔΕΗ έχει ήδη ξηλώσει 105 από 10 νησιά, αντικαθιστώντας τες με 24 νέες τεχνολογίας – Πλήρης ανακύκλωση και τα fake news
09:48 - 25 Απριλίου 2025

Έναν ακόμη μύθο, τον οποίο κάποια συμφέροντα δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν ως fake news -ότι δηλαδή οι παλιές ανεμογεννήτριες «πετιούνται στα σκουπίδια» και ρυπαίνουν το περιβάλλον- καταρρίπτει η ΔΕΗ, η οποία εδώ και 45 χρόνια, από το 1980, ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που επένδυσε σε αιολικά πάρκα.

Αυτές οι ογκώδεις μεταλλικές «κολόνες» με τα τεράστια φτερά και τους τόνους καλωδίων, τσιμέντου και άλλων υλικών, όχι μόνο δεν απορρίπτονται σε σωρούς μεταλλικών σκουπιδιών, όταν κλείνει ο κύκλος της ζωής τους, αλλά ανακυκλώνονται κατά 100% (όπως συμβαίνει σήμερα με τις πρώτες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ) και πολλά από τα μέρη τους επαναχρησιμοποιούνται, ενώ οι έλικές τους μεταμορφώνονται ακόμη και σε τράπεζες συσκέψεων…

Ανανέωση εξοπλισμού

Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Repowering Αιολικών Πάρκων -δηλαδή της ανανέωσης του εξοπλισμού των πάρκων- η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, έχει προχωρήσει στην αποξήλωση 105 παλιών ανεμογεννητριών σε 10 νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη, αντικαθιστώντας τες με 24 νέες, ίδιας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και μετατρέποντας σε πράσινες εκτάσεις τους χώρους που στο παρελθόν καταλάμβαναν οι παλαιάς τεχνολογίας αιολικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, όλα τα υλικά από την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, ανακυκλώθηκαν πλήρως, ενώ ορισμένα εξαρτήματα βρίσκουν «νέα ζωή» μέσω δημιουργικών εφαρμογών:

– Ένα ενδεικτικό παράδειγμα είναι αυτό των Ψαρών, όπου εννέα παλιές ανεμογεννήτριες αντικαταστάθηκαν από δύο νέες, με βελτιστοποιημένη παραγωγή, υποστηρίζοντας σταθερά τις ανάγκες ηλεκτροδότησης του ακριτικού νησιού.

– Πτερύγια ανεμογεννητριών έχουν χρησιμοποιηθεί ως παγκάκια στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του Δήμου Τρικάλων ή έχουν μετατραπεί σε τραπέζια συσκέψεων που διακοσμούν εταιρικά γραφεία. Αυτές οι καινοτόμες εφαρμογές όχι μόνο μειώνουν τα απόβλητα αλλά και αναδεικνύουν την προστιθέμενη αξία των υλικών.

Όλα τα υλικά που προκύπτουν από την αποξήλωση των ανεμογεννητριών, όπως πυλώνες, νασέλες, καλώδια, πίνακες και μετασχηματιστές, ανακυκλώνονται πλήρως. Ακόμη και τα πτερύγια έτυχαν διαχείρισης με βάση τις πρόνοιες του νόμου από ειδικά διαπιστευμένες εταιρείες. Επιπλέον, οι βάσεις των ανεμογεννητριών διαχωρίστηκαν σε σκυρόδεμα και οπλισμό και τα υλικά απομακρύνθηκαν και ανακυκλώθηκαν. Οι παλαιές θέσεις των πλατειών που καταλάμβαναν οι ανεμογεννήτριες επανήλθαν στη αρχική τους κατάσταση, καθώς τα σκάμματα γεμίστηκαν με υλικό των γύρω περιοχών, αποκαθιστώντας το τοπίο στην πρότερη μορφή του.

«Προστασία περιβάλλοντος»

Ο Άγγελος Κασίμης, γενικός διευθυντής Λειτουργίας Έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες τονίζει ότι «μέσα από τη δράση αντικατάστασης και ανακύκλωσης των παλαιών αιολικών πάρκων, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προστατεύει το περιβάλλον μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων και το ενεργειακό κόστος παραγωγής, ενισχύει την αποδοτικότητα ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής που αυξάνουν την απόδοση των έργων της και υποστηρίζει την κυκλική οικονομία διασφαλίζοντας την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών».

Υπογραμμίζει δε, ότι «το Repowering των 10 αιολικών πάρκων σε ελληνικά νησιά, το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, έχει αναγνωριστεί από την αγορά ως πρότυπο για την ορθότητα και αρτιότητα της διαδικασίας. Αυτό το επίτευγμα δεν αποτελεί μόνο ένα τεχνικό επίτευγμα δεδομένης της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος αλλά και ένα σημείο αναφοράς για τον κλάδο, δείχνοντας τον δρόμο για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

Εφημερίδα Απογευματινή