Με σημαντικές αλλαγές προς την κατεύθυνση αύξησης των επιδοτήσεων, της διαφάνειας διαχείρισης των πόρων και των επενδύσεων σε «ευάλωτες» περιοχές της χώρας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος βγήκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Μαΐου.
Το νέο σχέδιο αλλάζει πάνω από 80 άρθρα του ισχύοντος αναπτυξιακού και θα αποτελέσει τον τρίτο κατά σειρά την τελευταία δεκαετία και τον έβδομο ιστορικά, από το 1990, όταν ψηφίσθηκε ο πρώτος αναπτυξιακός νόμος. Σκοπός του είναι η προσαρμογή στις νέες ανάγκες της ελληνικής οικονομίας μέσω της πρόβλεψης νέων καθεστώτων για τη χορήγηση ενισχύσεων και κινήτρων.
Τι αλλάζει
Με το νομοσχέδιο διπλασιάζεται το ύψος της μέγιστης ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο στα 20 εκατ. ευρώ, αντί για 10 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Για συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε ένα επενδυτικό σχέδιο το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανεβαίνει στα 50 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Τα ανώτατα όρια θα προσαυξάνονται κατά 50% στις περιπτώσεις που η ενίσχυση θα δίδεται με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής. Συνολικά με τον νέο σχεδιασμό προβλέπεται η διάθεση 900 εκατ. ευρώ τη διετία 2025-2026, τα οποία μέσω τραπεζικής μόχλευσης θα αυξηθούν σημαντικά.
Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα μπορούν να ενισχυθούν με επιδότηση, ενώ εμπλουτίζεται περαιτέρω η γκάμα των παρεχόμενων κινήτρων, καθώς πλέον στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου επιδοτήσεις θα μπορούν να λάβουν και οι μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας και όχι μόνον οι μικρές επιχειρήσεις. Θεσπίζονται μεταξύ άλλων νέα καθεστώτα ενίσχυσης, κίνητρα ταχείας αδειοδότησης αλλά και βελτιώσεις στις διαδικασίες αξιολόγησης και ελέγχου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ειδική πρόβλεψη αναφορικά με την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται στις περιοχές της χώρας οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και δημογραφικά προβλήματα, και ειδικότερα σε παραμεθόριες περιφερειακές ενότητες στα βόρεια σύνορα της χώρας ή περιοχές που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανέρχεται στο 70% ή εντοπίζεται πληθυσμιακή συρρίκνωση λόγω των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, αλλά και σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.
Τα 12 καθεστώτα ενίσχυσης
Ο νέος αναπτυξιακός προβλέπει 12 (αντί για 13) καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια, που αφορούν τους εξής τομείς: σύγχρονες τεχνολογίες, πράσινη μετάβαση και περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων, κοινωνική επιχειρηματικότητα και χειροτεχνία, περιοχές ειδικής ενίσχυσης, αγροδιατροφή-πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων-αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, μεταποίηση και εφοδιαστική αλυσίδα, επιχειρηματική εξωστρέφεια, ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεγάλες επενδύσεις, ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας και «Επιχειρηματικότητα 360ο». Τα επενδυτικά αυτά σχέδια θα μπορούν να λάβουν δάνεια, βραχυπρόθεσμα έναντι της επιχορήγησης ή μακροπρόθεσμα για την υλοποίηση της επένδυσης, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (DeLFI GF) ή εναλλακτικά από άλλο ενισχυόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Οι επενδύσεις που θα μπορούν να ενταχθούν θα αφορούν ενσώματα και άυλα στοιχεία ενεργητικού όπως: δημιουργία νέας εγκατάστασης, επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, διαφοροποίηση παραγωγής υφιστάμενης εγκατάστασης σε προϊόντα ή υπηρεσίες, θεμελιώδη αλλαγή στη συνολική παραγωγική διαδικασία των προϊόντων ή στη συνολική παροχή των υπηρεσιών. Επίσης, για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή θα είχαν βάλει λουκέτο αν δεν είχαν εξαγοραστεί για να εξυγιανθούν, αν και βάσει των νέων διατάξεων η εξαγορά δεν θεωρείται αρχική επένδυση.
Στα είδη ενισχύσεων και τα παρεχόμενα κίνητρα του νέου αναπτυξιακού νόμου περιλαμβάνονται: απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των προ φόρου κερδών, δημόσια επιχορήγηση για την κάλυψη τμήματος δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) έως επτά χρόνια. Μάλιστα, προβλέπεται κρατική επιδότηση του κόστους των νέων θέσεων εργασίας. Το Δημόσιο θα καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους των προσλήψεων, οι οποίες συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο, καθώς και χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου με επιδότηση επιτοκίου δανείων μειωμένης εξασφάλισης ή των εξόδων ασφάλισης των δανείων υψηλού κινδύνου.
Προβλέπεται επίσης κίνητρο ταχείας αδειοδότησης, ειδικά για μεγάλες επενδύσεις και περιοχές ειδικής ενίσχυσης. Η απαιτούμενη άδεια ή έγκριση για την εκτέλεση έργων, την εγκατάσταση ή τη λειτουργία επενδύσεων θα εκδίδεται εντός δύο μηνών, ενώ η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων θα εκδίδεται εντός τριών μηνών. Παράλληλα, θα υπάρχει και πρόνοια κινήτρου παροχής δανείων, με την εγγύηση ή ενίσχυση του Ελληνικού Δημοσίου για επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία λαμβάνουν απόφαση υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης των μεγάλων επενδύσεων.
Εφημερίδα Απογευματινή