Ο Μητσοτάκης μοιράζει το πλεόνασμα στη μεσαία τάξη

Όπως έγραψε η «Απογευματινή», η κυβέρνηση θα αποστείλει στην Κομισιόν «ενημερωτικό σημείωμα» αντί Προγράμματος Σταθερότητας
11:46 - 22 Απριλίου 2025
νέα κυβέρνηση μητσοτάκη

Η υπεραπόδοση του πλεονάσματος του 2024, φέρνει νέα μέτρα στήριξης, τα οποία ανακοινώνει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα θα διανεμηθούν σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες, με το βλέμμα στη μεσαία τάξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αφορούν κατά κύριο λόγο την ενίσχυση της στέγασης.

Πλεόνασμα ρεκόρ, ανακοίνωσε η Eurostat

Στο 4,8% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το πλεόνασμα στην Ελλάδα για το 2024, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η EΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία της είχε στείλει στο τέλος Μαρτίου ως όφειλε με βάση τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (της ΕΕ EDP) και πιστοποιήθηκαν σήμερα με παράλληλες ανακοινώσεις της Eurostat. Ειδικότερα, οι ανακοινώσεις έρχονται μετά την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αξιολογήσεων για την Ελλάδα, από την S&P, με τον οίκο να σημειώνει ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, σε συνδυασμό με την ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη, δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να συνεχίσει να υπεραποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης παραδίδοντας τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών στον Κυριάκο Πιερρακάκη εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός του 2024 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, ανήλθε σε πλεόνασμα ύψους 8,63 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 4,63 δισ. ευρώ, στο σύνολο του 2024, με τα φορολογικά έσοδα να φτάνουν στα 68,84 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2024, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 3.601 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2024 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025 και ελλείμματος 3.760 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

eurostat_pleonasma_rekor__3_
eurostat_pleonasma_rekor__1_
eurostat_pleonasma_rekor__2_

Διαβάστε επίσης

Πατάει γκάζι ο Μητσοτάκης με περιοδείες και μπαράζ νομοσχεδίων

Δημοσιονομικό «μπαζούκας» ετοιμάζει η κυβέρνηση

Όπως γράφει σήμερα η «Απογευματινή», αντί Προγράμματος Σταθερότητας η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποστείλει «ενημερωτικό σημείωμα», το οποίο θα προλειαίνει το έδαφος για τον νέο κύκλο φοροελαφρύνσεων, ετοιμάζεται να αποστείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν έως τα τέλη Απριλίου. Το έγγραφο θα λειτουργήσει ως θεμέλιο της επιχειρηματολογίας για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Κεντρική θέση στο κείμενο θα έχει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024, το οποίο η Eurostat θα ανακοινώσει επισήμως σήμερα, με τις εκτιμήσεις, όπως έχει γράψει η «Απογευματινή», να ανεβάζουν την επίδοση κοντά στο 4% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας κατά πολύ την τελευταία πρόβλεψη για 3,5%. Πρόκειται για δημοσιονομικό «μπαζούκας», που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ανοίγει τον δρόμο σε ένα πακέτο εισοδηματικών ενισχύσεων με επίκεντρο -αυτή τη φορά- τη μεσαία τάξη.

Σε ειδικό κεφάλαιο του σημειώματος θα αναλύονται τα πρόσθετα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία για το 2024 εκτιμάται ότι άγγιξαν τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 500 εκατ. ευρώ αποδίδονται άμεσα στην εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα υπόλοιπα στη γενικευμένη εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, στο σύστημα myDATA, στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την εφαρμογή του συστήματος άμεσων πληρωμών IRIS, στην εισαγωγή του ψηφιακού πελατολογίου και του ψηφιακού δελτίου αποστολής και των υπόλοιπων ηλεκτρονικών «όπλων».

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ήδη αξιολογήσει τα στοιχεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από τη μείωση της φοροδιαφυγής ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις και μεγάλο μέρος τους έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Με βάση τις πιο συντηρητικές προβλέψεις, δημιουργείται επιπλέον «χώρος 350 έως 500 εκατ. ευρώ», ποσό που θα προστεθεί στις εξοικονομήσεις από τις αμυντικές δαπάνες (το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο), ώστε να διαμορφωθεί το τελικό περιθώριο για τις ελαφρύνσεις του 2026.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής αφήνει ανοιχτό ακόμη ένα περιθώριο δαπανών ύψους 550-600 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, καθώς δεν έχει εξαντληθεί το ανώτατο όριο του 3,6% του ΑΕΠ στις πρωτογενείς δαπάνες. Τα δεδομένα αυτά μεταφράζονται σε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο έως 1,5 δισ. ευρώ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει συνδυαστικά το υπερπλεόνασμα, την απόδοση των ελέγχων και τα αδιάθετα περιθώρια του Μεσοπρόθεσμου, ώστε να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας.