«Όσο περισσότερο περιορίσετε τη φοροδιαφυγή τόσο μεγαλύτερο περιθώριο μείωσης των φόρων θα έχετε». Η φράση αυτή κορυφαίου οικονομικού παράγοντα της ΕΕ σκιαγραφεί τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, προκειμένου -με ορίζοντα τη ΔΕΘ– να έχει συνθέσει ένα πλούσιο… μπουκέτο φοροελαφρύνσεων που θα γίνει άμεσα αισθητό στην κοινωνία και ειδικά στη λεγόμενη μεσαία τάξη. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι οι νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2026 να αντιστοιχούν σε τουλάχιστον έναν επιπλέον μισθό. Και αυτό, «ώστε να καρπωθούν άμεσα οι πολίτες το όφελος των παρεμβάσεων και της καλής πορείας της οικονομίας», όπως αναφέρουν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου.
Η Αθήνα, μετά και τις διαβεβαιώσεις Χατζηδάκη «περί βέβαιων φορολογικών ελαφρύνσεων», οδηγείται στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η Ευρώπη έχει ήδη δώσει το πρώτο «ναι» για σημαντικές μειώσεις φόρων, μετά τα σημαντικά αποτελέσματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής πέρυσι και φέτος που ενίσχυσαν σημαντικά τα δημόσια έσοδα.
Το μήνυμα έχει εκπέμψει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «είμαστε η κυβέρνηση που αφαίρεσε 73 φορολογικά βάρη από τις πλάτες πολιτών και επιχειρήσεων. Και θα συνεχίσουμε με νέες μειώσεις φόρων, μέσα στο πλαίσιο πάντοτε των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, των αντοχών του προϋπολογισμού και της οικονομίας».
Στόχευση
Τι έχει να διανείμει όμως η κυβέρνηση στην κοινωνία από την άποψη της μείωσης φόρων και της αύξησης μισθών; Γνωρίζουμε όλοι ότι το ποσό για δαπάνες δεν μπορεί να ξεπερνά τα 3,5 δισ. ετησίως. Όμως, όσο περισσότερα μόνιμα έσοδα μπορούμε να εξασφαλίσουμε, περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή, τόσο περισσότερα επιπλέον χρήματα μπορούμε να μοιράσουμε. Φέτος ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 2,5 δισ. ευρώ.
«Στόχος μας σε αυτή τη φάση είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης», τονίζουν οι οικονομικοί υπουργοί, «φωτογραφίζοντας» τα μελλούμενα στις μειώσεις φόρων.
Να δούμε όμως ποιες θα είναι οι κινήσεις, σύμφωνα με την «Απογευματινή»:
– Μείωση φορολογικών συντελεστών. Η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ελάφρυνσης με επικρατέστερο το σενάριο αλλαγών στην κλίμακα φόρου με τη δημιουργία συντελεστή 15%, μεταξύ 9% και 22% που ισχύει σήμερα. Η δημιουργία ενδιάμεσων κλιμακίων θα βοηθήσει ιδιαίτερα, τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, επιφέροντας ελαφρύνσεις φόρων ακόμη και 1.000-1.500 ευρώ ετησίως για μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα.
– Νέο «πλαφόν» υψηλού εισοδήματος: Εξετάζεται αντί των 40.000 ευρώ να πάμε στα 50.000 για τα εισοδήματα που φορολογούνται με τον ανώτατο συντελεστή 44%.
– Μείωση τεκμηρίων. Αν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί μείωση αυτής της άδικης φορολογίας, πάνω από 1 εκατ. πολίτες θα δουν μόνιμη ελάφρυνση. Ένα σενάριο είναι η μείωσή τους 10%-25%, αν όχι και ακόμη υψηλότερα, κατά 30%, από το 2026 και η πλήρης κατάργηση μελλοντικά.
– «Κεφαλικοί» φόροι: Εδώ έχουμε το επερχόμενο «τέλος» του τέλους επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 800 έως 1.000 ευρώ και νέα σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ είτε μέσω αυξημένων ποσοστών έκπτωσης είτε με απευθείας μείωση του φόρου σε ακίνητα με χαμηλές-μεσαίες τιμές ζώνης.
– Ασφαλιστικές εισφορές: Η περαιτέρω μείωσή τους κατά 0,5% για εργαζόμενους και εργοδότες θα επιφέρει άμεση αύξηση των καθαρών αποδοχών στους εργαζόμενους και περιορισμό του μη μισθολογικού κόστους στις επιχειρήσεις.
Όλα δείχνουν ότι οι επόμενες 100 ημέρες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μεγάλο θέμα της νέας μείωσης σημαντικών φορολογικών βαρών, που κουβαλά η οικονομία από την εποχή των μνημονίων. «Ο δρόμος είναι δύσβατος, αλλά όχι αδιάβατος», τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών.
Εφημερίδα Απογευματινή