Σε νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, την τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους, προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά τη μείωση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 2,25%. Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ελήφθη στη σκιά των νέων δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.
H απόφασή του να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων -το επιτόκιο με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής- βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.
The European Central Bank cuts interest rates as President Trump’s tariffs loom large over the region’s economyhttps://t.co/nHdqIaZNxI
— CNN International (@cnni) April 17, 2025
H EKT εκτιμά ότι διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται όπως ανέμεναν οι εμπειρογνώμονες, με τον γενικό πληθωρισμό και τον πυρήνα του πληθωρισμού να υποχωρούν τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών μειώθηκε επίσης σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότεροι δείκτες του υποκείμενου πληθωρισμού υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί γύρω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου για ρυθμό 2% σε διατηρήσιμη βάση. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επιβραδύνεται και τα κέρδη απορροφούν εν μέρει τον αντίκτυπο του ρυθμού αύξησης των μισθών, που εξακολουθεί να είναι υψηλός, στον πληθωρισμό. Η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει αναπτύξει κάποια ανθεκτικότητα σε παγκόσμιες διαταραχές, αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω των αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Η αύξηση της αβεβαιότητας είναι πιθανόν να μειώσει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δυσμενής και ευμετάβλητη αντίδραση των αγορών στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αυστηροποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν περαιτέρω δυσμενώς τις οικονομικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ.
Η νέα μείωση είχε σχεδόν προεξοφληθεί από την αγορά καθώς από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης του Δ.Σ τον Μάρτιο, έγινε αντιληπτό ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προσανατολίζονταν σε μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε προβλέψει ότι η επιβολή δασμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.
Today we cut our key interest rate by 0.25 percentage points.
Inflation is on track to settle at around our 2% target. However, uncertainty about how the economy will develop is exceptionally high.
Read more https://t.co/mvDD9gaBUX pic.twitter.com/H1tY1gPmRf
— European Central Bank (@ecb) April 17, 2025
«Τα επόμενα βήματα θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικά», ξεκαθάρισε η Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η νέα απόφαση βασίστηκε στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι κανένας αξιωματούχος δεν τάχθηκε υπέρ μιας μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης. Η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού παραμένει σε τροχιά, υπογράμμισε η Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο πληθωρισμός συνέχισε να εξελίσσεται σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τον Μάρτιο κινήθηκε χαμηλότερα τόσο ο δείκτης τιμών καταναλωτή όσο και ο δομικός δείκτης.
Η ίδια σημείωσε επίσης ότι κατά τους τελευταίους μήνες έχει καταγραφεί σημαντική αποκλιμάκωση στον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. Οι περισσότεροι δείκτες για τον πληθωρισμό καταδεικνύουν ότι θα επιστρέψει στον στόχο του 2% σε βιώσιμη βάση, πρόσθεσε.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμη ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει αρχίσει να αναπτύσσει κάποια ανθεκτικότητα έναντι πιθανών παγκόσμιων σοκ αλλά οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιδεινωθεί λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων. Η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και οι αναταράξεις που σημειώθηκαν στις αγορές ως αντίδραση στις εμπορικές εντάσεις είναι πιθανό να συσφίξουν τις χρηματοοδοτικές συνθήκες.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι οι δασμοί συνιστούν ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση. Όσον αφορά τον αντίκτυπο των δασμών στον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ εκτίμησε ότι θα γίνει πιο καθαρός με την πάροδο του χρόνου. Η ίδια σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις όσον αφορά τον βραχυπρόθεσμο και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των δασμών.