Τέλος στο πλαφόν κέρδους από 1ης Μαΐου

Δεν θα ανανεωθεί το «έκτακτο μέτρο» για τρόφιμα - καύσιμα επί κορωνοϊού, που συμπλήρωσε τριετία
11:00 - 18 Απριλίου 2025

Ως έκτακτο μέτρο περιορισμένης διάρκειας -που ανανεώνεται διαρκώς την τελευταία τριετία-, το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους δεν αναμένεται να παραταθεί χρονικά. Η ισχύς του λήγει στις 30 Απριλίου και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν διατίθεται να την ανανεώσει. Υπενθυμίζεται ότι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας και με στόχο τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων δεν επιτρέπεται το μεικτό περιθώριο κέρδους να υπερβαίνει εκείνο του χειμώνα του 2021, δηλαδή της πρώτης μετά τους περιορισμούς του κορωνοϊού χρονιάς.

Εφαρμογή

Ήταν μία από τις ρυθμίσεις που είχαν τεθεί στα τέλη του 2022 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, σε μία προσπάθεια να καμφθεί το ισχυρό κύμα της ακρίβειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο ίδιο νομοθέτημα περιλαμβάνονται και τα «καλάθια» που απευθύνονται στους καταναλωτές των σουπερμάρκετ κυρίως (το μόνιμο «Καλάθι του νοικοκυριού» καθώς και εκείνα των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του «Άγιου Βασίλη» και του «Νονού»).

Το συγκεκριμένο πλαφόν αφορά όμως και τη διάθεση των καυσίμων, καθώς έχει επιβληθεί και στη χονδρική και στη λιανική αγορά. Οι μεγάλες εταιρείες αλλά και τα πρατήρια βενζίνης ζητούν, μαζί με την αγορά τροφίμων, την άρση του μέτρου εδώ και πολύ καιρό. Η πρόθεση του Τάκη Θεοδωρικάκου να δείξει ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει τελειώσει φάνηκε και από τη «μισή» ανανέωση που έκανε στα συγκεκριμένα μέτρα: Στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου -ενώ μέχρι τότε οι παρατάσεις των μέτρων ήταν 6μηνες- η παράταση που δόθηκε ήταν τεσσάρων μηνών. Έφθασε δηλαδή μέχρι τις 30 Απριλίου. Η κίνηση αυτή δεν έδειξε μόνο τις προθέσεις του υπουργείου, αλλά έδωσε και στην αγορά ελπίδες για «επιστροφή στην κανονικότητα».

Ο σκόπελος, όμως, για το επιτελείο του υπουργείου θα είναι το βρεφικό γάλα. Για το συγκεκριμένο μέτρο, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Παιδικών Τροφών και Ειδικής Διατροφής Ελλάδος έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί, όμως για τη διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος είχε παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς στη «Χαρτογράφηση Αγορών» του Νοεμβρίου 2024 είχε καταγραφεί ότι το γάλα που απευθύνεται σε παιδιά 0-6 μηνών και 6-12 μηνών στη βασική σειρά είναι από 32% έως 53% ακριβότερο σε σχέση με τη χαμηλότερη τιμή μεταξύ 15 χωρών της ΕΕ. Μετά το Πάσχα, αναμένεται να γίνει η σχετική εισήγηση από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τον κ. Θεοδωρικάκο.

Εφημερίδα Απογευματινή